Gospodarstvo

Bodo avtobusi obstali? Sindikati opozorili na nevzdržno stanje

Naklo, 11. 09. 2024 13.19 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
96

Sindikalni predstavniki voznikov avtobusov so opozorili na nevzdržno stanje v dejavnosti cestnega potniškega prometa. Ta je, kot so ocenili, tik pred tem, da se ustavi. Voznikov avtobusov je namreč zaradi preobremenjenosti in slabih delovnih pogojev vse manj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kolaps javnega avtobusnega prometa?
    02:38
    Iz 24UR: Kolaps javnega avtobusnega prometa?
  • Iz SVETA: Kolaps avtobusnega sistema
    03:01
    Iz SVETA: Kolaps avtobusnega sistema
V sindikatu od pristojnih državnih organov in delodajalcev zahtevajo, naj se za voznike avtobusov vzpostavi zdravo, varno in dostojno delovno okolje, sicer bodo pripravili dodatne aktivnosti, da bi poklic postal bolj spoštovan in cenjen ter bi imel perspektivo. Tudi stavka ni izključena. Kot je spomnil Volf, izkušnje že imajo, saj so leta 2017 s stavko dosegli dvig osnovnih plač voznikov Arrive.

Kot je povedal predsednik Sindikata voznikov avtobusov Slovenije Dušan Vidovič, so razmere v cestnih prevozih po 1. septembru kaotične, na kar opozarjajo tudi potniki. Težava je v pomanjkanju voznega osebja, kar je posledica poslabšanja delovnih razmer.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Damjan Volf je predstavil dolgoletna prizadevanja za dostojne plače, ustrezne pogoje dela, delovni čas in poklicno zavarovanje voznikov avtobusov, pri čemer pa so večinoma naleteli na gluha ušesa delodajalcev in tudi države, čeprav gre za koncesijsko dejavnost javnega potniškega prometa.

"Gre za delodajalce, ki jih slovenski davkoplačevalci vsako leto financiramo z desetinami milijonov evrov, pa kršijo delovno zakonodajo," je dejal Volf in dodal, da je treba določiti pravila igre vseh, ki zaposlujejo v javnem cestnem potniškem prometu. Sindikat je na problematiko že opozoril tudi z dvema protestnima shodoma v letih 2022 in 2023. "Če je bil tisto klic na pomoč, je današnja novinarska konferenca klic iz obupa," je poudaril.

V zvezi s kršenjem delovne zakonodaje je Volf navedel plačevanje poklicnega zavarovanja. Kot posebej problematično pa je izpostavil, da so delodajalci v javnem cestnem potniškem prometu v preteklosti dosegli, da se kot efektivni delovni čas voznikov upošteva samo čas vožnje potnikov, ne pa tudi čas čakanja. Za voznike v mestnem prometu se je takšno sporno ureditev pozneje odpravilo, pri ostalih voznikih pa se še vedno dogaja, da so na delu po 12 ur, pa ne dosežejo niti mesečne obveznosti.

Opozorila sindikatov: Voznikov avtobusov je zaradi preobremenjenosti in slabih delovnih pogojev vse manj.
Opozorila sindikatov: Voznikov avtobusov je zaradi preobremenjenosti in slabih delovnih pogojev vse manj. FOTO: Bobo

Zaradi vse večje obremenjenosti je opazen trend upada števila zaposlenih voznikov avtobusov. Kot je povedal predsednik sindikata voznikov avtobusov v družbi Arriva, ki je eden od dveh največjih koncesionarjev za javne cestne prevoze v državi, Dejan Osterman, na pomanjkanje voznikov avtobusov opozarjajo že nekaj let, situacija, ki smo ji v javnem potniškem prometu priča od 1. septembra dalje, pa je le odraz te problematike.

"Še nedolgo nazaj je bilo prošenj za voznike toliko, da so delodajalci lahko izbirali med prijavljenimi kandidati, v zadnjem času pa se je zgodil čisto drug trend. Ta lep in razgiban poklic je postal povsem neprivlačen. Čeprav plačujejo izpite in delijo nagrade, ni dovolj kadra, da bi pokrili vse potrebne proge," je povedal Osterman.

Spomnil je na obljube iz oglasov z začetka leta o 1900 evrih neto plače. Takrat se je kar nekaj nekdanjih sodelavcev odločilo za vrnitev v panogo. Potem se je izkazalo, da je realnost drugačna, da ta znesek dosega malokdo in številni sedaj dajejo odpovedi, je navedel Osterman. Dodal je, da je nov kader težko dobiti, iščejo ga ne le v t. i. balkanskem bazenu, ki je pravzaprav že prazen, ampak po celem svetu, tako pričakujejo prihod Filipincev.

Trenutno bi v Sloveniji takoj potrebovali 860 voznikov avtobusov, je povedal Volf. Sindikalista sicer skrbi, da delodajalci edino rešitev vidijo le v množičnem uvozu tuje delovne sile namesto v izboljšanju razmer. Le s slednjim bi obdržali kakovostne voznike, ki že vrsto let opravljajo to poslanstvo, sedaj pa razočarani in iztrošeni opuščajo to delo, ki je zaradi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu izredno odgovorno, je opozoril Volf.

