Gospodarstvo

Bodo vlaki le vozili?

Ljubljana, 06. 11. 2005 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno ni jasno, ali bodo vlaki v sredo vozili. Napovedane stavke železničarjev namreč sindikati še niso odpovedali.

Bodo vlaki v sredo stali?
Bodo vlaki v sredo stali? FOTO: POP TV
Če pogajalski skupini ne bosta dosegli dogovora, bo sindikat v sredo organiziral štiriurno opozorilno stavko.

Pogajanja med poslovodstvom Slovenskih železnic in Sindikatom železniškega prometa Slovenije, ki je za 9. november napovedal štiriurno opozorilno stavko, se bodo nadaljevala v torek. Po šestih urah pogajanj sta se pogajalski skupini uspeli načelno dogovoriti o sedmih izmed 11 stavkovnih zahtev, je povedal tiskovni predstavnik Slovenskih železnic Marko Tancar.

Čeprav dokončen dogovor med pogajalskima skupinama še ni bil podpisan, sta zbližali stališča glede zaustavitve negativnih trendov poslovanja, sprejema celovite kadrovske politike za obdobje petih let, izobraževanja delavcev o spremembah Signalnega pravilnika in zakonite izrabe odmora med delom. Poleg tega sta dosegli še sporazum glede sprejema novih, ustreznih pravilnikov, navodil za določanje izmen izvršilnih železniških delavcev ter zagotavljanja ustreznih delovnih pogojev, je po pogajanjih dejal pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic Igor Hauptman.

Kot je še povedal Hauptman, je delodajalska stran ponovno poudarila, da uveljavitev novih pravilnikov ni odgovornost poslovodstva, ki pa si bo še naprej dejavno prizadevalo za ureditev tega področja. Poslovodstvo pa je Sindikate Slovenskih železnic ponovno pozvalo, naj se opredelijo do izplačila dodatka za delo na mejnih postajah, saj je za njegovo izplačilo potrebno soglasje sindikatov.

Delavci na Slovenskih železnicah zahtevajo spremembe
Delavci na Slovenskih železnicah zahtevajo spremembe FOTO: POP TV
Nadaljevanje takšnega stanja lahko po našem prepričanju ogrozi socialno varnost zaposlenih, zato se čutimo dolžne, da na to opozorimo. Ivan Šenkiš

Pri večini stavkovnih zahtev gre za težave z dolgoletno zgodovino Slovenskih železnic, ki pa bi jih po oceni poslovodstva lahko konstruktivno in z dialogom vseh zainteresiranih rešili. Zato je poslovodstvo ponovno pozvalo Sindikat železniške dejavnosti Slovenije, da prekliče stavko, je pojasnil Hauptman.

V sindikatu so se za napoved stavke odločili na osnovi trenutnih razmer v Holdingu Slovenske železnice, ki kažejo na globoko poslovno in splošno krizo. Ta kriza se odraža v izgubi, ki je v obdobju tekočega leta dosegla 2,1 milijarde tolarjev in kaže, da se bo do konca leta še povečala, je na novinarski konferenci ob napovedi stavke pojasnil predsednik sindikata Ivan Šenkiš.