Gospodarstvo

Bodo dohodki vodilnih v podjetjih končno javni?

Ljubljana, 21. 04. 2009 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse poslanske skupine podpirajo spremembo zakona o gospodarskih družbah. Ta bi omogočal razkritje prejemkov članov uprav in nadzornikov ter omejevanje izplačevanja nagrad.

Prav vse poslanske skupine podpirajo spremembe zakona o gospodarskih družbah, s katerimi vlada predlaga prenos evropske direktive o uveljavljanju določenih pravic delničarjev družb, ki kotirajo na borzi, v slovenski pravni red. Ob tem pozdravljajo predvsem določbe, ki zahtevajo razkritje prejemkov članov uprav in nadzornikov.

Poglavitni cilj novele zakona o gospodarskih družbah je sicer dopolnitev oz. krepitev načela enake obravnave delničarjev, a je Vili Trofenik (Zares) med njenimi bistvenimi novostmi izpostavil razkritje prejemkov članov uprav in nadzornikov ter omejitev izplačevanja nagrad članom nadzornih svetov iz dobička družbe. Prejemke menedžerjev je treba razkriti in določiti postopek določanja njihove višine, je pozval.

Trofenik kot bistveno novost izpostavlja razkritje prejemkov članov uprav in nadzornih svetov.
Trofenik kot bistveno novost izpostavlja razkritje prejemkov članov uprav in nadzornih svetov. FOTO: POP TV

Člani nadzornega sveta po novem ne bodo upravičeni do udeležbe pri dobičku, je dejal Trofenik ter opozoril na nesprejemljivo dosedanjo prakso, ko je prišlo do absurdno visokih povišanj sejnin in do izplačevanja nagrad na podlagi dobička, ki so ga ustvarila podjetja. Zgolj nadzornih petih velikih podjetij v državni lasti, med njimi je naštel NLB, Pošto Slovenije, Telekom Slovenije, Luko Koper in NKBM, so tako v letu dni iz tega naslova zaslužili več kot 1,2 milijona evrov.

Tudi Matjaž Han (SD) je ob podpori določbam, ki dodatno delujejo v prid malih delničarjev, opozoril predvsem na prepoved udeležbe članov nadzornih organov pri dobičku. "Ta predlog je nedvomno v skladu s trenutnim stanjem v gospodarstvu, saj se je v preteklosti večkrat izkazalo, da so člani nadzornih organov dobivali enormne in neopravičene nagrade, ki niso bile pogojene z njihovim delom," je dejal.

Mnenja o odpravi možnosti udeležbe članov nadzornega sveta pri dobičku podjetja so v strokovni javnosti deljena, je dejal Milan Gumzar (LDS). V LDS pa so naklonjeni rešitvi, s katero se daje skupščini pristojnost določanja politike prejemkov članov organov vodenja ali nadzora. "Prav na tem področju je sedanja finančna in gospodarska kriza razkrila velike anomalije tudi pri nas," je dejal ter menil, da je treba dati lastnikom dodatno možnost, da politiko nagrajevanja določajo sami, če seveda tako želijo.

Prav je, da se lotevamo nekaterih aktualnih problemov in jih poskušamo odpraviti, vendar moramo pri tem imeti v vidu, da s tem ne povzročimo škode tistim gospodarskim družbam, ki s t. i. tajkunskimi posli nikoli niso imele opravka, je bil do predloga omejevanja udeležbe nadzornikov pri dobičku zadržan Andrej Vizjak (SDS). Če nadzorni sveti nimajo nič z udeležbo pri dobičku, potem verjetno tudi nimajo kaj veliko z odgovornostjo za njegovo ustvarjanje, je pojasnil.

V SNS bodo predlog novele zakona o gospodarskih družbah podprli predvsem z moralnega stališča, je napovedal Bogdan Barovič. Res je neprimerno, da so člani nadzornih svetov nagrajeni z deležem v dobičku, res pa je tudi, da jih je treba pošteno nagraditi za njihovo delo, je dejal.

