Gospodarstvo

Napisala, vendar ni podpisala odstopne izjave

Velenje, 20. 08. 2010 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik nadzornega sveta Vegrada Boštjančič je odstopil in predlagal dva kandidata za vodenje podjetja po odstopu Hilde Tovšak. Nadzornik Mastnak je dejal, da so se nad njo izvajali pritiski in dejal, da za zdaj ne bo podpisala odstopne izjave.

Po maratonski seji nadzornega sveta Vegrada je predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič predlagal svoj odstop. Boštjančič je na novinarsko vprašanje, ali je dejansko odstopil, dejal, da je ponudil oziroma zagrozil z odstopom, če ne bosta izpolnjena dva pogoja. Prvi je ta, da se odpokliče direktorico Vegrada Hildo Tovšak ali pa da sama odstopi in da se imenuje nova uprava. Dejal je še, da ne ve, ali je Tovšakova podala odstopno izjavo, je izjavil v oddaji 24UR.

Vegrad
Vegrad FOTO: Kanal A

Nadzornik Samo Mastnak je danes zvečer za 24ur. com dejal, da je na nek papir Tovšakova napisala odstopno izjavo, vendar je za zdaj ne bo podpisala. Poudarja še, da ni podpornik Tovšakove, vendar so se nad njo izvajali pritiski na nedemokratičen način.

Družba insolventna

Glede podanega predloga za uvedbo prisilne poravnave je prvi nadzornik dejal, da se zavzema za prisilno poravnavo, ki bi bila izvedljiva. Podatki, ki kažejo na morebitno izvedljivost prisilne poravnave, pa bodo objavljeni v finančnem načrtu, ki ga mora uprava Vegrada celjskemu okrožnemu sodišču dostaviti do 2. septembra.

Tovšakova meni, da za vsem stoji denar oziroma politika – župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in prvi mož Kapitalske družbe Borut Jamnik. Oba naj bi zanimali predvsem Celovški dvori in Bežigrajski kampus. Če bi prišlo do stečaja, potem bi lažje prišli do teh nepremičnin, je še poročal 24UR ZVEČER.

Kot je po seji povedal nadzornik Samo Mastnak je nadzorni svet potrdil sklep, da je družba insolventna in predvidene ukrepe za finančno prestrukturiranje velenjskega gradbinca. Boštjančič je nato zahteval razširitev dnevnega reda, ki pa ga Mastnak in nadzornica Branka Gabrijel nista potrdila.

"Ta razširitev dnevnega reda se je v največji meri tikala razrešnice upravi in jaz kot predstavnik delavcev v nadzornem svetu sem zahteval, da se na to temo skliče nova seja, pripravi gradivo in da se moram pred to zelo pomembno temo za Vegrad posvetovati s svetom delavcev, ki sem mu odgovoren po vseh aktih, ki smo jih sprejeli," je povedal Mastnak.

Med drugim je Mastnak dejal, da je bil Boštjančič zelo dobro pripravljen, saj je pripeljal dva predstavnika, ki naj bi po razrešitvi Hilde Tovšak prevzela vodenje podjetja. To naj bi bila Sandi Knez in Branka Babič. "O tem s strani predsednika kot člana sploh nisva bila seznanjena, prav tako teh dveh članov ne poznava in tudi ne vem, kako bi ju na seji nadzornega sveta potrjevala," je pojasnil Mastnak in dodal, da bi morala predhodno predstaviti program za vodenje podjetja v teh težkih časih. Mastnak je prepričan, da je bilo tako "vse pripravljeno za odstrel Tovšakove".

Nadzornik Boštjančič poudarja, da Vegrad že dolgo časa ni podjetje, ki normalno posluje, Tovšakova pa se ni sprijaznila, da lastniki Vegrada niso zares formalni lastniki, temveč dobavitelji in banke. "Direktorica se obnaša tako, kot da je ona tista, ki o vsem odloča," še pravi.

