Gospodarstvo

Bo Infond Holdingu uspelo vrniti posojilo?

Ljubljana, 17. 06. 2009 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
12

Boško Šrot naj ne bi uspel zbrati denarja za povračilo 130 milijonov evrov vrednega posojila NLB. Banka naj bi zato že v četrtek začela s postopki za prodajo deležev Mercatorja in Pivovarne Laško.

Če Infond Holding posojila ne bo plačal, bo NLB začela postopke unovčevanja zastavljenih delnic.
Če Infond Holding posojila ne bo plačal, bo NLB začela postopke unovčevanja zastavljenih delnic. FOTO: Dare Čekeliš

Po neuradnih informacijah se danes izteče rok, ki ga je NLB navedla v pozivu Infond Holdingu za poplačilo 130 milijonov evrov vrednega posojila. V primeru neplačila bo NLB v prihodnjih dneh začela postopek unovčitve zastavljenih deležev. Šlo naj bi za 12,5 odstotka Mercatorja in 20 odstotkov Pivovarne Laško. Možnosti, da bi Šrot do polnoči zbral denar naj bi bile praktično nične, naj bi pa po nekaterih informacijah dolg vendarle odplačal prihodnji teden, denar pa naj bi zagotovil prek enega izmed skladov Unicredit banke Slovenija.

NLB bo postopke unovčevanja deležev začela najprej v četrek, prodajala pa naj bi jih na javni dražbi. Dokler delnice niso prodane, ima Infond Holding teoretično še čas, da poplača posojilo.

Šrot išče posojilo drugje

Po pisanju Financ naj bi Boško Šrot, ki Infond Holding lastniško obvladuje, zaprosil za podaljanje roka za vračilo do dneva državnosti, vendar mu v NLB tega niso odobrili. Šrotov načrt naj bi bil, da najde novo posojilo, še preden bodo prodali delnice. Za to naj bi se po pisanju časnika dogovarjal v Švici v enem izmed Unicreditovih skladov. Vendar v NLB pravijo, da bi Šrotu delnice, ko bi se prodaja že začela, prodali nazaj, če bi ponudil več od zainteresiranih.

Bo Soršak dovolil prodajo Mercatorja?

Danes naj bi bila po napovedih Laščanov znana tudi usoda prodaje deleža Mercatorja, ki ga družbe okoli Pivovarne Laško prodajajo od novembra lani. Laščani se z direktorjem urada za varstvo konkurence Janijem Sorškom dogovarjajo o pogojih oziroma zavezah, pod katerimi bi urad za varstvo konkurence dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja v lasti Infond Holdinga v zameno za soglasje urada pri prevzemu Pivovarne Laško.

Kot je znano, je urad za varstvo konkurence pred kratkim ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnWayne.
18. 06. 2009 09.12
tukej ni sploh kej razmišljat.. Tko kot mamo vsi normalni smrtniki na položnci napisano: Rok plačila, ki se ga mormo držat.. nej se ga drži tud on.. in če nima za vrnt, mu vzemte.. takoj.. al pa še prej!
meribon
17. 06. 2009 20.50
spicelj - pa ti maš tolk opravit z Janšo, kot da si plačan za take bedarije, ki jih pišeš? Po kolk je anti Janša komentar? Ni komenta brez da ga omeniš?
porsche303gt2
17. 06. 2009 18.51
Joj kakšne PRAVLJICE. Mediji objavite, da si ŠROT rihta kredit v ŠVICI. Ni šans, ŠROT se ne bo nikoli zadolžil v TUJINI, ker tisti dolg bo moral plačati, če ne mu bi FIRMO ZAPLENLI. Tako pa, v primeru, da si bo sposodil denar, si bo le-tega sposodil od slovenskih bank, katerega DOLG pa bomo odplačevali mi VSI - davkoplačevalci. ( primer BAVČAR - za njega velja isto ). Medtem, pa bo Šrot užival na ARISTKRATSKEM PRESTOLU, ter odšel na dopust, kjer bo križaril z jahto. Jaz pa si bom med dopustom, lahko nalil v BANO ( kad ) 50 litrov vode, ker o kakem morju lahko samo sanjam.
b77
17. 06. 2009 18.33
kekci verjamete v pravico!?
Buena Vita
17. 06. 2009 18.00
BO VRNIL,SAMO NE SLOVENIJI-SLOVENCEM ZATO IMA IZBRANCE
tron3
17. 06. 2009 17.25
Da bo lahko vrnil toliko denarja so verjeli samo naivni in ga tudi ne bo mogel niti čez teden dni. Kdo pa je toliko zmešan da mu bi posodil denar!
Xspot
17. 06. 2009 15.15
Imam občutek, kot da se nič ne dogaja. Nihče ni storil ničesar narobe, nobenih kazenskih ovadb, nobenih pravnih nepravilnosti, vsi računi štimajo. Vse je v redu, v naši malariji, kot je bilo 60 let v socializmu in zadnjih 20 let v novi, bedni državi. Preprodaja delnic je zdrava za biznis, saj tako spet vsi zaslužijo, razen državljanov, ki bomo do konca sveta plačevali kredte, s kterimi so nas zasužnjili. Če gre Šrot, gre tudi pol Foruma 21, gredo vse Turnškove in Staničeve firme, pol vlade s Pahorjem vred, v gospodarstvu, politiki, medijih, kulturi ter športu pa bi nastal tak vakuum, da bi zgledali kot plemenska skupnost. Ampak hej, saj to tudi smo, zakaj bi se mi za to sekirali.
tron3
17. 06. 2009 14.27
Bi že morali unovčiti zastavljene deleže, kaj še sploh čakajo, pa na dražbo pa kdo bo dal več. Kaj tile g. iz NLB mislijo da je Boško Šrot, čisto navaden kmet brez zemlje iz Zagrada pri Celju nič drugega in takšna oseba naj bi v rit suvala državo Slovenijo.
mrTomi13
17. 06. 2009 13.15
ja sodli mu bodo pa pahor in golubič in podobni ja pa ja
SPICELJ
17. 06. 2009 11.06
ker ni več njegovega frenda Janše na ablasti,da bi mu šenkaval Mercator in dodeljeval državne kredite,so mu dnevi šteti.... Janša pa bo zaradi te razprodaje državnega lastništva še stopil pred sodišče....
con123
17. 06. 2009 10.21
zupancicevajama@email.si
17. 06. 2009 10.12
Bo Šrotu uspelo zbrati 130 milijonov ? Saj mu bodo posodili tisti, ki mu omogocajo najvecjo krajo na Slovenskem.