Gospodarstvo

'Če se nič ne spremeni, Adria ne bo več dolgo likvidna'

Ljubljana, 14. 12. 2010 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Adrie Airways naj bi bankam in drugim upnikom predlagalo prostovoljno poravnavo, če ta ne bo mogoča, pa bo šla družba najverjetneje v stečaj. Letošnja izguba naj bi znašala najmanj 14 milijonov evrov.

Letalo Adrie Airways
Letalo Adrie Airways FOTO: Damjan Žibert

Predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar je za časnik Dnevnik dejal, da je kapitalska ustreznost družbe trenutno še v okviru zakonskih določil, "a ne bo več dolgo, če se nič ne spremeni“. Tajnikar zato po poročanju časnika vidi rešitev le še v prostovoljni poravnavi, ki pa jo morajo potrditi zaposleni, banke in drugi upniki.

Tudi v Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP) so upravi naložili, da do konca leta 2010 pripravi celovit ter podroben načrt ukrepov finančnega in poslovnega prestrukturiranja družb v skupini Adrie Airways. V PDP so namreč ugotovili, da kljub dokapitalizaciji, ki so jo izvedli, ukrepi poslovodstva niso v zadostni meri poslovno in finančno prestrukturirali družbe, da bi ta lahko poslovala naprej.

Po poročanju Dnevnika Adria bankam dolguje okoli 84 milijonov evrov, od tega samo NLB od 40 do 50 milijonov. NLB Adria naj bi NLB zaprosila za premostitveno posojilo, ki pa naj ga ne bi dobili. Po poročanju Dnevnika naj bi Adrii dovolili prestaviti odplačilo glavnice posojila v višini 3,5 milijona evrov na čas viška sezone. Po neuradnih podatkih časnika, naj bi imela NLB posojila sicer zavarovana z letali in poslovno stavbo, kar pomeni, da bi bila banka v primeru stečaja poplačana.

V PDP še menijo, da bi Adria Airways za dolgoročno uspešno poslovanje poleg sanacije in prestrukturiranja potrebovala strateškega partnerja, ki ga iščejo že dalj časa. PDP je zato od oktobra opravila že nekaj pogovorov s potencialnimi partnerji, nekaj pa jih še bo, so še sporočili iz družbe.

Leta 2009 je izguba Adrie Airways znašala 14 milijonov evrov, letos pa je v prvi polovici leta znašala sedem milijonov evrov. Adria je imela izgubo tudi leta 2005 in 2008, leta 2007 in 2006 pa je poslovala z minimalnim dobičkom.

