Gospodarstvo

Bo NLB Infondu podaljšala kredit?

Ljubljana, 02. 06. 2009 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posojilo v višini 130 milijonov evrov, ki ga je pri Novi Ljubljanski banki (NLB) najel Infond Holding, se izteče v sredo.

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič
Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič FOTO: Dare Čekeliš

Posojilo v višini 130 milijonov evrov, ki ga je pri Novi Ljubljanski banki (NLB) najel Infond Holding, se izteče v sredo. V NLB čakajo na odgovor Infond Holdinga, vse več pa je ugibanj o usodi 12,5 odstotka Mercatorja in 20 odstotkov Pivovarne Laško, s katerima je posojilo zavarovano.

Če Infond Holdingu, prek katerega Boško Šrot obvladuje lastništvo Pivovarne Laško, ne bo uspelo pridobiti novih virov financiranja za poplačilo posojila, bi lahko NLB začela unovčevati zavarovanja oz. bo zasegla zastavljene vrednostne papirje. V NLB pravijo, da bodo ravnali "skladno s pogodbo in utečenimi postopki", kar pomeni, da bodo dolžnika pozvali in mu postavilo rok za plačilo kredita, ki je odvisen od pogodbe. Sicer pa konkretnih poslov oz. odnosov s strankami ne morejo komentirati.

Odstop predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot
Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot FOTO: POP TV
Na vprašanje, kakšne postopke načrtujejo v primeru omenjenega posojila, so v NLB odgovorili, da bodo ravnali skladno s pogodbo in utečenimi postopki. Ti predvidevajo da dolžnika pozovejo in mu postavijo rok za plačilo kredita, kar je odvisno od pogodbe. "Seveda pa konkretnih poslov oz. odnosov s strankami ne moremo komentirati," so dodali.

Kot je znano, je NLB aprila za 45 dni reprogramirala posojilo Infond Holdingu, kar je sprožilo resen razkol v koaliciji in vroče javne polemike o t. i. tajkunskih kreditih ter botrovalo sprejetju zakonodaje, ki naj bi preprečevala podobne poteze, afera pa je s položaja predsednika uprave NLB odnesla tudi Draška Veselinoviča.

Bo Infond Holding lahko odplačal kredite?

Vse več namigov je, da se skupina podjetij okoli Pivovarne Laško in njen največji lastnik Šrot srečuje z resnimi finančnimi težavami. NKBM je že prejšnji teden pozvala Infond Holding, ki je 54-odstotni lastnik Laškega, k poplačilu petih milijonov evrov posojila, zavarovanega z delnicami Pivovarne Laško.

Obvladovanje razmer je Šrotu otežila tudi petkova t. i. stopniščna skupščina Pivovarne Laško, na kateri so mali delničarji in predstavniki države zavrnili vse predlagane sklepe uprave, Kapitalska družba pa bo kot drugi največji lastnik Laškega še ta teden zahtevala sklic nove skupščine, na kateri naj bi najverjetneje zahtevala zamenjavo nadzornega sveta družbe.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Usoda posojila Infond Holdinga pri NLB je namreč povezana s postopkom prodaje 25-odstotnega deleža v Mercatorju, ki ga Infond Holding od konca lanskega leta prodaja skupaj s Pivovarno Laško.

Bo Mercator kupila država ali tuja podjetja?

Po navedbah današnje izdaje časnika Dnevnika naj bi Unicredit Banka Slovenija danes na Infond Holding poslala ponudbo za odkup 12,5 odstotka Mercatorja, preostali delež pa naj bi s posojilom ene od bank v skupini Unicredit odkupil Branko Roglič, lastnik hrvaške družbe Orbico.

Predsednik uprave slovenskega dela italijanske banke France Arhar naj bi se po pisanju Dnevnika in današnjih Financ v ponedeljek sestal z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom glede nakupa deleža v Mercatorju, saj naj si Unicredit ne bi upal speljati posla brez politične podpore. Srečanje sta, kot navajajo Finance, potrdila tako Arhar kot Lahovnik, vendar vsebine nista komentirala.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Lahovnik po informacijah obeh časnikov ni dal blagoslova Arharju. Kot navaja Dnevnik, v ponedeljek zaradi namere Unicredita v vladnih krogih "niso skrivali nezadovoljstva, kaj šele, da bi ji dali blagoslov". Namero naj bi celo označili "za sovražno dejanje do slovenske države".

V ozadju posla naj bi šlo za oblikovanje večjega svežnja delnic, ki bi ga prodali eni od večjih tujih trgovskih verig, omenja pa italijanski Coop, ki je v začetku leta prevzel razpisno dokumentacijo za nakup do polovice Mercatorja.

