Gospodarstvo

Nekaj Vegradovih delavcev na račun dobilo 200 evrov

Velenje, 24. 08. 2010 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./D.Š./STA/U.Z.
Komentarji
117

Sindikalist Čater je Tovšakovi predal delavske zahteve, pogajanja pa bodo nadaljevali v četrtek. Direktorica Vegrada pa zagotavlja, da je med določene hčerinske družbe razdelila 100.000 evrov za izplačilo plač.

Sindikalist Srečko Čater je direktorici Vegrada Hildi Tovšak danes osebno predal zahteve delavcev, ki zaradi neizplačanih plač napovedujejo stavko. Od Tovšakove zahtevajo, da bi bili vsi delavci poplačani v najkrajšem možnem času ter da se vse delavce – ne glede na to, v katerem podjetju iz skupine Vegrad so zaposleni – obravnava enakopravno. Tovšakova je njihove stavkovne zahteve sprejela, v četrtek pa bodo nadaljevali pogajanja, je Čater povedal po skoraj šesturni seji izvršnega odbora sindikata v Vegradu. "Vidite, da se s stavko res da vse doseči," je še dodal.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Na sestanku je Tovšakova zagotovila, da je danes med določene Vegradove hčerinske družbe razdelila 100.000 evrov za izplačilo plač, spregovorili pa so tudi o kadrovskem prestrukturiranju družbe. Čater ob tem zahteva, da uprava Vegrada načrt kadrovskega prestrukturiranja, ko bo pripravljen, pošlje v obravnavo in potrditev tudi podjetniškemu sindikatu.

Po njegovih besedah več kot tisoč zaposlenih v Vegradu zaradi težav podjetja oz. njegove insolventnosti že nekaj mesecev ne prejema redno plač, nekateri jih niso dobili od aprila dalje, nekateri od junija. Delavci, ki so člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, tako od sindikata zahtevajo, da organizira stavko, če do 1. septembra ne bodo dobili izplačanih plač. Najprej naj bi organizirali opozorilno stavko, če zahteve ne bodo izpolnjene, pa bo sledila splošna stavka.

Karitas je danes že drugi dan delil pakete pomoči za Vegradove delavce. Vseh 200 je pošlo takoj, tako da so mnogi spet ostali praznih rok. Če želite pomagati, lahko svoj prispevek namenite na naslednji TRR: SI56 0600 0097 7538 266, sklic: 29144.

Ali se bodo stvari obrnile na bolje?

Čater meni, da gre pri odstopu Boštjančiča za zelo čudno zadevo.
Čater meni, da gre pri odstopu Boštjančiča za zelo čudno zadevo. FOTO: Kanal A

Čater je danes za 24ur.com komentiral tudi odstop nadzornika Klemna Boštjančiča: "Gre za zelo čudno zadevo. Lepo je biti nadzornik, ko pobiraš sejnine, ko pa gre na ostro, pa je drugače. Obnaša se kot užaljeni fantič, to ni način dela za tako veliko podjetje,“ še dodaja. Na vprašanje, ali se bodo stvari obrnile na bolje, pa meni, da je to "voda na mlin tistim, ki želijo ohraniti to nepravno in nekorektno stanje“.

Meni, da je njihov edini interes, da delavci dobijo plače in da se zagotovijo normalni delovni pogoji ter da se enakopravno obravnave vse delavce Vegrada. Glede imenovanja novih nadzornikov pa pravi, da morajo lastniki prevzeti odgovornost, in dodaja, da je "neodgovorno, da se od sindikata zahteva pomoč pri odstranitvi Hilde Tovšak, če pa sindikata niso nič vprašali, ko so jo tja postavili“. Zaključil je še, da potrebujejo človeka, ki se spozna na krizni menedžment.

Če bi država imela resnični interes, ima dovolj instrumentov, s katerimi lahko poseže v reševanje tega primera. Sindikalist Srečko Čater

Spomnimo ...