Direktorica Vegrada je po poročanju Televizije Slovenija bila danes vidno vznemirjena, njihovi novinarki pa naj bi v joku pojasnila, da bo odstopila šele, ko bo sodišče izreklo sklep o prisilni poravnavi. Presenečena je bila tudi, ko je predsednik nadzornega sveta predstavil dva kandidata, ki naj bi prevzela njeno mesto.

Pahor zahteval odstop

Predsednik vlade Borut Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radić sta komentirala dogajanje v Vegradu, kjer je potekala seja nadzornega sveta. "Glede na to, da je zaupanje v direktorico podjetja Vegrad, Hildo Tovšak, dokončno porušeno, bi bila v tem trenutku najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi“.

"V tem trenutku (je) najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi“, meni premier Pahor.
"V tem trenutku (je) najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi“, meni premier Pahor. FOTO: Miro Majcen

Po mnenju predsednika vlade RS in ministrice za gospodarstvo lahko le nova uprava verodostojno oceni, ali je prisilno poravnavo v družbi Vegrad realno možno izpeljati, in jo v primeru pozitivne ocene tudi izpelje.

Čater: Kapital naj to končno uredi

Srečko Čater iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes za 24ur.com dejal, da bi se danes moral sestati glede izplačila plač s Hildo Tovšak, vendar je sestanek zaradi seje nadzornega sveta prestavljen na ponedeljek. Poudarja, da naj bi vsi Vegradovi delavci do prvega septembra dobili poplačane vse plače za nazaj.

Križanič pravi, da bo Vegrad javnofinančni problem.
Križanič pravi, da bo Vegrad javnofinančni problem. FOTO: Dare Čekeliš

Glede prisilne poravnave in odstopa Tovšakove je dejal sledeče: "Kapital naj poskrbi za to, da bodo delavci dobili svoje. Če jim Hilda Tovšak ne ustreza – oni so jo postavili, oni naj jo tudi zamenjajo. Mi ji v nobenem primeru ne bomo stopili v bran. Če je predsednik vlade ugotovil, da ne uživa več zaupanja kapitala, je denimo pošteno in korektno, da jo je pozval k odstopu. Če ne izvršuje svojih nalog, posledice pa čutijo delavci, potem naj kapital to končno naredi“.

Meni še, glede na dogodke v Muri in drugih podjetjih, da je stečaj edina prava stvar, delavcem pa je po drugi strani vseeno ali stečaj ali prisilna poravnava, samo da dobijo svoje plače in da se poskrbi za normalno opravljanje dela.

Delavec: Nimam, kaj za jest

Gradbenik Ismet Hodžič je po petih mesecih čakanja na plačo prišel v Vegrad sam izterjat dolg. A med 10-urno sejo nadzornikov, po kateri za zdaj Tovšakova ostaja zmagovalka, je spet odšel praznih rok.

"Nisem dobil plače za maj, junij, julij, nisem dobil regresa. Nimam kaj za jest. Meni nič ne pripada, niti po stečaju niti po prisilni poravnavi. Jaz sem državljan Slovenije, moram nekaj jesti, moji otroci so lačni. Hilda daje 50, 100 ali 200 evrov tistim, ki delajo. Mi, ki smo odšli iz podjetja, ko so nas nagnali, ne dobimo nič. Ne vem, kaj bomo naredili,“ je še za oddajo 24UR dejal Hodžič.

Križanič: To bo javnofinančni problem

V primeru Vegrada bo šlo za javnofinančni problem, pa je dejal finančni minister Franc Križanič, ki sicer dogajanje v podjetju, kot je dejal, ne more komentirati, ker nima zadosti informacij. Meni pa, da bo potrebne precej pomoči zaposlenim in upa, da bo ta pomoč pravi čas stekla.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Minister meni, da rešitev za podjetja, kakršna že je oz. bo, mora biti sprejeta dovolj hitro, da ne bi ljudje "mesece in mesece" čakali brez ustreznih virov za preživetje. "Če se sprejme ena rešitev, bo potem država pomagala, če se sprejme druga, bodo potem upniki razbremenili podjetje stroškov. Katera je pa boljša, morajo pa dejansko vedeti ljudje, ki imajo neposredne podatke, zlasti kakšna je trženjska aktivnost," je dejal minister.