Bo Mercator kupilo paradržavno podjetje?

Obstajal naj bi načrt, po katerem bi delež od NLB odkupila država prek posebne družbe v nastajanju, ta pa bi verjetno delež prodala naprej. O ustanavljanju takega podjetja je ob prvem reprogramu kredita Infond Holdingu govoril že minister za finance Franc Križanič. To naj bi bil po besedah Križaniča tudi razlog, zakaj je NLB Šrotu reprogramirala dolg.

Iz ministrstva za finance so sporočili, da gre v primeru reprogramiranja kredita za poslovno odločitev NLB, ki jo zaenkrat še ne želijo komentirati.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 06. 2009 18.27
LJUDJE.ČISTO ZARES BEŽITE S TAJKUNSKE BANKO---DOKLER ŠE DOBITE KAK FIČNIK
Buena Vita
02. 06. 2009 18.25
RES JE,SAMO VZETI JIM JE TREBA
cekson
02. 06. 2009 18.23
Musarjeva je drzavna uradnica! Kaksna posla in kje vse ima nalozen njen moz denar? Je to eticno in po zakonu? Je to posteno in legalno? Si ona lahko vse privosci, drugim pa gleda po prstih, ce niso iz iste OPCIJE ???? Po mojem ona nebi smela imeti tega polozaja in statusa, ki ga ima, Pa se zelo AROGANTNA je, pa nevem zakaj, ko pa zgleda, kot da je prisla ravno kar iz hleva...... Kar se pac NLB tice, pa ljudje poberite denar ven, dokler ga je se kaj..... Nikakor pa ne podpirajte TAJKUNSKIH POSOJIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!
tron3
02. 06. 2009 16.04
Ve se kako je šel finančni tok, KDO JE VZEL KREDIT, KAJ JE BILO PLAČANO, IN KOMU JE BIL DENAR NAKAZAN, IN KJE SO TI RAČUNI IN ŠT. TUDII POZNAJO, SAJ SO SLOVENSKE BANKE NAKAZOVALE NA TE RAČUNE DENAR IZ KREDITOV, to imajo slovenske banke vse ARHIVIRANO. Toliko za bančno SPRENEVEDANJE, SAMO VZETI JIM JE TREBA IN NIČ DRUGEGA.
Bohem
02. 06. 2009 15.43
Treba bo razpisati referendum z nekako takim vprašanjem: Ali ste za to, da, če si bil kadarkoli v življenju v političnih vodah, ne moreš biti zaposlen v gospodarskih službah? Tudi vojaki in policisti ne smejo biti politično "obarvani". Ali si politik ali gospodarstvenik. Ne moreš biti politik in gospodarstvenik hkrati, saj se pojavi preveliko nasprotje interesov. Tudi sami vedno trdijo, da je treba gospodarstvo umakniti od države, posledično od politikov. Ni važno iz katere politične garniture prihajajo, saj so vsi isti in še hujši!
Buena Vita
02. 06. 2009 15.38
Buena Vita
02. 06. 2009 14.41
seveda so bsi lds-ovi kje bi našel toliko goljufov kot v LDS-U,,KRALJICA METEL NJIHOVA BOTRA-MADRINA,IN MUSARJEVA DRŽI SVEĆO
Leandra
02. 06. 2009 14.14
Kmalu se bo pokazalo, da ni Tajkunov, da so vsi člani stranke LDS in da se vsi vračajo v domače gnezdo glej ga zlomka varuhinje reda in miri po cucelj in previt Ritko. Perverzno je samo to ko tista Češplja katere šlani so njeni strankarski kolegi sicer tudi v taknem društvu PGC tako nesramno laže in dela škodo Slovenskemu narodu.
Debely
02. 06. 2009 14.10
To hijeno Šrota je treba obesit za jajca, ne pa mu delati uslug.
ivo55
02. 06. 2009 13.47
Vsekakor pa bodo odločujoča priporočila neodvisnih inštitucij za katero bo poprosila ablast....
goričan
02. 06. 2009 13.28
itak da mu bodo šli na roke, sej če ne bo moral "Golubić" odgovarjat gospodarju Šrotu, da kaj se to gre če mu ne podaljša kredita. Nič bat, elita bankovska bo že dobila "utemeljen" razlog zakaj je dobro da se mu podaljša kredit.
Sašo Pani?
02. 06. 2009 13.16
sami kriminalci če se mene vpraša, sj vsak more zase poskrbet sm ka je preveč je pa preveč...
JohnWayne
02. 06. 2009 13.09
ja sploh ni vprašanja.. a bo mene kdo vprašal, kaj bom naredil, ker mi pridejo rubit???