Gospodarstvo

Dokapitalizacija, prisilna poravnava ali stečaj?

Ljubljana, 05. 06. 2009 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Istrabenza so z veliko večino in presenetljivo glasovali za dokapitalizacijo družbe. Če bodo zbrali dovolj denarja, imajo sredstva za poplačilo vseh dolgov, s čimer se izognejo stečaju.

Holding Istrabenz je od 30. marca insolventen, potem ko vodstvu družbe, največjim delničarjem in bankam upnicam ni uspelo doseči dogovora o finančni konsolidaciji. Dolgovi delniške družbe Istrabenz znašajo 450 milijonov evrov, celotne skupine pa 950 milijonov evrov.

Delničarji Istrabenza so na skupščini, ki pravkar poteka v Portorožu, sprejeli predlog o dokapitalizaciji osnovnega kapitala s sedanjih 21,6 milijona evrov na 165,2 milijona evrov. Predlog je podprlo 98 odstotkov kapitala oziroma 4.311.854 od skupno 4.369.473 delnic z glasovalno pravico.

Dokapitalizacija bo uspela, če bodo vpisane in vplačane vse na novo izdane delnice. Prednostno pravico do vpisa novih delnic bodo imeli obstoječi delničarji, in sicer v razmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu družbe. Rok za vpis in plačilo delnic se izteče čez petnajst dni.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič je podporo delničarjev o dokapitalizaciji ocenil pozitivno, saj "upravi omogoča odpravo razlogov, ki so družbo pripeljali v nastalo situacijo". Ali bo uspela, Topič ni želel napovedati, prav tako ni želel govoriti o morebitnih kupcih, ki bi bili pripravljeni vplačati zahtevano vsoto.

Istrabenz bo v okviru dokapitalizacije izdal 34,4 milijona novih delnic v emisijskem znesku 13,80 evra, kar skupaj znese 475 milijonov evrov. Po povečanju bi bil celotni osnovni kapital družbe razdeljen na 39,6 milijona delnic. Če bodo z dokapitalizacijo zbrali dovolj denarja, imajo sredstva za poplačilo vseh dolgov, s čimer se izognejo stečaju.

Pogajanja z bankami upnicami se po Topičevih besedah zaključujejo. Če do 30. junija do dogovora ne bo prišlo, je uprava Istrabenza dolžna sprožiti postopke o prisilni poravnavi. Topič, ki je prepričan, da je "sporazumna poravnava najboljši izhod za vse", je pogajanja z bankami sicer ocenil kot pozitivno. Upa, da bo do prihodnjega tedna prišlo do dogovora med bankami, ki imajo z družbo sklenjene reodkupne pogodbe, in tistimi, ki jih nimajo.

V prihodnjem tednu pričakujejo tudi uradni odgovor bank na Istrabenzovo ponudbo o skupni odprodaji paketa Petrolovih delnic iz reodkupnih pogodb. O morebitnih kupcih in višini kupnine Topič ni želel konkretneje spregovoriti, po njegovih besedah bi lahko Istrabenz za paket delnic dobil do 60 milijonov evrov.

Dokapitalizacija malo verjetna?

Prvi mož NFD Holdinga Stane Valant je možnost, da bi se dokapitalizacija izvršila v predlaganem znesku, označil kot malo verjetno. V neuspeh dokapitalizacije je prepričan tudi predsednik društva malih delničarjev Skupaj smo močnejši Rajko Stankovič, ki meni, da tako velikega zneska trenutno ni na prostem trgu.

Če dokapitalizacija ne bo uspela, bo po Stankovičevih ocenah sledila prisilna poravnava ali stečaj, ki bi bil za male delničarje najslabša možnost. Stankovič je vodstvu družbe še predlagal, naj proti tistim, ki so v družbi odgovorni za Istrabenzove težave, vložijo odškodninske zahteve.

Delnice Istrabenza, s katerimi je bilo trgovanje zaradi skupščine ob 11. uri začasno ustavljeno, so se pocenile za 9,16 odstotka.

Sklep o dokapitalizaciji je konec aprila sprejela razširjena uprava Istrabenza, v kateri sta bila poleg nekdanjega prvega moža Igorja Bavčarja še Tamara Jerman in Bogdan Topič.

Uprave in nadzornikov niso razrešili

Delničarji Istrabenza na današnji skupščini družbe sicer niso podelili razrešnice upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2008. Tako je glasovalo skoraj 70 odstotkov navzočega kapitala oziroma približno 3 milijone delnic z glasovalno pravico. Delničarji so sprejeli tudi sklep o imenovanju družbe KPMG za revizorja za letošnje leto.