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Razmere v velenjskem gradbenem podjetju, ki je 12. avgusta razglasilo plačilno nesposobnost, so zelo negotove. V ponedeljek je odstopno izjavo z mesta predsednika nadzornega sveta družbe podal Boštjančič, ki bo funkcijo opravljal do imenovanja novega člana nadzornikov.

Ponedeljkovo sejo, ki je bila nesklepčna in se je končala z njegovim odstopom, je sklical z zahtevo po umiku Tovšakove z mesta direktorice družbe in imenovanju nove uprave, ki bi bila sposobna izpeljati predlagano prisilno poravnavo podjetja.

O njej bodo sicer odločali upniki družbe, vodstvo podjetja pa mora do 2. septembra na celjsko sodišče posredovati dopolnjen predlog za prisilno poravnavo, ki ga je Tovšakova na sodišče podala mimo nadzornega sveta.

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marta Leljak
27. 08. 2010 10.58
Dokler v naši državi ne bo kazensko odgovarjal in dokler država ne bo odvzela nezakonito pridobljeno premoženje tistim, ki so si ga nagrabili na račun delavcev, ki nimajo niti za kruh, to je pri nas še slabše kot je bilo v času, ko je bilo sužnje-lastniško razmerje. Mali človek pa, ki pošteno dela in ne more zaradi goljufije takih prevarantov do roka plačati o,ooooo.... Eur od tistega kar so si oni nagrabili pa to še kako drago plača. Srbija je to uredila, RS kot član EU pa tega ni sposobna. Človek ne more razmišljati drugače, kot tako, da so tudi razni ministri in vladni uradniki in še marsikdo vodilnih vpleteni v to, da dovolijo, da jim gospodarijo kapitalisti. RS nujno mora sprejeti zakon, da bi kapitalisti morali z dokumenti dokazati od kod jim tolikšno premoženje, nezakonito pridobljeno premoženje takoj odvzeti in jih strpati v zapor, tako kot ima to urejeno tudi Švica. Nikomur več v RS ne bi prišlo na misel, da bi posloval nezakonito in izkoriščal druge, da lahko sam bogati. To je neetično, nemoralno, ali ti ljudje sploh imajo kakšno srčno kulturo do sočloceka.
JanezNovakJohn
25. 08. 2010 11.39
Kje je meja kapitala? V Kapitalu.! Ta kapital jemlje Kapital nam ovcam bresplačno, brezobzirno in se redi in si ustvarja kapital, da s tem kapitalom ustvarjajo še boljše metode za jemanje kapitala. janez 666a, s teboj se strinjam.
janez6bbb
25. 08. 2010 11.33
Panucci po domače povedano odgovorni ljudje sodelujejo, prav tako bašejo v žepe.Pa odgovorni zate, so v resnici odgovorni tem kapitalistom, ker jim te kapitalisti dajejo denar, da so sploh izvoljeni, zato je tudi v sloveniji takšna skrivnost financiranje političnih strank. Sm prepričan da so financirane z podobnih če ne kar istih virov, oz prijateljskih:)
janez6bbb
25. 08. 2010 11.22
