Gospodarstvo

Bodo Američani partnerji v NKBM?

Ljubljana, 13. 01. 2011 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obisk v Kitzbühlu: premier Borut Pahor je sam prosil in dal navodila finančnemu ministru Francu Križaniču, da se pogovarja z možnimi tujimi vlagatelji in brez posrednikov.

Finančni minister Franc Križanič se po seji vlade ni mogel izogniti vprašanju o obisku v avstrijskem Kitzbühlu in srečanju z glavnim izvršnim direktorjem ameriškega bančnega velikana Goldman Sachs za Nemčijo, Avstrijo, Rusijo ter Srednjo in Vzhodno Evropo ter očitkov, da je služba za odnose z javnostjo na ministrstvu njegovo pot prikrivala. Po njegovih pojasnilih je bila to službena pot, ki je evidentirana. Ne vidi razloga, zakaj naj bi ga zanikali. Na vnovične očitke, da je šlo za sprenevedanje, je znova odgovoril, da ničesar ne prikrivajo.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

Pojasnil je, da navezujejo stike z vlagatelji, za katere ocenjujejo, da jih Slovenija zanima in da so lahko koristni za njen razvoj. Sestanek z Debeliusom minuli petek je bil po njegovih besedah dlje časa načrtovan. Na vprašanje, zakaj se z vlagatelji ne pogaja agencija, pa je odgovoril, da bo vstopila, ko bo interes dovolj velik, trenutno pa sam navezuje stike z vlagatelji z vsega sveta.

Premier Borut Pahor je zatem poudaril, da je sam prosil in dal navodila Križaniču, da se pogovarja z možnimi tujimi vlagatelji, in pri tem zahteval, da to počne brez posrednikov. Za sestanek z Dibeliusom sicer ni vedel, a to tudi ni bilo potrebno.

Sestanki nekaj običajnega?

Tudi strokovnjaki se strinjajo, da ugled države zaradi tajnega obiska Križaniča v mondenem smučarksem središču ni pod vprašajem, prav nasprotno. "Treba je postaviti v neko drugo luč in osnovna zadeva je, da so danes nekatera podjetja celo pomembnejša kot države," pravi Milan Brglez. Peter Kraljič pa pravi: "Taki pogovori so ponavadi diskretni in se ne obešajo v javnost. Jaz ne vem sicer kaj sta se pogovarjala, ampak to zame ni nič presenetljivega."

Presentljivo pa je, da so se o sestanku na ministstvu sprenevedali, ministrov svetovalec Žiga Čebulj pa je kakršenkoli obisk v Kitzbilu zanikal. Danes Križanič tega ni želel komentirati. Ob tem upokojeni direktor Kraljič pravi, da če je bil minister v Kitzbuhlu, nima smisla zanikati. "Ali bi morali biti brez komentarja ali pa bi morali povedati," je prepričan. Če so sestanek poskušali prikriti, je vse bolj dvomljiva tudi vsebina Kitzbilskih pogovorov. Uradno so besede tekle le o dokapitalizaciji NLB.  Goldman Sachs naj bi bil pripravljen vložiti 50 milijonov evrov. Tri dni po kitzbuhlskem sestanku pa je Goldman končal tudi posel izdaje obveznic v vrednosti milijarde in pol.

Za sodelovanje strateških partnerjev pri dokapitalizaciji NKBM

Vlada je sicer agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami države podala mnenje, da lahko v okviru 51-odstotnega državnega deleža ob primernih pogojih pri dokapitalizaciji Nove kreditne banke Maribor (NKBM) v lastništvo vstopi tudi strateški partner.

Križanič je zatrdil, da obstaja več strateških partnerjev, ki se zanimajo za sodelovanje pri dokapitalizaciji NKBM. Z vsemi imajo na ministrstvu intenzivne stike, tako pisne kot ustne. Glede časovnice za dokapitalizacijo je povedal, da je precej kratka, saj naj bi do nje prišlo že v prvi polovici leta.

Interesentov naj bi bilo po Križaničevih besedah več, pri čemer ni zanikal, da je med njimi tudi Goldman Sachs. Kot je pojasnil, glavni vzrok za dokapitalizacijo druge največje banke, ki je v pretežni državni lasti, ni samo ustvarjanje pogojev za širitev posojilne dejavnosti, temveč tudi izboljšanje strukture v okviru skupine NKBM in sposobnosti banke za širitev v regiji, na primer v Italijo in Avstrijo.

Uprava in nadzorni svet banke sta pripravila predlog za dokapitalizacijo, agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države pa zdaj potrebuje strateško usmeritev vlade kot lastnika o postopku dokapitalizacije in ne toliko glede same višine.

Kot je spomnil finančni minister, je vlada že na skupščini julija 2009 potrdila, da se strinja s povečanjem kapitala, danes pa je dala agenciji še mnenje, da se je pripravljena odreči sodelovanju v dokapitalizaciji, v kolikor se dobi strateškega partnerja, ki bi bil v okviru 51-odstotnega lastniškega deleža države pripravljen podpisati delničarski sporazum, po katerem bi imela država v primeru izstopa predkupno pravico po primerni ceni. Ta bo namreč po Križaničevem prepričanju ob izboljšanju gospodarskih razmer višja.

