Gospodarstvo

EU dejanja Rusije označila kot nedopustne

Moskva/Ankara/Sofija, 06. 01. 2009 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
111

Potem ko je ruski Gazprom prekinil dobavo plina Ukrajini, so posledice dosegle celo Evropo, saj številne države že čutijo upad dobave. EU ponovno poziva k rešitvi spora.

Rusija in Ukrajina nameravata po vesteh iz Kijeva v četrtek vnovič sesti za pogajalsko mizo, da bi dosegli dogovor glede umiritve plinskega spora.

Danes so zaradi ruskega zmanjšanja prenosa plina prek ukrajinskih plinovodov brez plina oziroma z omejenimi dobavami ostale Slovenija, Avstrija, Nemčija, Češka, Slovaška, Poljska, Madžarska, Hrvaška, Srbija, BiH, Makedonija, Bolgarija, Grčija in Turčija.

EU poziva Rusijo

EU je Rusijo pozvala, naj takoj ponovno odpre pipe plinovodov in ponovno začne z dobavo plina za Evropo. ''Brez predhodnega opozorila in v nasprotju z zagotovitvami, ki sta jih EU dali tako ruska kot ukrajinska stran, je bila dobava plina nekaterim članicam Unije prekinjena oziroma občutno zmanjšana,'' so iz EU zapisali v izjavi za medije, zato so obe strani pozvali k takojšnjim pogajanjem. Za enako rešitev se je zavzel tudi nemški gospodarski minister Michael Glos.

A ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je v sporočilu šefom držav in vlad EU sedemindvajseterico posvaril, da bi Rusija utegnila popolnoma prekiniti dobavo plina v Evropo skozi Ukrajino.

"Rusija namerava bodisi močno zmanjšati bodisi povsem ustaviti tranzit plina. Po mojem prepričanju vas moram nujno obvestiti, da je Gazprom zgodaj zjutraj 6. januarja močno zmanjšal dobavo plina Ukrajini za nadaljnji prenos evropskim odjemalcem," je v sporočilu voditeljem EU zapisal ukrajinski predsednik.

Zemeljski plin
Zemeljski plin FOTO: Reuters

V ruskem plinskem koncernu Gazprom so sicer pojasnili, da je Ukrajina ponoči zaprla tri od štirih plinovodov, prek katerih se ruski plin pretaka v Evropo. Zaradi tega se je dobava ruskega plina v EU danes zjutraj zmanjšala za dve tretjini. Evropa iz Rusije dobi četrtino svojega plina, od tega 80 odstotkov prek Ukrajine.

V ukrajinskem državnem plinskem podjetju Naftogaz pa krivdo valijo na Gazprom, češ da je on zmanjšal tranzit plina. Zaradi zmanjšanih količin plina iz Rusije so trije od štirih plinovodov ostali brez plina.

Plinska kriza napada Evropo

V izjemno težki situaciji se je znašla Bosna in Hercegovina, ki plin dobiva izključno iz Rusije in tako nima alternativnih virov, prav tako nima rezerv. Najhuje je v Sarajevu, kjer se je pojavil dodaten problem, saj zaloge nafte, ki jih imajo tamkajšnje toplarne, lahko trajajo le tri do sedem dni. Za domove, ki niso povezani s toplarnami, pristojni niso ponudili nobene alternative.

Vodja podjetja BH gas Almir Bećarević je dejal, da bi lahko celotna situacija vodila v humanitarno katastrofo. Občinske vodje mesta Sarajevo so sklicale nujni sestanek, na katerem sodeluje tudi federalni premier Nedžad Branković.

Tudi Srbi imajo težave. Vodja podjetja Srbijagas Dušan Bajatović je popoldne dejal, da bodo njihove zaloge plina zdržale le še nekaj ur. Do srede zjutraj pričakujejo, da bo Srbija ostala brez oskrbe s plinom.

Slovenska družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Dejanska redukcija je bila 90-odstotna, po 10. uri pa se je stanje začelo izboljševati. A potem se je znova zapletlo. Več ...

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je zaradi plinske krize Evropsko komisijo danes pozval, naj poskrbi, da bo imela Evropska unija ustrezna orodja za učinkovit odgovor na energetske krize, kot je trenutna. "Evropska komisija bi morala pripraviti katalog kratko- in dolgoročnih ukrepov. EU bi morala biti pripravljena na učinkovit odziv, če se bo plinska kriza nadaljevala," je poudaril.

Dobava plina v Romuniji se je zmanjšala za 75 odstotkov. Direktor podjetja Transgaz Ioan Rusu je povedal. ''To zimo lahko preživimo brez problemov,'' in dodal, da so že sprejeli določene ukrepe, da bi zagotovili dobavo plina vsem romunskim uporabnikom. Romunija ima sicer zaloge zemeljskega plina za okoli 2,2 milijardi kubičnih metrov, država pa trenutno iz tega sklada porabi okoli 26 milijonov kubičnih metrov na dan.

