Gospodarstvo

Bodo rešili Muro?

Ljubljana, 13. 03. 2008 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Mure Kumperščak meni, da bi lahko družba ob sanaciji leta 2011 poslovanje zaključila z dobičkom.

Mura je po doslej znanih podatkih lansko leto zaključila z 1,7 milijona evrov izgube, izguba skupine pa naj bi bila od 2,3 do 3,3 milijona evrov, pravi predsednik uprave družbe Aleš Kumperščak. Družbo bi preoblikovali v holding, kjer bi v letih 2009 in 2010 tekla sanacija neuspešnih področij, in leto 2011 bi Mura lahko sklenila z dobičkom.

V letih 2009 in 2010 naj bi tekla sanacija neuspešnih področij v holdingu, leto 2011 pa bi Mura lahko sklenila z dobičkom, je dejal Kumperščak.
V letih 2009 in 2010 naj bi tekla sanacija neuspešnih področij v holdingu, leto 2011 pa bi Mura lahko sklenila z dobičkom, je dejal Kumperščak. FOTO: Kanal A

Kot je Kumperščak povedal v pogovoru za današnjo izdajo Financ, se v podjetju v zadnjih petih letih ni veliko naredilo. "Že zdavnaj bi morali poiskati cenejše proizvodne lokacije zunaj Slovenije in z njihovo pomočjo financirati delo v Sloveniji, dokler se naše šivilje ne pretolčejo do zasluženih pokojnin," je dejal. Odločitve o preselitvi proizvodnje v tujino ne more sprejeti, pravi, "ker ni jasno, kakšen je položaj te uprave glede na nadzorni svet."

Leto 2008 bo leto sprememb, pravi, prvi rezultati pa naj bi bili vidni šele leta 2009. Konsolidirana izguba naj bi bila letos podobna kot v letu 2006, kar ob hitro rastočih stroških poslovanja in dela ni slab rezultat za delovno intenzivno panogo, pravi Kumperščak. V letu 2009 bi prestrukturiranje odvisne družbe za modo EHM že moralo dati rezultate, preoblikovanje družbe Mura v holding pa pokazati na tista mesta, kjer so neuspešni. V letih 2009 in 2010 naj bi tekla sanacija neuspešnih področij v holdingu, leto 2011 pa bi Mura lahko sklenila z dobičkom, je povedal.

'Zaposleni niso proti upravi'

Družba Mura je lani ustvarila 50,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, skupina jih je imela lani 70 milijonov evrov, predlani 67,7 milijona evrov. Mura bo imela 1,7 milijona evrov izgube, predlani je bila ta 625.000 evrov. Izguba bo od lanske večja zaradi manjših prihodkov od najemnin.

Glede morebitne zamenjave je dejal, da je gospodarstvenik in se v politiko ne spušča. "Če ne bo 'protilastniškega puča' v nadzornem svetu in če bo volja lastnikov še naprej taka kot je, bom tu do konca mandata," meni Kumperščak. Po njegovih besedah so zadnji zbori delavcev pokazali, da zaposleni niso proti upravi, videlo pa se je, da predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu nimajo večinske podpore med delavci.

Razloge za višjo izgubo Kumperščak vidi v cenah na trgu za dodelavne posle, s katerimi izkoristijo okoli 94 odstotkov svojih zmogljivosti, premajhnem vlaganju v proizvodnjo, nepotrebnih stroških znotraj podjetja zaradi neobvladovanja podpornih procesov, neučinkovitem informacijskem sistemu in procesih logistike, visokih carinskih stroških in tudi v poslovnem komuniciranju znotraj podjetja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BananaJoe
13. 03. 2008 22.01
nič se ne bo spremenilo z muro. zakaj, zato, ker nimajo občutka, vizije, idej in znanja za narediti nekaj takega kot je naredil renzo rosso z blagovno znamko diesel. aja, pa tudi zato, ker smo slovenci in ker priskledniki dobijo premalo. imajo vizijo, segmentiran trg, smele ideje (npr versace, d&g..), ne verjamem. dober stilist ne dela za mezdo! dober tržnik tudi ne! edino kar imajo so pridne delavke. vse ostale lastnosti, ki bi jih moralo imeti vodstvo pa nimajo. na koncu bodo delavke krive, ker imajo previsoke mezde, in ne uprava, ki ni sposobna narediti uspešne poslovne strategije.
dmalalan@mac.com
13. 03. 2008 15.07
Gledam tudi nemška poročila in analitik nemške banke je rekel, da je že celo gospodarstvo-izvozniki v krizi zaradi šibkega $, razen strojne nemške industrije, ki je pa zaradi kvalitete, še vedno brez konkurnce ... Gospod Bush se je pa na javnem kanalu, za navadne Ljudi Amerike, gledam tudi tega, pa skrivnostno smehljal in rekel, da si seveda želi močnejši $, samo to je bilo v zvezi s svobodno trgovino s Colombio, kar je pa na brzino povedal, da je to politično predvsem vprašanje ... tako, hotel sem samo reči, da, ko se kaj rešuje je potrebno vedeti malo, nekaj več...skoraj nadčloveško moč imet, imeti in verjeti v sanje, ki so bile, se zgodila ... če pa se voz, ki po bregu dol drvi, ki je tako naložen, kot Mura je, kot se iz opravljanja po medijih bralo, da še sploh zaustavit, kakšen fizik z diplomo, tapravo, razloži ... ali je bolje ga pustit, da se raztrešči, na dnu in iz dna spet z novim projektom počasi plezat, hitro se plezat glih ne da je pa alterntiva rakena znanost, če so starci mladež izobrazili, za take projekte...pravijo, da je vse v znanju na vseh tv, ki jih gledam, že nekaj časa in večkrat ... za plačo, ki jo dajete Delavcem jih na Kitajskem več ne najdete ...vseeno čas teče naprej ... Glih mi v kotu še vedno visi murina trodelna obleka, malo prašna, suho čiščenje in bo kot nova ... če jo bom še kdaj rabu je zdaj vprašanje, ko mi je pogled na njej se zasanja in mi filme kaže, kaj vse sva skupaj doživela ... samo lepo, samo pozitivno - z menoj bo vedno, še na grmadi, če bo po moje, če ne bo Bog drugače obrnu ... da bi vsaj obrnu še tovarni Mura.