BRAVO JANEZnovak, ti je načeloma jasno:)Samo en problem je, ki ga ti očitno ne vidiš, težko bo vlada pospravila s tajkuni, če je v njihovi lasti, pri nas v Sloveniji ni nič drugače, politika je financirana s strani kapitala, se pravi bo politika delovala potem tako kot bo hotel kapital, kar lepo vidimo sedaj v vegradu, elita je poskrbela zase, z računi v davčnih oazah, politiki so tudi pobasali svoje, sedaj pa igrajo igrice za nas hlapce, da se zdi da se nekaj dogaja, na koncu pa se nikomur ne bo zgodilo nič, vsem bodo ostali milijoni na računih, Pahor ima prav toliko masla na glavi kot Hilda. Prejšnja oblast ni bila nič boljša, da me ne bo kdo anrobe razumel da koga ščitim, ker je sistem naravnan tako (monetarni) da grdo rečeno krade malemu človeku, elita pa bogati, niso krivi naši, sistem je takšen, od kje nam pa tak sistem pa vemo- zahod. PRav tako kot je Obama politik v rokah kapitala prav tako je naša politika v rokah kapitala, sprejemajo pa odločitve ki ustrezajo eliti, njim samim. ne vrjamete- poltem ste slepi. Vegrad je več kot odličen prikaz tega, pa ni edini primer, le prvi v javnosti.
pujca
25. 08. 2010 11.06
Ja bravo!!!!!!!!!!!!Hitro ji naj dajo nagrado za uspešnost.Sigurno je vzela iz lastnega žepa,hehe...
panucci
25. 08. 2010 10.47
Pa kaj so odgovorni ljudje slepi al kaj,da ne morajo te čarovnice vtaknit v zapor in ji pobrat njeno lastnino in poplačat ljudi,ki so ji pošteno garali .Naša vlada pa raje namenja denar grčiji,da izpadejo lepi in dobri,doma pa žalost in revščina.Sram vas je lahko.Dol z PAHORJEM in njegovo pokvarjeno bando.
manco-capac
25. 08. 2010 10.30
Gospod Pahor je menda javno pozval Tovšakovo, naj odstopi. Gospod Pahor naj raje pozove direktorja NLB, naj sproži stečaj Vegrada! Ali pa mogoče Vegrad redno plačuje obveznosti NLB-ju!? Ali je NLB Vegradu reprogramiral kredite? Kdo tukaj laže???
JanezNovakJohn
25. 08. 2010 10.25
DO NEDAVNEGA SEM PODPIRAL OBSTOJEČO VLADO. VSE BOLJ POSTAJAM NJEN NASPROTNIK. NE RAZUMEM KAKO DRŽAVA NE POLNI SVOJ PRORAČUN Z DAVKOM NA BMWeje , VILe, JAHTE.... OD TAKIH TIČEV KOT SO TOVŠAKOVA, BAVČAR , ŠROT IN VSEH TISTIH, KI JIH NAVADNI SMRTNIKI NE POZNAMO. ČUDIMO SE JAHTAM, KI SO ZASIDRANE NE LE V JADRANU, NJIHOVI LASTNIKI PA GOVORIJO SLOVENSKO. DRŽAVA PA NIČ ! NE MOREM DOJETI, KAKO HITRO DAVČNI URAD IZVEDE IZVRŽBO ZOPER MALE OBRTNIKE, KI NISO USPELI pravočasno PLAČATI 1.000 € DDV. POKOJNINSKA BLAGAJNA NI PRAZNA ZARADI STARANJA PREBIVALSTVA, TEMVEČ ZARADI NEPLAČEVANJA PRISPEVKOV ZA ZAPOSLENE S STRANI DARSA, VEGRADA, STEKLARSKE NOVE, IN ŠE MNOGO TISTIH O KATERIH ČASOPISI NE GOVORIJO, SO PA NA DOPUSTU Z SVOJIMI JAHTAMI. ENAKO JE Z ZDRAVSTVENO BLAGAJNO. LJUDJE. ! NE PREJŠNJA NE TA VLADA NOČE POSPRAVITI Z BOGATAŠI IN LOBIJI, KI OŽEMAJO NAS O V C E !! EJ PAHOR, ZBUDI SE ! ! ! Mislim, da ne bom šel na volitve če se ne bo pojavila stranka, ki bo imela tozdevni čistilni program.
JanezNovakJohn
25. 08. 2010 10.20
100.000 € je vreden Hildin avto !
tarzan1
25. 08. 2010 09.23
