Gospodarstvo

Šrot: Vse je bilo zakonito

Ljubljana, 12. 05. 2008 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Boško Šrot zatrjuje, da ga je k laganju glede lastništva podjetja Kolonel prisilila Janševa vlada. Prvemu možu pivovarne grozijo kazenske ovadbe.

Boško Šrot je pod drobnogledom kriminalistov, Agencije za trg vrednostih papirjev in Urada za varstvo konkurence.
Boško Šrot je pod drobnogledom kriminalistov, Agencije za trg vrednostih papirjev in Urada za varstvo konkurence. FOTO: POP TV

Z razkritjem, da lastnica Kolonela ni Danijela Rakovič pač pa Boško Šrot s soprogo, je dokončno jasno, da je največja gospodarska hobotnica pri nas Pivovarna Laško doživela menedžerski odkup na stranska vrata. Doživela je natanko to, kar je Šrot vseskozi zatrjeval, da se ne bo zgodilo.

Odzval se je tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je dejal, "da je to še ena od žalostnih zgodb slovenske tranzicije in nedomišljenega koncepta slovenske privatizacije".

Na vprašanje, zakaj je ves čas zavajal in lagal o lastništvu slamnatega podjetja, Šrot odgovarja, da ga je do tega pripravila vlada Janeza Janše, a da je bilo vse zakonito. "Nakup družbe Kolonel sem zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom, zato sem prepričan, da je izveden povsem zakonito in s povsem poštenimi nameni,“ odgovarja Šrot.

Šrot je z Rakovičevo, ki je bila zgolj navidezna lastnica Kolonela, sklenil tako imenovano fiduciarno pogodbo – in ta mu je kot pravnemu lastniku Kolonela omogočala, da je ostal skrit. Šrot pojasnjuje: "Sam sem se za takšno obliko odločil, ker je vladajoča politika kreirala izrazito sovražno klimo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji. Prav tako je kritika premierja Janše ter ostra kampanja proti meni osebno in celotnemu poslovnemu sistemu Pivovarne Laško pomenila preveliko tveganje za naš poslovni sistem.“

Boško Šrot in njegova soproga Anica nista razkrila, da sta lastnika Kolonela. Grozile naj bi jima kazenske ovadbe, v najslabšem primeru pa celo razlastitev.

Šrot, ki ima zdaj sam v rokah kar poldrugo milijardo evrov težko gospodarsko hobotnico, je že tarča preiskovalcev, hkrati pa je trdno prepričan, da se je z menedžerskim odkupom zdaj dokončno rešil pritiskov vsakokratne oblast. "Seveda se sprašujtete, zakaj ravno zdaj? To pa zato, ker ne želim, da se preko mojega hrbta in preko Pivovarne Laško, dela cenena protitajkunska politična kampanja za letošnje volitve," pravi Šrot.

Ostal brez glasovalnih pravic

Šrot je že pod drobnogledom kriminalistov, Agencije za trg vrednostih papirjev in Urada za varstvo konkurence. V sodelovanju s tožilstvom naj bi že v prihodnjih dneh proti njemu vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije in zlorabe notranjih informacij.

Rakovičeva je za svojo vlogo kot slamnata lastnica Kolonela dobila štiri milijone tolarjev oziroma 16.700 evrov. Ker je lastništvo skoncentrirano, je Urad za varstvo konkurence Šrotu že odvzel glasovalne pravice v Pivovarni Laško. Podvomili so tudi, ali lahko Šrot sploh še vodi največjo slovensko pivovarno. "Če je prišlo do prevzema Pivovarne Laško strogo po novem zakonu, ne bi smel voditi oziroma izvajat tega vpliva,“ pojasnjuje varuh konkurence Jani Soršak.

Že jutri bodo za skupno mizo sedli varuhu konkurence in tožilci. Najbrž bodo vložili kazensko ovadbo. "Bo pa tožilstvo v končni fazi odločilo, ali so podani pogoji ali niso,“ dodaja Soršak.

Ker se je pokazalo, da je Šrot lastnik Kolonela že skoraj dve leti, bo kazensko ovadbo vložil tudi Zoran Janković.