Udeležba članov nadzornega sveta pri dobičku podjetja je lahko v navzkrižju interesov glede na naloge, ki jih nadzorni svet ima, se je s prepovedjo udeležbe nadzornikov pri dobičku strinjal Radovan Žerjav (SLS). Glede na "čudno stanje duha in nekatere ekscesne prejemke članov uprav" v poslanski skupini SLS podpirajo tudi obvezo po javni objavi prejemkov članov organov vodenja in nadzora. "Tako bo možno preprečiti marsikatera nerazumna nesorazmerja, ki smo jim priča dandanes," je menil Žerjav.
 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
22. 04. 2009 09.41
Nevidim razloga zakaj nebi bile vse plačilne liste Javne,da se vidi koliko kdo zakonito ukrade.Pa ne samo to ,javne bi bile vse transakcije denarja...recimo na internetu,da se vidi koliko kdo zapravlja! ZANIMLJIVO PA JE TO ZAKAJ TEGA NISO OPRAVLJALE SLUŽBE ,KI SO ZATO PLAČANE? IN VSEKAKOR ZAKAJ NISO PREGANJALI TE ZADEVE,KOT GLUFIJE??
trzican
22. 04. 2009 07.32
KONTROLA PA PIKA javno prikazani dohodki za nagradein dobičke
yapi
22. 04. 2009 05.15
hm se mi zdi da bodo s tem počas ukinl nadzorne svete in bo nekak ista služba samo z drugačnim nazivom, funkcioniral bo pa na isti način, in to tko da bodo še vedno basal dobičke med kravatarje. vlada bi že mogla u božju mater uvest zakon u katermu bi pisal da tisti družbi kateri raste dobiček, da del dobička dobi z zakonom, ne na lepe oči, tut delavec. delavci dobijo le prš denarja, medtem k se pa kravatarji vedno bol bogatijo. nearzumljivo je kko so lahko tok nevoščljivi. izkoriščajo ljudi. to je moderno suženjstvo današnjega časa. seveda bodo iskal lukne v zakonu samo da bi blo njim v prid.
Buena Vita
21. 04. 2009 23.49
HEH,ŠE EN NATEG TE VLADE
Buena Vita
21. 04. 2009 23.48
39 ČLEN USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE JE TA VLADA PREPROSTO ZBRISALA, ZATO NE SMEMO PISAT IN GOVORIT
andrej69
21. 04. 2009 23.08
ne bolje da so javni dohodki tistih ki zaslužijo 400eur
minnaema@yahoo.com
21. 04. 2009 20.48
Oprostite administrator na podlagi 39.čl.Ustave RS (beri svogoda izražanja) ste dolžni VSE KOMENTARJE objavljati, le spomniti sem vas hotela, da NE bo še naprej NEljuba abdikativnost. Toliko in lp
minnaema@yahoo.com
21. 04. 2009 20.42
Logično javno mora biti in transparentno za vse državljane enako, saj nosimo Emšo in DŠ in zato je transparentnost mogoča, le hoteti je treba in kjer je volja je tudi moč in kjer je moč je tudi uspeh.......da za vse državljane enako.....enako.......in zopet enako NE deklerativno prosim temveč KONSTRUKTIVNO in čimprej naj se uvede avtomatiziranost, ker pri denarju se abdikativnosti začnejo in tudi končajo in tudi končajo,če je RESNICA & pravica zadoščena & Lp.
mac4_m
21. 04. 2009 20.05
dohodki so bili nekoč javni. V začetku našega 'kapitalizma' je bila ena prvih stvari, ki so jih novi oblastniki storili - zakrivanje dohodkov vodilnih v podjetjih.. Zrno na zrno na zrno - tajikunske plače in kreediti....
Ranunculus
21. 04. 2009 19.37
Tale tTofenik izgleda precej star. Mogoče pa ni bral tazadnjega zakona o gospodarskih družbah...
Ranunculus
21. 04. 2009 19.20
Hmmm... Trenutno imamo slovenski računovodski standard: 15.21. Posebej je treba razkriti zaslužke in deleže v razširjenem dobičku, ki pripadajo upravi (ravnateljstvu) in drugim organom. in ZGD: 69. člen (1) Poleg podatkov in pojasnil, ki jih mora vsebovati priloga k izkazom po drugih členih tega poglavja in po slovenskih računovodskih standardih ali mednarodnih standardih računovodskega poročanja, mora vsebovati tudi: 16. Skupni znesek vseh prejemkov, ki so jih za opravljanje nalog v družbi v poslovnem letu prejeli člani poslovodstva, drugi delavci družbe, zaposleni na podlagi pogodbe, za katero ne velja tarifni del kolektivne pogodbe, in člani nadzornega sveta, ločeno za vsako od teh skupin oseb; Kaj pa bo sedaj? A bodo dodali, da je treba sedaj razkriti prejemke po osebah? No, spet bodo imeli pravniki in ustavni sodniki delo z neustavnimi zakoni, človekovimi pravicami in pravicami do zasebnosti. Zaradi tega je bil verjetno tudi sprejet tak zakon, kot je.
manco-capac
21. 04. 2009 18.07
Takoj z interventnim zakonom omejiti plače in nagrade vodilnih v javnih podjetjih in podjetjih v večinski državni lasti! Pa seveda odpravnine tudi, takoj!!!
titovka
21. 04. 2009 18.06
mešetarji kujejo dobičke, raja pa plačuje!!!