Članki iz časopisov leta 2024: - Pradedek padel iz gradbenega odra - Pri svojih 64 zapeljal z gliserjem slovenske policije v pomol ... - Prababica zaspala za tekočim trakom in uničila proizvodnjo mleka - Mlad 61 letnik, daleč pred upokojitvijo, oropal banko - Na hodniku podjetja sta se z invalidnimi vozički zaletela dva 64 letna uslužbenca in se močno poškodovala.
.357
25. 08. 2010 09.16
Sindikalist Srečko Čater :"Vidite, da se s stavko res da vse doseči." Kaj je to stand up comedy ? Za par mesecev so jim denar dolzni zdaj pa so "nekaterim" dali 200 eur in ta mutec misli da je nekaj dosegel ??? A se ta Srecko zaveda, da je Jelka Strojan pred petimi dnevi prejela 1700 eur socijalne pomoci, da je vsak Rom v Sloveniji prejel najmanj 225 eur, oni pa so dobili "celo" 200 ?? Ti delavci, ki delajo zastonj pa tudi niso normalni. Zakaj delate, ce pa ni denarja ? Zakaj ne greste rajse krast, a mislis da te bo kateri sodnik obsodil, ce bos kradel, ker nisi imel kaj za jesti, a drzavna firma ti je za 6 mesecev placo dolzna ???
cirenij
25. 08. 2010 08.40
Nekateri imajo pač trdo kožo. Zato, ker jim nobena oblast noče do živega. Sramota!!! Z 200 EU si lahko obrišeš zadnjico. Kje so naši politiki, stranke, poslanci!!! Nobenega ne slišiš, da bi dal konstruktivne predloge. Smo Slovensci res tako naivni, da bomo zopet volili to staro gardo, ki si 20 let menjuje stolčke???
slovenija-tone
25. 08. 2010 07.57
gepard100
25. 08. 2010 07.33
Saj to pa ni več res kaj se dogaja po svetu.Še ene posrane plače ne more dat vsakemu.To ne moreš več verjet kam vodi svet.
.eu.
25. 08. 2010 01.25
Teta Hilda Lačen Jaz morem tut živet
Danny Veliki
25. 08. 2010 00.27
Iz lastnih izkušenj vem,da se ne splača biti član sindikata,itak vsa tista članarina odide v prah ni nobene koristi od sindikata.Najbolje je da vzameš odvetnika,kateri bo iztožil vse dolgove.Za kaj takšnega ne rabiš veliko denarja,saj večinoma zahtevajo procent od iztoženega denarja ko je tožba dobljena in denar nakazan.Tako,da bi lahko tudi vsi ostali lahko začeli razmišljati v tej smeri,dokler še ni prepozno in da ne nastane še kakšen Vegrad.
bernardedwards
24. 08. 2010 22.45
ta članek bi morali objaviti pod črno kroniko in ne pod gospodarstvo.
hule
24. 08. 2010 21.09
VELIKI KRST JE NA VEGRADU HILDA GA JE POKOPALA BOSANSKA JE TO FIRMA JER OD 1957 GODINE KROZ VEGRAD PROSLI I RADILO PREKO 50.000 HILJADA RADNIKA IZ BOSNE DRZAVA MORA STATI UZ RADNIKE HILDA I DRUGI SU IZMISLILI PLAN KAKO ČE NJENI NAJ BLIZI KUPITI TAJ ISTI VEGRAD ZATO JE ONA I TO HTJELA DA BUDE KOMISIJA MORA ODRADITI SVOJE PRATIMO MEDIJE DA VIDIMO KAKU CE HILDA SA SVOJOM POLITIKOM SREDITI TO U SVOJU KORIST
Franc Zabukovec
24. 08. 2010 21.06
če bi bila na tem svetu pravica potem bi imeli pravosodnega ministra ki bi se pisal Kalašnikov
Franc Zabukovec
24. 08. 2010 21.03
Prašek !!! oprosti če mučim tud tebe. Veš jaz bi bil tud rad prašek sam un ki mu rečejo antraks