Po Šrotu še Petan?

Bojan Petan je 'pozabil' priglasiti koncentracijo v Termah Čatež.
Bojan Petan je 'pozabil' priglasiti koncentracijo v Termah Čatež. FOTO: Kanal A

Enaki ukrepi naj bi grozili tudi prvemu možu DZS Bojanu Petanu (od prejšnjega tedna tudi generalnemu direktorju Term Čatež), ker ni priglasil koncentracije v Termah. DZS ima po umiku lastnih delnic term uradno v lasti 24 odstotkov Term Čatež, skupaj z družbami, ki sodijo v njegov krog, pa več kot polovico kapitala. To naj bi varuha dokazovala na zadnji skupščini Term, kjer je Petan dosegel umik lastnih delnic Term Čatež.

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
14. 05. 2008 08.26
sej bo: samo sprevrženci in sprijenci se temu smejiji. Bre moralk, a vendar upam, da te bo doletela kazen. taka, ki si jo zaslužiš-izgon iz Slovenije za vse večne čase, kajti takih drekačev ne potrebujemo!
SEJ BO
13. 05. 2008 20.31
ŠROT JE PELJAL JANEZEKA SCAT..HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA....
jakart@email.si
13. 05. 2008 14.35
alenkavizintin - seveda, kar pošlji ;-)
gigi39
13. 05. 2008 14.16
JAZ PA NE BOM VEČ KOMENTIRU KER TUD TUKI SMO CENZURIRANI OČITNO KOMU KAJ ZASMRDELU !!!!!!!!!!!!!! MOGOČE IMA TUDI POP TV KEJ Z NJIM..
siFBI
13. 05. 2008 13.33
G. Šrot, mislim, da je moja pokojna mama kriva, da ste morali prikrivati svoje premoženje. Najbolj, da smo krivi mi reveži. Vi, ki pa ste si nagrabili premoženje, ste pa to delali v dobro vseh slovencev. IDIOT, upam da krščen. Take laži ti lahko oprosti samo bog, le obrniti se je treba prav.
Prvo Borec
13. 05. 2008 12.43
exim prašek Ti obljublja "špičak" v ritno luknjo, naslednjo luknji TI pa bom sam napolnil. Boš Ti jagode prodajal v Ljubljani, samo še v spremstvu Policije.
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 12.28
Pahor pa ne bo šel v koalicijo z JJ, halooooooooooooo wake up! potem je naredil politični samoumor!
exim@t-2.net
13. 05. 2008 11.54
PrvoBorec: čedalje bolj verjamem, da pisariš zato, da ubijaš svoj (dolg)čas.. Neverjetno, kako kratko pamet imaš-kdo, pravzaprav v vaši družini uporablja možgane? Ti zagotovo ne! Če ti kaj ni všeč, ti preprosto to "preeksaš". Na dušek! In potem bleješ. Umiri se, nagec!
sukisuki
13. 05. 2008 10.54
mal še more zdržat, ko bo Pahor naredu koalicijo z SLS bosta brateca skupaj zasijala in goljufala še naprej! tak to je v naši Sloveniji.......jebatga..............
Prvo Borec
13. 05. 2008 10.46
Čudnoj e pa najbolj to, da se vse dogaja v času MJJJ vlade in največ podjetij crkava v času MJJJ vlade in največji dobički so v času MJJJ vlade in največja inflacija je v času MJJJ vlade in največje socialne razlike so v času MJJJ vlade in v času MJJJ vlade se sprejemajo zakoni, ki samo omejuje državljane Slovenije.
iltsn
13. 05. 2008 10.42
spet smo tam...je bilo legalno vendar ni bilo legitimno...
manjakranjc@hotmail.com
13. 05. 2008 10.35
Dan, Seveda se strinjam z pahorčkom in baltbaltazarjem. Res ne morem preko dejstva, da imamo zmanipulirano ljudstvo, ki še vedno slepo verjame vsemu, kar prebere na 24ur, svetu kanala A in pivovarskih medijih. "Reptili" se dobro držijo; tako da še vedno pri nas častimo razne Kučane, Golobiče, Jankoviće ....,ki v svojem ljubem življenju niso postorili ničesar drugega, kot pokradli skupno lastnino in ob tem še uspešno lažejo. Ne cenim Zdolška,a včeraj je Zokiju lepo povedal; si majhen tajkun, objokuješ pa ker nisi velik! Tudi jankovič ni razjasnil od kje mu kapital oz. toliko delnic...očitno se bodo barabe polovile same! Lp M.K
