Gospodarstvo

'Igrice uprave so postale izredno podle'

Nova Gorica, 31. 05. 2010 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogajanja med upravo družbe Hit in igralniškim sindikatom SIDS niso obrodila sadov. Uprava grozi z odpuščanjem in za neuspeh pogajanj krivi sindikate.

Hit-1
Hit-1 FOTO: Dare Čekeliš

Danes so se sestali pogajalci uprave družbe Hit s predstavniki novogoriškega Sindikata igralniških delavcev (SIDS). SIDS predloga uprave ni podpisal, zato bo vodstvo družbe prisiljeno dodatno odpuščati, so sporočili iz družbe. Število zaposlenih naj bi zmanjšali za 200 do 250, predvsem v igralniško-zabaviščnih centrih, so sporočili.

V upravi so dejali, da sindikat ni pristal na progresivno in socialno naravnano znižanje plač ter zmanjšanje nadstandardnih ugodnosti za zaposlene. S tem dejanjem je po mnenju uprave še enkrat pokazal, da se ne zaveda odgovornosti, ki jo v tem kriznem obdobju poslovanja nosi kot eden izmed treh sindikatov v podjetju.

Uprava se je odločila, da bo kljub temu naredila vse, da sanacija družbe ne postane talka peščice sindikalistov SIDS in njihovih svetovalcev, ki se po osmih tednih zavlačevanja izgovarjajo, da nimajo pristojnosti za podpis sporazuma. Zato je pripravljena v četrtek, na zboru sindikata SIDS, članstvu SIDS še enkrat predstaviti vse predlagane spremembe,” so zapisali. 

Po mnenju uprave si nekateri posamezniki načrtno prizadevajo razvrednotiti sanacijska prizadevanja uprave in iz ozadja pripravljajo ugodne okoliščine za pospešeno privatizacijo.
 

Znižanje plač drugi ukrepi

Hit-13
Hit-13 FOTO: Dare Čekeliš

Uroš Kravos, vodja pogajanj v imenu uprave družbe Hit, je v soboto namreč še zadnjič pozval k odgovornemu ravnanju in podpisu sporazuma, ki sta ga že podpisala ostala dva sindikata, GIT in Vrba. ''Sporazum, ki ga predlaga uprava, je izrazito socialno naravnan in pomeni 6- do 7-odstotno povprečno znižanje plač, ki pa zavaruje zaposlene z najnižjimi plačami in okrni nekatere nadstandardne dodatke, o katerih drugi zaposleni v Sloveniji lahko le sanjajo,'' so zapisali v družbi Hit.

''Zadnji predlog, ki ga je uprava posredovala sindikatu, pomeni 378.493 evrov (z nadomestili) prihranka mesečno. To vsebuje 248.758 evrov prihranka iz nove tarifne priloge, 87.293 evrov iz t. i. nebolovanja in 41.622 evrov iz dodatka za stalnost. Ko odštejemo povprečno mesečno napitnino – zaradi spremenjenega zakona – v višini 120.000 evrov, znaša prihranek po predlogu strokovnih služb uprave 258.493 evrov mesečno,'' dodajajo v Hitu.

Petkov predlog, ki ga je SIDS sporočal kot alternativo predlogu uprave, v celoti zavaja, tudi svoje člane, pravijo v Hitu. Pravi izračun po njihovem mnenju namreč pokaže, da je prihranek po predlogu SIDS preskromen in znaša le 204.783 evrov (in sicer 144.025 evrov iz spremembe FOE in 60.777 evrov iz t. i. nebolovanja). Če temu odštejemo še napitnino 120.000 evrov, dobimo le 84.783 evrov prihranka na mesec.

Po sanacijskem načrtu za leto 2010 bi uprava morala iz mase za plače prihraniti dobrih 5,5 milijona evrov. Vsak mesec zavlačevanja zaradi pogajanj povečuje primanjkljaj iz tega naslova. Ob dejstvu, da je bila bruto realizacija v maju za 10 odstotkov nižja od načrtovane (in k temu je pripomogla tudi stavka), je nuja po znižanju plač in spremembi razporejanja delovnega časa toliko večja.

Podle igrice?

Predsednik novogoriške enote SIDS Iztok Černigoj je medtem povedal, "da uprava Hita ni pristala na svoj predlog". "Če so nameni uprave iskreni, bo pristala na naš predlog, ki je obenem tudi njihov", je dejal. Ob tem je dejal, da "so igrice uprave postale izredno podle". Podrobnosti ni pojasnil, obljubil pa je, da bo SIDS daljše pojasnilo posredoval v torek.

Člani sindikata SIDS se bodo v četrtek še enkrat sestali na zboru, takrat naj bi jim uprava še enkrat predstavita vse predlagane spremembe.