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shujinrules
22. 12. 2010 16.01
spet bom ostal brez šihta.
Miha Ne?emar
15. 12. 2010 19.39
Kaj za vraga je delal nadzorni svet, če zdaj predsednik nadzornega sveta pravi, da bo moral o podjetje v stečaj. Kje je bil ves ta čas? Mar ni vedel za vse probleme in anpake pri vodenju in poslovanju? Če ni vedel, je odškodninsko odgovoren za vso nastalo škodo. Vodjo uprave bi lahko zamenjal, ali pa od njega zahteval ustrezne ukrepe za izboljšanje poslovanja. Najbolj me čudi to, da to govori diplomirani ekonomist, ki bi moral poznati vsaj osnovno zakonodajo Slovenije. Pa jo očitno ne. Čudno in zanimivo.
corluka
15. 12. 2010 11.27
Take kapetane treba vse spoditi, ker so prevelik strošek ADriji, kaj pa mislte da ste?Tukaj pljuvate po ADriji zakaj pa ne napišete ljudem kolikšne so vaše plače??mislim da bi ljudje takoj spremenili mnenje! Lep pozdrav svem kapetanom!
beri66
15. 12. 2010 10.15
ma naj propade, kje piše da nesme...kot Vegrad;Merkur,Tom,SCT,kot propada država, kje piše da nesme propast Slovenija...naj propade, naredimo revolucijo,ustanovimo Novo Slovenijo,ki ni nič dolžna, nove volitve z novimi obrazi in SREČNO NOVA SLOVENIJA!!!! Brez Janše,Pahorja,Golobiča,Erjavca, na vodilna mesta v politiki ljudi rojene po 1970 recimo.Proč z senilnimi starci.
cepec22
15. 12. 2010 05.02
Adria ali gnezdo ljudi, ki so v letalstvu a o temu nimajo pojma, ni bila nikoli likvidna. Vlada rabi prevoz vse ostalo pa so le delovna mesta za znance, sorodnike in prijatelje vodilnih. Servis je zelo slab, cene so previsoke, da o ostalih stvareh ne pisem naprej. Odgnali so kar nekaj operativnih strokovnjakov, ki so po svetu in so veseli, da so odsli. Tufek in Tajnikar tam vedrita in piseta recept za neuspeh in porocilo o nesposobnosti obeh za delo, zakaterega sta placana a o njemu nimata pojma. Sramota za firmo, se vecja sramota za drzavo, a verjetno se moramo slovenceljni nauciti, da od lazi, nedela in nesposobnosti, se ne da preziveti in bo se slabse pa lep pozdrav vsem v Adriji od bivsih kapetanov, ki ste jih spodili pred leti.
boberx1
15. 12. 2010 04.47
matr 100 mil dolgov....nic premozenja.....se Merkur stoji boljse kot pa ti loleki
boberx1
15. 12. 2010 04.46
Ma dajte firmo v stecaj ne pa nekih kvazi managerjev ki beracijo za denar...........STECAJ ADRIE IN TO DANES
bnam 2707
14. 12. 2010 22.05
PS: popravek 50 let
bnam 2707
14. 12. 2010 22.05
V Sloveniji se pa res ne izplača nič imeti.Edino kar se izplača je biti zvesti hlapec.Kar se je prej gradilo 5 let,je uspelo slovenskim političnim in gospodarskim oligarhom uničiti v slabih dvajsetih letih!
ochi
14. 12. 2010 21.33
adrio rešuje posojanje posadk, z mehaniki.
Leopardi
14. 12. 2010 20.16
Verjamem, da Adrie ne bi rešilo samo zmanjšanje cene vozovnic (in s tem več uporabnikov), saj je več dejavnikov, ki vplivajo na celo situacijo. Vseeno bi morali upoštevati, da ljudje nismo neumni in ne bomo dali 400 eurov (Adria) namesto 30 (Easyjet) za karto do Londona (kot lahko povem iz lastnih izkušenj prejšnjega tedna). Sploh pa se mi zdijo stevardese pri Adrii grozne, res tečne ženske vse po vrsti, pa s customer serviceom se tudi ne morejo ravno pohvaliti. Pa kaj pol, če majo zastonj obrok, za to ceno bi na Easyjet letu dobil vse, kar imajo v vozičku...
skydrol7
14. 12. 2010 19.59
s poslovanjem Adrie je bilo ze veliko negativnega povedano sam ne vem dotalnosti njihovega poslovanja,zgleda pa da bi morali aktivno poiskati neko tujo druzbo ki bi bila zainteresirana reorganizirati Adrio kar se ne bi zgodilo cez noc in bi bilo zelo tezko za zaposlene v Adriji(izguba zaposlitve,zmanjsano floto letal,reorganonizacijo leasing pogodb za letala , zmanjsano stevilo pilotov , izboljsati customer service Itd. bila bi boleca spreomemba.....
grdavs
14. 12. 2010 18.42
Imeli smo lep slogan za Adriot: Dokler bo po krizantemah na hodniku smrdel, se ne bo nič spremenilo!
tomazbodner
14. 12. 2010 18.23
joso: kolikor mi je znano, sta samo Airbusa kupljena (se v casu Jugoslavije), medtem ko so ostala letala najeta na leasing, torej nimajo cesa prodajati - Airbusi so vredni manj kot tvoj avto, Bombardierji pa niso njihovi. Sam seveda tega ne vem zagotovo, ker nisem manager Adrie, torej ce ni res, naj kdo demantira...