Za partnerstvo v NKBM naj bi se zanimalo več interesentov.
Za partnerstvo v NKBM naj bi se zanimalo več interesentov. FOTO: Občina Središče ob Dravi

Če pa do tega ne bo prišlo, vlada sicer še vedno podpira vstop institucionalnih vlagateljev v lastništvo banke, a bo država ob tem ščitila svoje interese s sodelovanjem v dokapitalizaciji. Vire bo v tem primeru tako kot pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) pridobila s prodajo ustreznega državnega premoženja in tako ne bo neposredno vplivala na dodatno zadolžitev.

Odločitev o dokapitalizaciji NLB je dokončna

Glede dokapitalizacije NLB je ponovil, da je odločitev zanjo dokončna in da se dvofazno odvija v višini 250 milijonov evrov in po ceni 116 evrov na delnico. Vlada je po Križaničevih besedah zainteresirana, da pri njej z ustreznim deležem sodeluje tudi druga največja lastnica, belgijska KBC, pogajanja z njo pa sedaj vodi agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države in o njih redno obvešča ministrstvo. Ker bo vlada dokapitalizacijo morala priglasiti tudi pri Evropski komisiji, je pojasnil, da imajo v Bruslju zaradi trenutnih razmer v finančnem sistemu pozitiven odnos do dokapitalizacij bank s strani države.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
15. 01. 2011 18.17
ne bodo, gremo stavit! v tej * ne investira pač nihče več!
IlluminatiAllSeeingEye
15. 01. 2011 17.27
ojej,bolš da kr v ponedeljek zaprejo banke
bunto
15. 01. 2011 08.14
Če dvigne denar iz banke vsaki tretji slovenec se bo bančni sistem zrušil, ker ne bo imel VAŠEGA denarja za operirat naprej.
bunto
15. 01. 2011 08.09
Dvignite ves keš na banki , ki ga imate in ga rajši hranite DOMA.
mog21
14. 01. 2011 19.55
gold man sukks
_dolfi_
13. 01. 2011 21.53
ja tega je še treba..Rotschilde bomo tukaj prenašali..ali kaki Goldman sachs.....marš * iz te države....vlada lahko vas je sram!!!!!!!!!!!!
hint
13. 01. 2011 21.47
Kogar kol sam ... američanov ne
Odpri.oci
13. 01. 2011 19.01
Goldman Sachs ??? . Ni problema... bo FED natisnil malce ničvrednega papirja in odkupil NLB...
Odpri.oci
13. 01. 2011 19.01
Goldman Sachs ??? . Ni problema... bo FED natisnil malce ničvrednega papirja in odkupil NLB...
tron3
13. 01. 2011 18.54
Naša država je tako v k..., da kdor ima pet minut časa pokliče Pahorja, mu natvezi da ima denar in ta * mu takoj ponudi delež v banki! KAJ NAM JE RES ČISTO VSEENO ZA NAŠO DRŽAVO SPOŠTOVANI DRŽAVLJANI, DA JO VODIJO TAKŠNI * da ne bo pomote domobranski kapla iz grosupljegar je iz istega gnezda
korintos1
13. 01. 2011 18.47
tinetone To, kar bova midva dvignila, se ne bo poznalo.
bruselj3
13. 01. 2011 18.16
samo še ta ameriški šhiit rabmo v SLo, pa smo popolnoma v DR,,,,
Tosho84
13. 01. 2011 17.37
Goldman Sach pride, Slovenija propade
tinetone
13. 01. 2011 17.14
če pa oni predejo prodam delnice in vzamem ven ves denar
dusar
13. 01. 2011 16.49
Vsak trgovec , podjetnik, skratka nekdo ki zeli denar oplemenitit, pa predpogoj je da je to njegov zasluzen kapital,dobro ve kako se stvari streze,da se prodaja vrsi tedaj ko je v razcvetu, ne takrat ko je vse gnilo in ozeto, takrat ob pravem casu tajmingu, ko si zanimiv za morebitne kupce, Ce pa ta "minister" isce potencialne dobrodelnike , za njegovo obubozano tako strukturno, kot kapitalnoNKBM,potem je sel v napacen club, Je pa se druga moznost ki je v slovenski poslovni zilici tako rekoc prisotna od pamtiveka,da se resijo se vecjih problemov, pa firmo, banko v tem primeru PODARIM Beda
nikhrast
13. 01. 2011 16.43
Pa banka v državnih rokah; v Kanadi bi morali spremeniti ustavo da bi vlada bila lastnik delnice kakšne banke; vse so pa bile dobro regulirane, nobena ni imela probleme v tej krizi.
nikhrast
13. 01. 2011 16.39
Za precej Slovencev bi bila v redu kakšna banka iz Severne Koreje,
dusar
13. 01. 2011 16.35
Americani veste da komaj da cakajo da jim slovenija odpre vrata , z "njihovim" kapitalom, ki ga cez par ur ali dni NI vec kje najti. Kdaj se boste zbudili
upornik18
13. 01. 2011 16.05
hlapci so in bodo za vekomaj ,ima prav Ivan Cankar