Gospodarstvo

Bo Kad odkupil nazaj Mercatorjeve delnice?

Ljubljana, 07. 11. 2008 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kad ima po kupoprodajni pogodbi predkupno pravico za Mercatorjeve delnice, vendar o morebitnem reodkupu na Kadu "še niso govorili".

Kapitalska družba
Kapitalska družba FOTO: POP TV

Kapitalska družba (Kad) je od Pivovarne Laško dobila kupnino za 492.268 delnic oziroma 13,74 odstotka Mercatorjevih delnic že lani, čeprav je kupoprodajna pogodba predvidevala obročno odplačevanje do septembra 2009. Kad bi zdaj lahko kupil Mercatorjeve delnice, saj ima predkupno pravico, vendar o tem "še niso govorili". Trenutne razmere na finančnih trgih so, pravijo, resne in terjajo preudarne ter premišljene odločitve. Da bi o možnosti za nakup omenjenih delnic sploh resno razmišljali, pa bi potrebovali bistveno več informacij. Predvsem pa je potrebno počakati na razpis in pogoje nakupa, poudarjajo v Kadu.

Spomnimo

Kot je znano, sta skupina Pivovarna Laško in Infond Holding v torek napovedala, da bosta prodala svoj več kot 48-odstotni delež najboljšega soseda na mednarodnem razpisu, kar je sprožilo precej polemik v slovenskem gospodarsko-političnem prostoru, in tudi ugibanja, če bo Kad delež, ki ga je prodal avgusta 2005, odkupil nazaj.

Mnogi odkup predlagajo zato, ker je to pravzaprav edini naćin, s katerim bi trgovca ohranili v slovenskih rokah. Vseeno pa temu nekateri tudi nasprotujejo, saj naj bi se tako dosedanja kot prihajajoča vlada umikali iz gospodarstva. 

"Definirati nacionalni interes je problematično. Sicer se strinjam, da bi Mercator moral ostati v slovenski lasti, istočasno pa je v nacionalnem interesu tudi to, da podjetja realizirajo dobičke," je ob tem povedal direktor KD Group Matjaž Gantar

Premier v odhajanju Janez Janša je sicer dejal, da "vlada ni nikoli prodajala Mercatorja in nima potrebe, da bi ta delež kupovala". Da se v to vlada ne bi smela vmešavati, pa je prepričan tudi novi mandatar Borut Pahor. Kot pravi, politika ne bi smela posegati v delovanje gospodarskih subjektov.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
09. 11. 2008 10.15
pajtlerblanka kdaj sem ga zagovarjal ?? Vidi se ti, da si stara \"kakuš\" in zraven še senilna ter lažnivka. Spominjaš me na MJJJ !!
Buena Vita
09. 11. 2008 09.44
prvoborec še do pred kak dan si ga tako vneto zagovarjal, kaj pa te je pičilo sedaj,kaj ni to tvoj prijatu,in tvojega kljukca pahorja ups,obema rasteta nosova-kje je sedaj PINOCHOTTOV nonič,da vama krajša noskiče bo treba na operacijo,operacije ni brez narkoze,pod narkozo pa zlahka za vedno zaspančkaš uh hude more imata z pahičem,hude,hude
Prvo Borec
09. 11. 2008 00.52
Ali ni bolj enostavno, da se Šrotu zgodi kakšna nesreča ?? Saj to se v demokraciji vsak dan dogaja.
bnam 2707
09. 11. 2008 00.39
Neumnost.Kot pri drugih podjetjih je tudi pri Merkatorju barabija.Država nima kaj kupovat Merkatorja,to je stvar gospodarstva.Stvar politike pa je,če bi prišlo do odpuščanja in najemanja nekih tujih delavcev iz Romunije in Mađarske,v kar pa ne verjamem.Če šrot in njemu podobni nimajo denarja naj pač zaprejo svojo trafiko.
minnaema@yahoo.com
08. 11. 2008 22.06
JA,JA a novi lastnik bo oportunistično \"vlekel\" svoje interese na katerem koncu smo pa državljani in kje koherentna abundanca v principielnosti delovna mesta, ki se ustvarjajo z esplcitno panogo, kakor je že velikokrat argumentirano - pa vse tiho je bilo..........nič določenega in določenega ,da trgovec mora biti Slovenski !
vsevid
08. 11. 2008 11.54
VSE, ki so pri merkatorju imeli prste vmes treba poslati pod kljuć najmajn za 20 LET. Saj to ni bila privatizacija temveč KRAJA državnega premoženja
budda
08. 11. 2008 08.35
tony_abcde@yahoo.com
08. 11. 2008 08.23
\"Definirati nacionalni interes je problematično. Sicer se strinjam, da bi Mercator moral ostati v slovenski lasti, istočasno pa je v nacionalnem interesu tudi to, da podjetja realizirajo dobičke,\" je ob tem povedal direktor KD Group Matjaž Gantar. A Mercator dela brez dobička :))))
tony_abcde@yahoo.com
08. 11. 2008 08.21
Glede na to, da je grdobina lagala o dolgoročnem lastništvu, ki ga pred nakupom in po nakupu omenjal zdaj pa dela vse drugo je najboljša varianta razlastitev in se jim vrne samo toliko kot so plačali za delnice. Grdobina pa itak laže ves čas...od tega, da ni nič imel s Kolonelom, od slamnate lastnice...skratka sama laž..
Dragon_13
07. 11. 2008 20.04
Naj šrot te delnice proda na borzi, pa bo cena delnice kmalu padla na 5 sedanje vrednosti.
fantodfare
07. 11. 2008 18.12
Ima premlo minusa, pa jih bo odkupu nazaj. tavžentrožarji. he, he.