tomazbodner
14. 12. 2010 18.19
Z Adrio sem letel v soboto zvecer. Od 88 sedezev na letalu (tako pise v njihovi reviji, nisem jih stel), nas je bilo na letalu 11. Vsekakor se strinjam, da so za njih manjsa letala boljsa kot A320 in vecji, ker vecjih nimajo s cim zapolniti, potnikov je pac malo, linije so terminsko neustrezne, tako da ne omogocajo povezav z leti v ZDA in Azijo, ali pa ne povezave od tistih letov nazaj v Ljubljano. Prav tako nimajo code share z veliko druzbami razen morda Lufthansa group, s cimer bi lahko, sicer z manj dobicka na karto, njihove lete prodajale tudi vecje druzbe. Sam sem imel karto izdano s strani TG, koda leta do/iz LJ pa je bila LH in ne JP. Torej se bi dalo stvari izboljsati, samo v upravi bo potrebno nekaj spremeniti in se zaceti po logiki obnasati, ali pa najeti Lufthanso, da vodi letalski del podjetja. Navsezadnje so 2 izgubarja - Swiss in Austrian potegnili na zeleno vejo. Sam si sicer Adrio predstavljam kot nekaj podobnega kot Tyrolean Airways ali CrossAir. Regionalni igralec, z dobrimi povezavami z long haul druzbami. In StarAlliance clanstvo pri tem ne more skoditi...
Andrej--
14. 12. 2010 18.16
Ne vem zakaj nekateri vpletate AA (American Airlines) v zadevo Adrie Airways (JP)? Predvsem se strinjam z nekaterimi, že objavljenimi komentarji, težko pa komentiram kaj več, ker ne poznam situacije tako dobro. Vsekakor sem pa mnenja, da bi se poslovanje JP dalo peljat v pravo smer, ob predpostavki, da je volja vodilnih napeljana k ustvarjanju dobička, seveda ob trdnem skupnem delu zaposlenih, predvsem komercialnih služb, ki so v prvi vrsti odgovorni za vse pridobljene in izgubljene posle. Če se za dobljen posel nagradi posamiznika-e, se ga prav tako ne nagradi, ko ne izpolni mesečnih pričakovanj podjetja. Vsako podjetje, ki strmi k pravičnemu poslovanju in zdravemu jedru podjetja, bo svoje delavce stimuliralo na več možnih načinov. Zdi se mi narobe, da v JP komercialisti dobivajo polni variabilni del place, kljub temu, da so rezultati porazni, kot poročajo mediji. Po drugi strani pa vse ostale distancirane službe, ki s prodajo nimajo nič skupnega (predvsem operativci), dobivajo manjše plače, poleg tega pa so tudi vezani na variabilni del. Zadeva sama je zelo kočljiva, je pa res, da je veliko zaposlenih, ki samo hodi v službo, dela pa dejansko malo ali nič. Nekateri v JP so bojda že pravi mojstri v pasjansi.
Tetrapan89
14. 12. 2010 18.14
a ni tale na sliki po TV eju skoz kritiziral uprave da ne znajo delat ter da nimajo pojma, da nimajo strategije in podobno .....
joso
14. 12. 2010 17.47
Nehajte nas nagovarjati z problemi Adria Airwaysa,likvidnost naj iščejo pri sebi. Če ne gre prodajte nekaj letal, zmanšajte število zaposlenih pa ste na konju.Zopet stara zgodba perfidno in počasi jokanje preko medijev,ko pA JE ŠLO DOBRO NISTE ZMANJŠALI VOZOVNIC za nas smrtnike,zdaj pa pomagajte davkoplačevalci.
vddp
14. 12. 2010 16.18
Mati Adria je ustvarila hčerinska podjetja, da bi lahko vsaj nekako prišla do denarja. Ker država ne sme pomagati matični družbi so ustanovili hčerinske v katere pa država lahko vlaga svoja sredstva. Ko pa prideš do rezultatov, da hčerinska družba plačuje mati adriji po cca. 20.000€ računovodskih in kadrovskih storitev pa se malo zamisliš. Vsak servis bi se za tako ceno takoj prijavil plus še rože bi ti zalil. Vsi si želimo samo to, da ko bo mati adria potonila, da nebo potinila še vseh dobrih hčerinskih družb, ki imajo za prihajajoča leta veliko svetle prihodnosi. Realnost je taka, da znižijejo stroške samo še tam kjer lahko (prevoz, malica, delovna doba).
rocks
14. 12. 2010 16.01
Problem očitno ni v tem, da imajo drage vozovnice, kar nekateri pišete. Pač ne morejo biti 7 EUR, ker to ni nizkocenovna letalska družba in pika. Nekateri ste že tako razvajeni, da bi najraje šli na letalo zastonj pa še brez takse, al kaj. Tak splošen problem se mi zdi, da je Adria preveč ambiciozna. Trg je tako zelo majhen, da na njihovem mestu ne bi nikoli forsiral neki "eksotičnih" linij, ampak samo preverjene, ki se dobro polnejo. Pa tudi, če bi imel samo eno letalo in nič več.