Kriza tudi na Madžarskem in v Bolgariji

Po tem ko je dobava plina iz Rusije v Madžarsko postopoma padala, pa se je popoldne popolnoma ustavila. Madžarska vlada je napovedala, da bo nekatere tovarne prosila, da uporabijo alternativne vire goriva.

Tudi Bolgarija je sporočila, da je dobava ruskega zemeljskega plina preko Ukrajine dosegla kritično raven, zato so že pripravili nujne ukrepe, da bi nadomestili manjko. ''Dobava se je močno zmanjšala,'' je povedala tiskovna predstavnica bolgarskega giganta Bulgargaz.

Iran ponudil pomoč Turčiji

Turški minister za energijo Hilmi Guler je sporočil, da je dobava ruskega plina iz zahodnih plinovodov, ki potekajo preko Ukrajine, popolnoma prekinjena. Dodal je, da je Turčija zato povečala uporabo plina preko Blue-Stream plinovoda, ki poteka pod Črnim morjem, s prejšnjih 40 milijonov kubičnih metrov na dan na 48 milijonov, uporablja pa tudi utekočinjen zemeljski plin in svoje zaloge zemeljskega plina.

Guler je še povedal, da je dobava okoli 18 milijonov kubičnih metrov plina iz Irana neprizadeta. Vir iz iranske ambasade v Ankari pa je danes sporočil, da bi Iran lahko povečal svojo dobavo zemeljskega plina Turčiji. Iran dobavi Turčiji namreč okoli tretjino vsega plina.

Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina
Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina FOTO: Reuters

Na Hrvaškem 15 odstotkov dogovorjene količine ruskega plina

Potem ko je Hrvaška zgodaj zjutraj ostala brez ruskega plina, so iz nacionalnega operaterja plinskega distribucijskega sistema, podjetja Plinacro, sporočili, da je po 8. uri na Hrvaško prišlo 15 odstotkov dogovorjene količine plina iz Rusije. Gre za približno 30.000 kubičnih metrov plina na uro.

Medtem je ministrstvo za gospodarstvo uveljavilo začasne ukrepe zmanjšane oskrbe s plinom za posamezne kategorije potrošnikov. Zmanjšali so dobavo plina velikim industrijskim uporabnikom, kot je Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep), na 12.000 kubičnih metrov plina na uro.

Ostali kupci plina, ki so neposredno priključeni na transportni plinski sistem, bodo dobili dovolj plina za ohranjanje tehničnih potreb obratovanja. Iz Hepa so sporočili, da so namesto plina začeli uporabljati kurilno olje.

Makedonija ima malo zalog

Izvršni direktor makedonske plinske družbe je povedal, da ima država zalogo plina le za nekaj dni. O težavah pa poročajo tudi druge države, ki se nahajajo bolj na severu in uporabljajo druge plinovode, ki potekajo po Ukrajini. Večina večjih evropskih držav je sporočila, da imajo zaradi milih zim v skladiščih velike količine plina, prav tako pa imajo tudi dostop do drugih virov, kot sta Norveška in Alžirija.

Na Slovaškem izredne razmere

Cena nafte je danes popoldne dosegla najvišjo raven v zadnjem mesecu, 50 dolarjev, razloga za to pa sta plinski spor med ruskim energetskim gigantom Gazpromom in Ukrajino ter nadaljevanje konflikta med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Slovaški minister za ekonomijo Lubomir Jahnatek je sporočil, da bo Slovaška zaradi pomanjkanja dobave plina, ta se je zmanjšala za kar 70 odstotkov, razglasila izredno stanje, vendar je zatrdil, da uporabniki ne bodo prikrajšani. ''Med izrednimi razmerami bodo gospodinjstva zemeljski plin prejemala neomejeno, ostali uporabniki pa morajo biti pripravljeni na možne omejitve,'' so sporočili iz slovaškega dobavitelja plina SPP.

