Gospodarstvo

Bogastvo pod morjem

New York, 06. 09. 2006 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Mehiškem zalivu so odkrili nahajališče nafte. Zaradi novega nahajališča je cena črnega zlata upadla.

Delavca Chevrona
Delavca Chevrona FOTO: Reuters
Cene nafte so se nekoliko znižale. Zahodnoteksaška lahka nafta z oktobrskim dobavnim rokom se je v elektronskem trgovanju na newyorški borzi pocenila za 31 centov na 68,29 dolarja za sod (159 litrov). Cena za sod severnomorske nafte brent z dobavnim rokom oktobra se je na borzi v Londonu znižala za 35 centov na 67,74 dolarja.

Ameriška naftna družba Chevron je s partnerjema globoko v Mehiškem zalivu odkrila veliko nahajališče nafte, ki lahko zaleže za polovico vseh doslej znanih ameriških naftnih rezerv. Novica je v New Yorku pocenila nafto, in sicer za 69 centov na 68,50 dolarja za sodček. Za odkritje so zaslužne predvsem visoke cene nafte, saj leži osem kilometrov pod vodno gladino in tam nafte, če bi bila poceni, sploh ne bi iskali.

Chevron je skupaj s partnerskima podjetjema Devon Energy in norveškim Statoilom izvedel uspešno poskusno črpanje vrtine Jack 2 skoraj 300 kilometrov od obale in šest kilometrov globoko pod morskim dnom. Ugotovili so, da lahko vrtina prečrpa 6000 sodčkov surove nafte na dan. Zaloge globoko pod morskim dnom v zalivu se sedaj ocenjujejo na med tri do 15 milijard sodčkov.

Delnice Chevrona, ki ima v partnerskem podjetju 50-odstotni delež, so se v petek podražile za 1,51 dolarja na 66,34 dolarja. Nafta iz vrtine Jack 2 bo sicer prišla na trg šele čez kakšnih pet do sedem let in za to bo potrebno vložiti več milijard dolarjev. Kljub temu pa gre za veliko odkritje, ki dokazuje, da nafte še ne bo tako hitro zmanjkalo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.