Gospodarstvo

Bodo Croatio osiguranje prodali izseljencu?

Zagreb, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška vlada na četrtkovi seji ne bo razpravljala o prodaji zavarovalnice Croatia osiguranje. Edini kupec največje hrvaške zavarovalnice je Zavarovalnica Triglav, hrvaški časniki pa pišejo, da je neki hrvaški izseljenec zavarovalnico pripravljen kupiti tudi sam.

Hrvaške oblasti imajo za Croatio zastavljen izredno ambiciozen načrt
Hrvaške oblasti imajo za Croatio zastavljen izredno ambiciozen načrt FOTO: POP TV

Ta točka bi na dnevni red seje vlade lahko prišla šele prihodnji četrtek. Podpredsednik hrvaške vlade Slavko Linić je po pisanju časnikov potrdil, da vlada pripravlja poročilo o neuspešni privatizaciji Croatie osiguranje ter predlog, kaj bi bilo v zvezi s tem treba ukreniti v letu 2003. Časniki trdijo, da je vlada že odstopila od prodaje večinskega deleža Croatie.

Hrvaška vlada si želi okrepiti položaj Croatie osiguranje v boju za življenjska zavarovanja z velikimi evropskimi zavarovalnicami Allianz, Uniqa in Generali na hrvaškem trgu, je dejal Linić. Postopek privatizacije je pokazal, da v zavarovalnici obstajajo tvegane naložbe, ki jih je treba očistiti. S tem bi okrepili zavarovalnico, zato vlada razmišlja o sodelovanju s Svetovno banko ali Evropsko banko za obnovo in razvoj, je dejal Linić.

Pojavil se je nov ponudnik

Po pisanju hrvaških časnikov je hrvaški izseljenec v ZDA Steve Bubalo vladi ponudil, da za 105 milijonov evrov odkupi 51-odstotni delež Croatie osiguranje, poleg tega pa 15 milijonov evrov nameni za dokapitalizacijo zavarovalnice in še 30 milijonov evrov za odkup delnic od malih delničarjev.

Če bi Bubalo postal večinski lastnik Croatie osiguranje, bi bila zavarovalnica odprta za regionalno povezovanje in to predvsem z Zavarovalnico Triglav, je ob tem zapisal Večernji list.

Bubalo je pripravljen vložiti skupaj 150 milijonov evrov, njegova ponudba pa je enaka partnerski ponudbi, ki jo je Zavarovalnica Triglav skupaj z Bubalom predložila za nakup večinskega deleža Croatie osiguranje, je poročal Večernji list. Časnik je dodal, da je do tega preobrata prišlo, ko je postalo jasno, da Zavarovalnici Triglav ne bo uspelo rešiti svojih lastniških problemov v roku, ki ji ga je postavila hrvaška vlada.

Bubalo niti v svoji samostojni ponudbi ne želi zaobiti slovenskega partnerja, piše Večernji list, zato je vladi ponudil dve možnosti: čakanje do 5. decembra, dokler uradno velja Triglavova in njegova skupna ponudba, v primeru, da vlada ne želi čakati na razplet v Sloveniji glede lastništva Zavarovalnice Triglav, pa da polovični delež Croatie osiguranje proda njemu. Po poročanju Večernjega lista, ki se sklicuje na informacije iz vlade, bo vlada Bubalovo ponudbo resno preučila, saj je v skladu s pravili privatizacije.

Za morebitno sklenitev ponudbe z Bubalom ne bi bilo potrebno objaviti novega razpisa, saj bi se z njim lahko pogajala kot s partnerjem, ki je sodeloval v ponudbi Zavarovalnice Triglav, je poročal reški Novi list. Bubalo zatrjuje, da namerava celotno kupnino plačati v gotovini. S tem pa bi bilo mogoče transakcijo - v primeru, da se bo hrvaška vlada odločila zanjo - končati še letos. Bubalo je tudi pripravljen izpolniti vse pogoje iz ponudbe slovenske zavarovalnice z izjemo obljube, da se bo podružnica Zavarovalnice Triglav na Hrvaškem pripojila Croatii osiguranje.