Kot je izpostavil, ne pristajajo na to, da se ta poklic še dodatno razvrednoti. Apelirajo na državo, naj nadzira izvajanje opravljanja storitev s strani koncesionarjev in naj na prvo mesto ne postavljajo le uporabnika, temveč tudi voznika, ki naj mu koncesionarji, ki prejemajo veliko denarja s strani države, zagotovijo dostojno plačilo in zdrave ter varne delovne pogoje, ne pa da so koncesionarji tisti, ki postavljajo pogoje in se na ta račun bogatijo.

Volf je ocenil, da je zaradi pomanjkanja kadrov kakovost javnega cestnega potniškega prometa, ki je za prebivalce izjemnega pomena, že močno padla. "Ne moremo si dovoliti, da je cestni potniški promet v zasebnih rokah podjetij, ki na račun nedostojnega plačila in delovnih pogojev kujejo velike dobičke, ampak mora preiti v državno last," je ocenil Volf.

V Skupini Arriva so v odzivu sindikat obtožili zavajanja. Poudarili so, da ne drži, da v podjetju kršijo zakone, prav tako da se ne vrstijo odpovedi voznikov. "Kot poceni populizem pa ocenjujemo njihovo trditev, da smo popolnoma razvrednotili poklic voznika avtobusa," so izpostavili.

Poudarili so, da so v Skupini Arriva odgovorni do zaposlenih ter da njihovo zadovoljstvo in varnost postavljajo na prvo mesto. Kot so dodali, so letos sprejeli vrsto novih ukrepov in poskrbeli tudi za dodatno stimulacijo voznikov, tako z zvišanjem plač kot z izboljševanjem delovnih pogojev.

"Uveljavili smo spremembe plačnega sistema, ki smo ga oblikovali v skupnih prizadevanjih s sindikatom zaposlenih. Izhodiščna plača za voznike avtobusov je konkurenčna, podjetniška kolektivna pogodba pa med najboljšimi med slovenskimi avtobusnimi prevozniki," so zapisali. Ob tem so dodali, da so v letošnjem letu zaposlili več kot 160 novih voznikov avtobusov, pri čemer večjega števila odhodov voznikov ni bilo zaznati.

Podatki kažejo, da v Evropi primanjkuje okoli 400.000 voznikov avtobusov in kamionov. Zato bo zaposlovanje kadrov od drugod najverjetneje dolgoročno eden od načinov zagotavljanja zadostnega števila zaposlenih v prevozništvu in v ostalih branžah, so še navedli v Arrivi, a dodali, da to kratkoročno ni uresničljivo, ker so postopki zaposlovanja tujcev izjemno dolgotrajni in zahtevni, na kar gospodarstveniki že nekaj časa opozarjajo pristojna ministrstva.