Predlog za večje znižanje bolje plačanim

Uprava Hita je pred tedni dosegla dogovor o znižanju plač s Sindikatoma gostinstva in turizma ter sindikatom Vrba, ki med drugim zastopa varnostnike, receptorje in vratarje v družbi. V zadnjih dneh je uprava poskušala doseči tudi dogovor s SIDS, vendar ji to do danes ni uspelo. Uprava je med drugim predlagala višje znižanje plače zaposlenim v višjih plačilnih razredih, nižje pa zaposlenim v nižjih plačilnih razredih. Osnovne plače zaposlenih s plačami v najnižjih plačilnih razredih pa ne bi spremenile, kar naj ne bi prizadelo zaposlenih z najnižjimi osnovnimi plačami. Znižale bi se sicer tudi plače tistih, ki jim pripada napitnina, vendar manj od povprečja v celotni družbi.

SIDS pa je predlagal 6,5-odstotno znižanje vseh plač v Hitu, s tem da ne bi spreminjali delovnega časa. Uprava namreč želi racionalizirati delovni čas, da bi bilo več igralniških delavcev ob konicah, predvsem čez vikende. S tem bi najemali manj študentske delovne sile, kar bi znižalo stroške dela v Hitu. Uprava Hita mora namreč po sprejetem sanacijskem načrtu letos znižati stroške dela za 5,5 milijona evrov, to pa naj bi dosegli z znižanjem plač oz. odpuščanjem. Če dogovora o znižanju plač v celotnem Hitu ne bodo dosegli, naj bi v prihodnjih mesecih po ocenah uprave delo izgubilo med 200 in 250 zaposlenimi, predvsem igralniških delavcev.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gufla
01. 06. 2010 12.28
tonyman 31.05.2010, 21:22 tebi namenjeno
gufla
01. 06. 2010 12.27
dobiva se na kafetku,pa ti dokažem tvojo trditev,samo povej kdaj in kje - seveda tvojo napačno trditev! Veliko je takih,ki dobijo pol tega zneska,zato ne govori neumnosti.Še blagajniki in biljeterji so bolje plačani od nekaterih krupjejev
BoratPahor
01. 06. 2010 08.47
curious.eye
01. 06. 2010 00.52
jojmene73 sem šel brat pismo. Mini analiza: -kam gredo vsi prihodki? treba je poplačat napačne investicije iz preteklosti, kdo stoji za njimi je jasno. -kdo je postavil hit na zemljevid evrope? tu mislim da ni dvomov, gre za celotno storitev vseh zaposlenih in ne samo določenih funkcij -glede managerjev sprašujem se kako naj človek išče nove priložnosti za razvoj, ko pa obstajajo finančne težave. ne gre to kar tako, ampak je potrebno stvari reševati v nekem vrstnem redu, za neuspehi pa vemo kdo stoji, konec koncev se pa lahko vprašate koliko časa pa je ta uprava na položaju? PS pa da ne bo pomote, tu ne želim blatit ali nasprotovati avtorju pisma, daleč od tega, ampak podajam samo mojo razlago in videnje tega kar je spisal in predlagam, da tudi vi razmislite v tej smeri.
tonyman
31. 05. 2010 21.22
jamrajo tisti ki imajo vsake 40minut 20 minut pavze pa napetnino pa super plačo kaj bi še radi...in samo oni naj bi bili deležni privilegijev!Na kelnarje in druge se pa kr pozabi .....bogi so saj majo minimalno 2000eur plače
beninorc
31. 05. 2010 21.06
HIT je imel vizijo prihodnosti in komplet goriška...na grobo SLOVENIJA TODA... gospod janez janša in prijatelj hvalica , sta prvo spodkopala kovačiča in kodriča in pograbila hit pod svojo oblast... ko pa so hoteli merikanci stopit v hit kot delničari , jih je janša poslal...samo zaradi tega ker bi imel on manj kot je misli.. če hit gre rakom žvižgat bo šele socialna bomba.. na račun hita in povezanih s hitom je več kot 15000 ljudi in ne si zatiskat oči prosim , da jih je mogoče samo 3000......lp Naj živi Janša ..pogrebnik marsikaterega podjetja in ne užigat po pahorju , ker je prišel na oblast ob nepravem času..KAJ bi naredil janša v času recesije?????
twt
31. 05. 2010 20.07
kaj pa bo rekla na to vlada,a bodo kar pustili,da se to dogaja
HAWAIII69
31. 05. 2010 19.42
Za vsem tem napihovanjem SIDS-a stoji ZAKRKNJENI TOMAŽIČ, KRIŽMAN IN JAMNIK!!!!......TI SI ŽELIJO DA SE HIT SPRIVATIZIRA!!!.......VSI TI TRIJE '''STROKOVNJAKI'' SO HIT ZAVOZILI Z NAPAČNIMI PROJEKTI!!!!...
GR.GO.
31. 05. 2010 19.42
Ma družba HIT namerava odpuščati že 10 let.
fler08
31. 05. 2010 19.34
najprej nej kravos in ostali odpustijo samega sebe....
zahod.west
31. 05. 2010 19.29
znana socialistična uspešnost......udbodnevnik in co. bodo ploskali in se sprenevedali kot ponavadi.......