Ocenil je še, da če bo prišlo do prestrukturiranja, potem po njegovem mnenju vsaj znanje v tem delu je takšno, da bo zagotovilo neko dejavnost na tem področju tudi vnaprej. Je pa interes države, da podjetje zaživi, dela naprej in zagotavlja življenjski standard svojim zaposlenim in širši okolici.

Žerjav: Tovšakova ni članica SLS

Po neuradnih podatkih naj bi Drago Isajlović svetoval Vegradu. Križanič je mnenja, da kot član kabineta finančnega ministrstva lahko podjetju svetuje za prisilno poravnavo, če misli, da je to smiselno, da pomaga in da rešuje delovna mesta.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je sporočil, da Hilda Tovšak ni ne funkcionarka in ne članica stranke SLS. ''Dolga leta, skoraj desetletje, ni plačevala niti članarine, čeprav jo je letos iz nam neznanih razlogov poravnala. Hilda Tovšak je zavedena v arhivskih evidencah funkcionarjev članstva SLS, ki so se združile z evidencami funkcionarjev SKD ob združitvi leta 2000,'' je Žerjav sporočil za 24ur.com. '

Po več mojih poskusih, da bi zadevo glede formalnega članstva ob zadnjih dogodkih le razjasnil z njo tudi osebno, se mi je pred kratkim gospa Tovšak odzvala z SMS-sporočilom, v katerem tudi sama pravi, da ni članica stranke SLS,'' še piše in dodaja, da se od svojega aktivnega vstopa v politiko nikoli ni srečal s Tovšakovo.