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
12. 09. 2024 10.14
+3
Kot veliko ostalega, so si nekoč komunisti ustanovili sindikate, da so s pomočjo svojih pooblaščencev obvladovali delavce. Sistem je ostal in smo ena redkih držav, kjer zaposleni stavkajo na delovnem mestu in delajo kot prej, v imenu njih pa se pogajajo odlično plačani in nokoli izvoljeni sindikalisti. Tudi to je svoboda in demokracija po slovensko.
300 let do specialista
11. 09. 2024 21.53
+3
Res smo gnila država, vse "rešujemo", glavnega problema- denarja pa ni in ni za delavca....
Miran Petek
11. 09. 2024 21.51
+5
Anarhija je blizu, ni druge…😮🫣☠️
300 let do specialista
11. 09. 2024 21.41
+5
Tako so prodali Arrivo, da se navleče vse možne rase in tujerodne ljudi, ki z Slovenijo nimajo niti promila skupnega, zdi se, da je ta prevzem tudi Soroševo maslo,...
300 let do specialista
11. 09. 2024 21.42
+1
avgust.
11. 09. 2024 20.41
+8
Zakaj Bratuškovo vsi novinarji tako ščitijo in je nikoli ne kličejo na odgovornost, čeprav se ne dela nič za reševanje prometne problematike v Sloveniji in ne gradi praktično nobene ceste. Prav tako se monopolizira avtobusni promet, ki ga v veliko krajih po Sloveniji sploh ni, posebno, če ni rentabilen. Zakaj potem imamo ministrstvo za infrastrukturo in promet, če, razen milijone vrednih popravil stavb železniških postaj, (ki bodo sicer izboljšale izgled, a k prometu ne bodo prispevale ničesar), ne dela praktično ničesar? Kako, da novinarji redno pišete o zastojih, nihče pa ne pokliče odgovornih o načrtih.... V bistvu tudi od novinarjev ni več nič za pričakovati. Samo na enem mestu zberejo to, kar rečejo politiki, tuji mediji, arso in cestnoprometni servis.
Grma53
12. 09. 2024 10.18
+2
Medije obvladuje država, tako kot sindikaliste. Zato pa psi lajajo, karavana pa gre naprej. Dokler narod ne bo spoznal, da nas nategujejo že 82 let, odkar so komunisti in sedaj njihovi potomci prevzeli oblast, ne bo nič drugače
SREBRNIBREG.
11. 09. 2024 20.19
-1
Plače dajte voznik pa bodo delali ne miloščino lastniki pa polnijo žepe in še kaj na kakšnih destinacijah.
Dejan Krk
11. 09. 2024 19.28
+10
Koga cakate gospodje sindikalisti, takoj generalna stavka voznikov, naj se vse ustavi od tovornjakov, avtobusov, vlakov vse. Zahteva se min placa v visini poslanske ali ministrske place in se nihce ne vraca nazaj za volanom dokler se ne izpolnijo zahteve! Konc je sodobne druzbe brez voznikov !
Dejan Krk
11. 09. 2024 19.21
+8
Monopolisticni prevozniki šolam racunajo po 500e dnevno za 1x prevoz v solo ter 1x prevoz nazaj! Bogatenje na kvadrat! 5000 neto voznikom, takoj !
slayer2
11. 09. 2024 19.12
+4
Še malo,pa bodo samo še v gospodarstvu na dodatkih do minimalne plače, 1x bo prišel račun za to zadolževanje JU in JS!!!
Dejan Krk
11. 09. 2024 19.02
+8
Cene obcinam so dvignal za 5x, za tolko bi se morale dvignat tudi vozniske place, torej najmanj 10.000e!
Dejan Krk
11. 09. 2024 19.01
+8
Placa voznika C,D z kodo95 >= poslanska placa. TAKOJ! V ustavi ce ne gre drugace!
El pi5tolero
11. 09. 2024 18.51
+4
Nimas kej! To je vse se dobr! Sam da ni janša pa ce vse crkne! Lol
špaget
11. 09. 2024 19.01
-6
Ko je bil janša je dejansko vse crknilo, a se ne spomniš? Prepoved gibanja, ustavitev gospodarstva, k zdravniku samo če si zdrav.
alkimistos
11. 09. 2024 18.22
+2
hahahahahahhaha kekec bo hodil peš. Traktorwagen bo crknil in bo kekec lepo pešačil HAHAHAHAH
timotej debeljak
11. 09. 2024 18.10
+12
Ma dej sej te vozniki k pa delajo so pa poden. Nesramni, nevčakani. Nazadne sej en hotu stepst zmano, ker sem ga prosil, da punci lepo odgovori k gaj uprašala če gre za Kranj in se je deru da naj mal počaka. Pred dnevi sem šu na avtobus se je voznik dru na opokojenko ker je bla počasna na otroka ker je mel rolko, eno žensko ker je hotla plačat z 20 e tko da še to plačo k dubijo je prevelka za tak odnos.
123soba
11. 09. 2024 17.56
+12
Res čudno. V javni upravi je z vsako novo vlado med 5 in 10. 000 novih nesposobnih lenuhov samo delavcev ni. Tudi teh sindikalistov ki samo jezikajo je v Sloveniji okoli 2.000. Lol
bandit1
11. 09. 2024 17.45
+6
Vozi Miško, Miško zna vozit tudi z zavezanimi očmi, e tako je.
Glavnomesto
11. 09. 2024 17.44
+13
plača plača in še enkrat plače! ne da se pa mastijo direktorji teh firm!!!
bandit1
11. 09. 2024 17.40
+11
A vozniško iz Kosova velja, al moram tudi praktično pokazati da znam voziti avtobus?
oxxo
11. 09. 2024 17.26
+12
Kdo bo pa vozil pod takimi pogoji? Če voznik čaka v avtobusu in se mu ne priznavajo ure? Saj moraš bit nor da na to pristanes. Namesto da bi se javni transport urejal in krepil gre vse v maloro... Ni daleč ko Slovenija ne bo imela več javnega transporta.
Z O V
11. 09. 2024 17.38
+13
Je že uničen, Indijci in Bangladešci prihajajo vozit v Slovenijo...
bandit1
11. 09. 2024 17.42
+10
Pozabil si še Filipince ki so navdušeni nad plačilom 1200€ za isto delo ki ga dela SLO, ali voznik iz bivše YU za 2100€
Pobrskaj po svoji pameti
11. 09. 2024 17.08
+10
Razumem, da je pomanjkanje delovne sile. Saj je vsepovsod, kjer ne poskrbijo za dostojne plače in primeren delovni čas. Ne razumeme pa oz. ne morem sprejeti, da prevozniki objavijo nek vozni red, ki se ga ne držijo. Še huje avtobusov ob določenih urah sploh ni. Potem ne zavajajte in popravite vozne rede na dejansko stanje. To je v mojih očeh goljufija. Za to pa vemo kam se gre...
alkimistos
11. 09. 2024 18.23
+0
edino pravilno da je tako popolnoma pravilno! to ste volili to imate. podpiram vse ki izigrajo kekca!