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 10.33
Edino kar je ta vlada naredila v zvezi s korupcijo je: 1. ukinitev Kosove komisije (nobena EU država ni ukinjala takih komisij, ker DRK ni sposoben speljati projekta protikorupcije->> problem razpršenost) 2. jalove aretacije v operaciji Čista lopata (stale nas bodo miljonskih odškodnin) 3. Protitajkunski zakon (vidi se da je orientiran zgolj proti Šrotu, ki je očitno trn v peti JJ&Co glede na sorodstvene vezi in ternutno stanje v koaiciji) Zbudite se v dolini Šentflorjanski...............!
pahor?ek
13. 05. 2008 10.25
Končno je v naši preljubi Sloveniji prišlo do premikov na področju pregona gospodarskega kriminala. Tukaj se postavi vprašanje, kaj je v vseh letih svojega obstoja počela Kosova protikorupcijska komisija. Kot kaže, popolnoma nič...verjamem, da se je z njeno pomočjo omenjeni kriminal tudi razpasel. Nadalje, ob teh dogodkih nam postane takoj jasno, zakaj opozicija nasprotuje novemu kazenskemu zakoniku. Namreč ta je veliko bolj ''strog'' na področju gospodarskega kriminala. Zato tovariši dobro vedno, da ne sme iti skozi... In nenazadnje, tudi očitek, da JJ vlada ni naredila nič na področju korupcije oz. da se je slabo lotila zadeve, je iz trte zvit. Če ne bi naredila nič, potem bi tovariši mirno sedeli in ne bi zganjali takšen cirkus. Zakonodaja, ki se sprejema v celoti onemogoča legalno ropanje, ki so ga omogočili LDS=Zares, SD, DeSUS v času vladanja RS.
baltbaltazar@email.si
13. 05. 2008 10.18
Lepo, da se je odzval tudi Kučan. Pogrešam še Ropa, Lahovnika... Dokumentirano je ko Rop izjavi, da je on nastavljal tele super menedžerje. Sicer pa g. Šrot, lagati res ni zakonito, še posebej ne pred sodiščem. Naslov pa tak. Zraven se oglaša tudi Jankovič kar je najbolj tragikomično. Kolikšen lastniški delež delnic pa je imel Jankovič v Mercatorju, se še kdo spomni? Je kaj govoril o nacionalnem interesu ko se je dogovarjal s srbi? In ali je kaj oškodaoval male delničarje in slovenske davkoplačevalce, ko je prodal svoj delež? Neverjetno kako kratek zgodovinski spomin imajo nekateri.
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 09.48
Slovenci odprite oči in ne pustite se zavajati s poceni predvolilnimi potezami. Na račun čiste lopate bomo plačevali vrtoglave odškodnine...no ne mi država ampak iz našega denarja...juhuuuuuuuuuu..SPET!
gigi39
13. 05. 2008 09.34
naš ranki Jožko bi že zdavnaj poskrbel za take profile...ga že vidim na Golem otoku kako koplje luknjo v živo skalo;)
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 09.16
Mahtor6> popolnoma te podpiram in se strinjam s teboj, ja na žalost....pa še Jankovič bo na ta račun zopet polnil svoje žepe....
salamin
13. 05. 2008 09.13
Ja sami poštenjaki čez poštenje ga ni
mixidotnet
13. 05. 2008 08.51
Jaz sicer ne podpiram aktualne vlade. Ampak taka dejanja so mi pa všeč. Škoda edino kr ne bo nč iz vsega supaj, k taki tipi pač ne grejo v zapor, pač pa dokažejo svojo " nedolžnost" ter se skupaj z milijoni umaknejo.