Nekdanji predsednik uprave Igor Bavčar je o odločitvi delničarjev, da upravi ne podelijo razrešnice, dejal, da so delničarji zaupanje v družbo in njeno prihodnost izkazali s podporo dokapitalizaciji. Posledice finančne krize bodo po njegovih besedah v Istrabenzu razrešili še to leto.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
07. 06. 2009 21.02
toti pa majo smisu za humor
Buena Vita
07. 06. 2009 11.57
ŠPICELJ SI POMOTOMA NAPISAL SDS LDS,SD,ZARES,TI IMAJO VSE V SVOJEM LONCU,SDS NIMA NITI ZA PRSTE OBLIZAT
dr.psiho
06. 06. 2009 22.07
Kaj še vstrajaš Bavčar...kaj je še kaj za vzeti???
Leandra
06. 06. 2009 08.47
Včasih so rekli 4 leta v goši celo življenje v masti..tako so očitali Partizanom Za to kanto masti pa nič v goši cel v masti...se ve zakaj..??
ivo55
06. 06. 2009 07.13
Vsi, ki bomo to plačali, nismo ne dolžni niti krivi. SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Bohem
05. 06. 2009 18.12
Da zafuraš naftno podjetje, moraš biti pa res talent. Naj vam omenim še enega tujega talenta, ki je zafural naftno podjetje, to je george bush - res zanimivo, kako se meri "uspešnosti" pri tovrstnih kvazi gospodarstvenikih. Prvi bo še vedno v upravi, drugi je celo predsednik postal. Očitno je taka (ne)uspešnost predpogoj za dobro in preplačano službo - jaz se pa pri delu trudim biti kar se da boljši in uspešnejši; to je šele noro.
Buena Vita
05. 06. 2009 17.47
eh,kot sem bila mimogrede omenila,ti se bodo zvlekli,istrabenz nima samo enega lastnika,zato bo kar bo samo da ne trošijo proračunski-naš denar
_jezek_
05. 06. 2009 14.23
bomo vidl kam bo zaplula bavčarjeva barka
SPICELJ
05. 06. 2009 13.36
samo če si baraba s SDS-ovo podporo lahko dobiš kredit brez zavarovanja in lahko prigaraš miljardo izgube,pa te ne odžagajo...
bosoturk
05. 06. 2009 13.09
vprašanje je predvsem, ali bodo vse novoizdane delnice kupljene...
dirham
05. 06. 2009 13.06
Po vsem kar se je dogajala mi ni jasno kaj dela bavcar se v nadzornem svetu.Kje drugje bi sedel na drugem stolcku. Vseskozi pa se mi poraja vprasanje kaksna igre je v odzadju,kdo koga drzi za vr...t in s cim?
tron3
05. 06. 2009 12.44
Bravo, kar naenkrat imajo kapital, od kod pa? Pa menda ne bodo vrnili kredite, k so si jh najeli pri bankah z lastnih TRR, ZANIMIVO!
etul
05. 06. 2009 12.15
bavčar ni kapitan ki vztraja na ladji to je bolj podmornica kot ladja
bergfurer
05. 06. 2009 11.02
ni mijasno kaj dela država. Meni, ker ne plačam globe se pa takoj vsedejo na plačo. Pa niti zgube ne delam. Kredita pa zaradi premajhne izhodiščne plače sploh ne dobim. Oni pa furt na furt, PODN
Ro-Zy-YoZi
05. 06. 2009 10.11
.....ha ha haaaaaaaaaaaa..Gospod Bavčar je najbrž zelo hvaležen gospodu bivšemu premijeju, ki mu je omogočil tale manever....Smešno je le to, da bodo ti kvazi mali delničarji pokupili celotno izdajo delnic. Mediji če imate ja.jc.a sledite zgodbi in pocvejte javnosti kdo bodo ti mali delničarji, ki bodo pokupili izdani portfelj. Najverjetneje bomo našli vmes kup lastnikov podjetij, ki so v preteklosti (zadnjih nekaj let) sodelovali pri zgodbi in prodajali svoje lastniške deleže gospodu IB (istrabenz-ops, vsaka podobnost je naključje). najbrž bodo za prejeti denar danes vrnili uslugo IB-ju in pokupili izdane delnice, dokapitalizirali družbo, tako bo družba IB ostala trdno v rokah I.B. edina razlika od takrat do danes je, da ostaja I.B: član in ne predsednik (ki bo po tem manevru spet obvladoval večino in bo lahko izvoljen na vrh), lastniška struktura pa bo še trdneje v "pravih" rokah! Bravo.....deal of the century!!!!!!
d33pm1nd
05. 06. 2009 10.06
ekonomski sistem bo potrebno resetirat
bnam 2707
05. 06. 2009 09.56
Vsak dan poslušamo kako se barka potaplja,kapitan pa še kar vztraja na ladji,ki jo sam potaplja. Gre za zelo neodločno politiko solastnikov in delničarjev,ravno tako pa upnikov.Na koncu tunela ni luči in upniki utegnejo potegniti najkrajši konec. Problem istrabenza je,da drug drugemu krijejo hrbet.
Milmar
05. 06. 2009 09.49
Seveda zadna možnost,da zaradi absolventnosti ne gre v stečaj!! Tukaj bi morali "specialci"udariti ne pa v Črnučah.
d33pm1nd
05. 06. 2009 09.26
iz bavčarja narest kopijo voščene lutke pa v madam tussauds dat za vzgled slabega gospodarstvenika
etul
05. 06. 2009 07.47
me prav zanima kje bo Bavčar dobil denar za svoj del delnic