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
21. 08. 2010 10.48
Komu še dama soli pamet? Le kdo ji ščiti hrbtenico, da se s svojo aroganco tako obnaša?Ja, politika vendar! Volivci zbudite se!!
gizadlinka
21. 08. 2010 08.31
a so vsi slovenski junaki pomrli, upam da Janša še ni v penziji in bo lahko spet ljudstvo skupaj spravil, ne pa ta današnja mladina, namesto, da bi moški šli v vojsko pa v šolo hodijo do 30 leta, potem pa otroške vozičke vozijo sem pa tja. Kakšni so to slovenski junaki, k so slabši ko babe.
gizadlinka
21. 08. 2010 08.28
zakaj bi se pa desnica oglašala, saj je razen enega mandata vse v rokah levice, ki zgleda ima vsak svoje podjetje in molze uboge delavce. Če bi imela vlada in dz interes, bi zadeve že zdavnaj rešila. Zdaj je pa kapital v peščici bogatašev in njihovih družinskih članov.
Mihec.pihec
21. 08. 2010 08.19
Človeka zaboli srce, ko vidi, kako propadajo podjetja, delavci pa ostajajo brez službe. Na drugi strani pa so posamezniki, ki so nesramno obogateli v preteklih letih, z denarjem si lahko kupijo praktično vse, imajo vpliv na politiko, imajo se za nedotakljive....Ampak kje je izvirni greh, da je tako? Se bo spet našel kateri pametnjakovič in krivdo valil na 4 leta Janševe vlade, ko je Slovenija dejansko napredovala in so se stvari začele izboljševati. 12 let LDS-ove vladavine je bilo usodno, takrat so sprejemali zakonodajo, ki danes omogoča vse te svinjarje, Slovenija pa tone v brezno. Žalostno, a resnično. In ko bodo volitve, bodo mnogi volilci spet nasedli intrigam nesposobnih levičarjev.....
pika.poka12
21. 08. 2010 08.14
zanimivo, da se desnica nič ne oglaša.
bolimepatak
21. 08. 2010 08.11
Dobro, da so borci,ki so se borili za severno mejo že pokojni. Drugače, bi jih sedaj od sramu pobralo......
alibaba
21. 08. 2010 08.04
in kje je bil ta državni "nadzornik" do pred 3 dnevi? o vegradu vemo vsi vse že dolge mesece, on pa se je kot pravi japi pasel in pobiral sejnine... in... asistiral hildi, da je spiskala naših 30% solastniškega deleža (mislim državljane)
gizadlinka
21. 08. 2010 07.43
kje je geneeracija, ki je osvobodila slovenijo. Zdaj pa se notranjih sovražnikov ne moremo znebiti. A imajo vsi v vladi svoje firme, da nič ne naredijo proti tajkunom, ki izkoriščajo ljudi, da nimajo niti kaj jesti. Saj ne vem kaj dela policija, pa samohvalno tožilstvo in sodnija. Pa parlament naj sprejme zakone, če so sedanji zanič, da bodo zgoraj imenovani lahko kaj naredili.
sprint
21. 08. 2010 07.43
"DELU ČAST IN OBLAST!" in vzemimo si delavci že enkrat tovarne nazaj.
Morana7
21. 08. 2010 07.19
Samoiniciativa....to bomo rabili, kaj takega se praktično lahko zgodi vsakemu, ki dela v firmi, katere šef je takoimenovana pijavka.
gizadlinka
21. 08. 2010 07.10
tovšakova je zmagovalka, tako je bilo povedano na pop poročilih. Zakaj pa ne, saj država nič ne naredi, sin je na ministrstvu za gospodarstvo in še vrsta drugih povezav, sploh je brez zveze razpravljati.
papaaa!
21. 08. 2010 07.07
"..Po neuradnih podatkih naj bi Drago Isajlović svetoval Vegradu. Križanič je mnenja, da kot član kabineta finančnega ministrstva lahko podjetju svetuje za prisilno poravnavo, če misli, da je to smiselno, da pomaga in da rešuje delovna mesta...." a še komu v tej državi ni jasno, da je dr. križanič, svoj zenit kariere dosegel, kot večletni analitik cen naftnih derivatov. vesoljni sloveniji je dolga leta "analiziral" tisto kar je še sama vedela : danes so se naftni derivati podražili za 0.8 odstotka in.... konec šihta. če že stresa neumnosti da: isajlović pomaga reševati delovna mesta, naj kot pedanten analitik sporoči vesoljni sloveniji: koliko delovnih mest je, nekdanji pripadnik udbe, rešil?
Tucci
21. 08. 2010 07.03
Upam,da so ubogi vegradovi delavci tokrat le zgradili tako močan zid,da Hilda le ne bo mogla spet z glavo skozi.
Jamallllll
21. 08. 2010 04.25
ovce......beee,beeee,beee Svet je slep, pa vendar lep.
selena_
21. 08. 2010 03.58
vso lasnino naj ji zaplenijo kot v nem. in avst,
Erik Stranjšak
21. 08. 2010 02.27
to se nekaj bw prepirajo pa nwn ka vse ... tovšakovo zapreti .. vegrad pa v stečaj pa gotovo .. država pa bi samo poskbela za delavce ne pa da daje denar za grčijo ..banda
dukenukem
21. 08. 2010 02.02
imam pohen kufr te nesposobne slovenske politike, ki ni vredna da sploh obstaja,te kraje in nategovanja ljudi že mora bit enkrat konec
ninaia
21. 08. 2010 01.42
Ma kaj še ni konc te agonje s Hildo, kaj v državi ni nikogar,ki bi ji prestrigel peruti Ko gledam poročila se mi zdi,ko da gledam špansko nadaljevanko ni konca in ni koca
Igor Hari 1
21. 08. 2010 00.13
Prijetno spanje,kajti jutri, bo verjetno še večje sranje................
zulj001
20. 08. 2010 23.53
Če bi Pahor in njegova vlada opravljala svoje delo (SKRBELA ZA IZVAJANJE ZAKONODAJE)bi bila Hilda že zdavnaj na Igu. Ker pa oblast ne opravlja svojega dela je situacija takšna kot je.....