Gospodarstvo

Tovornjaki poskušali odpeljati material

Slovenj Gradec, 26. 10. 2009 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delo v podjetjih Prevent Globala je potekalo nemoteno, vendar pa so štirje tovornjaki družbe Prevent DEV želeli naložiti repromaterial iz tovarne Prevent Global.

Potem ko kljub ultimatu nemškega podjetja Prevent DEV do nedelje ni prišlo do zamenjave v vrhu družbe Prevent Global, je delo v podjetjih Prevent Globala danes še potekalo  nemoteno. Predsednik podjetniškega sindikata Prevent Global Vlado Zorman pa je potrdil, da naj bi danes štirje tovornjaki družbe Prevent DEV želeli naložiti repromaterial iz tovarne Prevent Global, a pristojni tega niso dovolili.

V Prevent Globalu je 200 zaposlenih.
V Prevent Globalu je 200 zaposlenih. FOTO: POP TV

Zorman tako meni, da je bila grožnja Prevent DEV v lasti Nijaza Hastorja, da bo z današnjim dnem začel seliti proizvodnjo iz Slovenije, če do nedelje ne bo zamenjana uprava Prevent Globala, resna. Dejal je, da so zato tudi opozorili upravo in nadzorni svet, da s svojimi odločitvami sprejemajo odgovornost.

Prevent DEV vztraja pri nameri, da proizvodnjo izseli iz Slovenije, če ne bo prišlo do zamenjave uprave, pa je v pogovoru z generalnim sekretarjem Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Antonom Rozmanom dejal predstavnik podjetja Prevent DEV Carsten Unverricht. Kot je Rozman povedal, se je Prevent DEV kljub temu še pripravljen "konstruktivno pogovarjati".

Ali bo zmagala modrost?

Tudi Rozman upa, da bodo predstavniki Prevent DEV in Prevent Global, ki naj bi se kmalu sestali, zmogli "dovolj modrosti" za dogovor, da bi v Sloveniji ohranili vsaj od 700 do 800 delovnih mest v avtomobilski proizvodnji. Sam namreč ocenjuje, da bo Prevent Global, ne glede na prihodnje dogovore, "pristal v stečaju".

Predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman upa, da grožnja nemškega podjetja Prevent DEV, da če uprava do nedelje ne bo zamenjana, danes začne seliti proizvodnjo iz Slovenije, ne bo uresničena. "Zaenkrat kakšnih informacij o tem ni," je dejal. Enako je potrdila tudi predstavnica za stike z javnostjo v Prevent Globalu Monika Žvikart.

Uprava pripravljena odstopiti

Uprava je pripravljena odstopiti, če nemški Prevent DEV, ki je kupec večine v Sloveniji sešitih avtomobilskih sedežnih prevlek, zagotovi, da družba Prevent Global ne bo šla v stečaj, da se ohranijo delovna mesta in da se ohrani vsaj dosedanji obseg proizvodnje.

Nadzorni svet, ki se je v nedeljo na izredni seji seznanil s pogojno pripravljenostjo uprave za umik, uprave ni razrešil. Izrazil pa je načelno podporo zahtevi Prevent DEV po razrešitvi uprave, v kolikor lahko Prevent DEV zagotovi 5,2 milijona evrov takojšnjega posojila, redefiniranje komercialnih pogojev, ki bi zagotovili normalno poslovanje družbe Prevent Global, in ohranitev vseh programov vsaj do izteka pogodb, je po seji nadzornega sveta pojasnil predsednik nadzornikov Vladimir Bilić.

Nadzorni svet mu je naložil, da mora čim prej organizirati sestanek med predstavniki družb Prevent Global in Prevent DEV. Na nedeljsko izredno sejo sta sicer bila vabljena oba največja lastnika, Janko Zakeršnik (52 odstotkov) in Nijaz Hastor (45 odstotkov), vendar se slednji, ki je tudi lastnik Prevent DEV, seje ni udeležil.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
28. 10. 2009 11.53
Kako to, da so vsi veliki problemi na Koroškem povezani z imenom Zakeršnik?
Buena Vita
26. 10. 2009 22.14
Buena Vita
26. 10. 2009 22.13
JAMAC NE SE BAT,VLADA NEBO OGROŽALA LOPOVOV IN KRIMINALCEV,KER VLADA DRŽI Z NJIMI BRIGA JE TO RDEČO BANDO ZA DELOVCE-DRŽAVLJANE
Buena Vita
26. 10. 2009 22.11
UTIIHNI TITIVKA KDO PA JE DOLŽAN ŠENKAVAT SVOJE PREMOŽENJE ŠALABAJZERJEM
mr.T
26. 10. 2009 18.41
Jez dam bosancu čist prav ,vsem je jasno da vse posle zrihta bosanc ,in da je za preživetje firme 100% pomemben na drugi strani zakeršnika in njegove bande nihče ne rabi.A na žalost bo iz principa kratko potegnila raja ki dela v Preventu.
titovka
26. 10. 2009 18.36
seveda, da jo bodo...kdaj ste pa vidli, da bi tujec delal za nas...vse poberejo potem gredo...in tako je prav!!!!!
suckyourass
26. 10. 2009 16.23
sami požeruhi za denar temu je treba nardit konec ....
Leandra
26. 10. 2009 13.31
Končno jim je potegnilo..? Briši iz Balkana države Občin, škofij, pokrajin in primitivcev vseh sort..??
Jamac
26. 10. 2009 13.20
Draga vlada. Vljudno vas vabim da se oglasite v Slovenj Gradcu da vam razkažem vozni park in nepremičnine glavnih v upravi Preventa. Kmalu boste spoznali da ste vi poslanci za te pogoltneže en običen srednji razred. Sem od teh krajev in pravim da kar naj propadejo. Ampak upam da potem ljudje vzamejo v roke bakle, kamenje in palice, ter jim požgejo in uničijo vse kar so nakradli v teh letih. Če že delamo in služimo kot da smo v srednjem veku, potem se pa še obnašajmo tako. Bojo pa bombe še po Koroškem padale, ne samo na Gorenjskem.
VolilecSI
26. 10. 2009 11.35
Znova bo zaradi nekaj rdečih parazitov, ki nikakor nočejo zapustiti uprave družbe, svoj kruh izgubilo več tisoč ljudi :(
Jože Pernek
26. 10. 2009 11.23
Če je šla MURA naj gre PREVENT. Saj smo v demokraciji vsi enakopravni a ne?
laufer
26. 10. 2009 11.18
Direktor Preventa je bil zapravljivček. Spomnimo se njegovega nakupa letališča Maribor, kjer je izgubil milione. Sedaj pa naj problem Preventa rešuje država? Halo!!! Naj propade!
Savin?an
26. 10. 2009 10.24
Naslov poplnoma neprimeren. ALI BO BOSANEC URESNIČIL GROŽNJE............
wsharky
26. 10. 2009 09.43
... oba janko in nizat sta lisjaka... delavec bo pa ostal na cesti... onadva pa bosta lepo preselila proizvodnjo in se naprej redila... ja tako je... globalizacija...