Gospodarstvo

Majcen za sindikat nujna žrtev

Slovenj Gradec, 22. 10. 2009 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Prevent Globala se je sinoči sestal na izredni seji, na kateri je obravnaval zahtevo po takojšnji razrešitvi direktorja uprave Ivana Majcna. Razrešitev je podprl tudi sindikat.

Delavke Preventa
Delavke Preventa FOTO: Kanal A
Iz nadzornega sveta družbe Prevent Global je odstopil Janko Šteharnik, je potrdil predsednik nadzornikov Vladimir Bilić. V odstopni izjavi je zapisal, da se je za ta korak odločil, ker ravnanje nadzornega sveta, od katerega razmere v družbi zahtevajo takojšnje ukrepanje, ni bilo v skladu z njegovim prepričanjem. Nadzornik je bil od avgusta.

Podjetje Prevent DEV, ki je v lasti drugega največjega lastnika Prevent Globala Nijaza Hastorja, je namreč zagrozilo, da bodo nemudoma začel seliti proizvodnjo iz Slovenije, če Ivana Majcna najpozneje do nedelje ne razrešijo.

Nadzorniki so na seji, ki je trajala do ene ure zjutraj, ugotavljali resnost zahteve omenjene hčerinske družbe. Dogovorili so se, da bo predsednik nadzornega sveta opravil še dodatne pogovore in poizvedbe, poročilo o svojih ugotovitvah pa bo predstavil ostalim članom na novi izredni seji, sklicani za petek zvečer.

Na seji sta bila tudi sindikalista Zveze svobodnih sindikatov Vladimir Zorman in Anton Rozman ter dva menedžerja iz Skupine Prevent Global, prisotna pa ni bila uprava Prevent Globala.

Če je to pogoj, potem naj predsednik uprave odide

Zorman se je danes odzval in povedal, da se sindikat zavzema za sodelovanje s Preventom DEV, tudi če je pogoj za to zamenjava predsednika uprave. Sindikat meni, da sodelovanje s Prevent DEV nujno, saj to pomeni ohranitev proizvodnje in delovnih mest, je jasen Zorman, ki bo o dogajanju v podjetju in o stališču glede sodelovanja s Prevent DEV in zamenjave v vrhu uprave družbe seznanil tudi delavce.

Znano je, da nesoglasja med največjima lastnikoma Prevent Globala, Jankom Zakeršnikom, ki obvladuje 52 odstotkov družbe, in Hastorjem, ki ima 45-odstotni delež, trajajo že dlje časa in da dodatno obremenjujejo že tako slabše poslovne razmere zaradi gospodarske krize.

V ponedeljek obravnavali nezaupnico upravi

Že v ponedeljek pa je nadzorni svet razpravljal o pismu nezaupnice upravi družbe, ki jo je podalo 11 izvršnih direktorjev in direktorjev hčerinskih družb, potem ko je Majcen napovedal možnost prekinitve sodelovanja s podjetjem Prevent DEV. Nadzorniki so se zavzeli za umiritev razmer, sindikat pa je medtem napovedal stavko za 19. november, če podjetje do 18. novembra ne bo izplačalo plač za oktober. Plače za mesec september so sicer delavci brez zapletov prejeli 14. oktobra.

V skupini Prevent Global je skupaj zaposlenih 3300 ljudi, sestavlja pa jo devet podjetij avtomobilske panoge v Sloveniji, podjetja Prevent Mislinja, Lesna TIP Otiški Vrh in Aerodrom Maribor ter podjetja v Braziliji in na Hrvaškem. Od teh 3300 je 1300 delavcev zaposlenih v Sloveniji v podjetjih avtomobilske panoge

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikajana
22. 10. 2009 12.16
je mislil odpravnina majcena:)
golf
22. 10. 2009 09.08
CrniAngeo, pred kratkim odpuščena, odpravnina pa je komaj 1/4 ene mesečne plače na leto, tak, da se o tem ne splača razmišljat.
CrniAngeo
22. 10. 2009 08.49
kolk' bo pa odpravnina ?