Italijanski viri pa poročajo, da lahko Gazprom Italiji zagotovi le sedem milijonov kubičnih metrov ozirom manj kot 20 odstotkov pričakovane dobave. Italijanski gospodarski minister je že prej povedal, da namerava Rim povečati dobavo plina od drugih alternativnih dobaviteljev.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
08. 01. 2009 16.53
naslednje leto bomo prešaltali na nafto. Sodelovanje z Rusijo se ne obnese in se tudi v prihodnosti ne bo.Vedno bo izsiljevala. Doker je lahko, je to počela z orožjem, sedaj s plinom in še čim.
zogby
08. 01. 2009 01.58
Zanimivo: ZDA sploh skoraj nimajo plina,kako naj ga pa potem še nam dobavljajo?!?!??? V ZDA je vse od ogrevanja,elektrike,transporta,... vezano na NAFTO(pri elektriki še dodajmo Jedrske- in hidro-elektrarne) in zato tudi taka gonja po nafti,kar se tiče \"plina in ZDA\" Drugače pa EU dobi iz Rusije le 25% vsega porabljenega plina! Ostalo prihaja iz domačih virov(nekaj %) večji ostali delež pa iz S.Afrike(ta pokriva Z-Evropo in večino Sredozemskih držav na zahodu) Ruski plin pa koristijo države od Srednje,JV- in Severne- in Vzhodne-Evrope.
vodka-don
07. 01. 2009 11.14
roxy79 bravo,kokr slovenija pa ostala e.u lize rit svoji zda pa delajo vse za njih,naj zdej od zda iscejo plin.Rusija ne odpret ventile,E.U pejt se mal naprej fafat ZDA
zogby
07. 01. 2009 10.41
semersixx Ne se hudovati,no. Sej vem da so bili Srbi orenk prikrajšani in napad na ZRJ s strani NATO je tudi hud žulj,in tudi razumem tvojo pristranskost,kaj čš kdor se igra z ognjem se opeče!
Anton Steiner
07. 01. 2009 09.36
vsi tako poudarjate alternativne vire energije in kakšni so me zanimajo sončna energija ne dela brez sonca kolikor vem ali pač dela poleti ko je zunaj 30 stopinj in takrat ne rabimo ogrevanja kaj pa pozimi ko je nizka oblačnost in ni sonca po več dni zunaj pa minus 10 kaj pa zdaj ko ste tako pametni in mislite kako je vse enostavno če bi alternativni viri bli rešitev bi jih cela evropa že imela pa sploh veste da daleč največ zemeljskega plina porabi industrija ali bomo tudi železo topili s soncem
semersixx
07. 01. 2009 09.13
jah plačat je treba!!! Zdj bojopa rusi usega krivi d se bo zacela 3 svetovna sam zrd ZDA ( mamu jim jebem ) ZDA so krivi d se dogajajo take stvari ZDA najprej unicit celo JUGOSLAVIJO in pol za tem se RUSIJO. Seveda s pomocjo EU pač ker drugače američani ne morejo zaceti vojne, ne bit neumni narod nj zaj**e ZDA!!!
nana122
07. 01. 2009 08.42
Evropa bo morala najti druge vire energentov. Potem pa hitro zapreti plinske pipe na evropski strani plinovodov ... pa naj se Rusi zamislijo nad svojim izsiljevanjem ...
hakihak
07. 01. 2009 08.39
ko problemov ni jih pa naredijo na 24ur. pa kaj tu ni jasno, rusija je zaprala pipco ukrajini, ukrajina pa bi če bi plin nemoteno tekel po ceveh v evropo tega kradla, saj so rori na njihovem teritoriju. logika!!! če bi pa evropa pokrila še ukrajinsko krajo bi blo pa vse ok.
postchief
07. 01. 2009 07.36
Vso to zadevo je potrebno gledat malo širše. Nafta na trgih pada in zato imajo rusi zelo majhne dobičke. Posledično se zmanjšuje tudi cena plina. Toda, da ne bi imeli izgub na obeh straneh so rusi pod pretvezo spora z Ukrajino zaprli pipice in še to ko je mraz najbolj pritisnil. Zdaj pa bo vrla EU na koncu rekla dajte nam plin po kakršnikoli ceni, samo nam ga dajte. In tako bo cena plinu zrasla. Čisto ekonomična poteza rusije. EU pa si je itak sama kriva, ker je še vedno preveč odvisna od fosilne energije in jim ni v interesu iskanje alternativnih virov.
Rains-
07. 01. 2009 02.17
Ce bo v prihodnosti se s kom ali cim sranje, bo to s to usrano Rusijo.
Roxy79
07. 01. 2009 01.18
Ob vsem ritolizništvu EU-ja do ZDA,pozivam Europo da se lepo odpravi v ameriko in jo prosi za dobavo plina. Če pogledamo preko celega lanskega leta bi lahko videli da ,karkoli so napravile ZDA,so bile Eu takoj za njimi. Torej... Ruse pozivam naj NE odprevo ventila,EU pa,da skoči preko Atlantika s tankerjem.
Anton Steiner
07. 01. 2009 00.41
če prav razumem je problem transporta plina preko ukrajine do nas kaj pa če bi ga vozili z avioni preko ukrajine to bi jih zaj**ali
zogby
07. 01. 2009 00.36
Pustm sedaj orožje,ukrajinci nimajo jedrskega orožja(danes),kar se pa tiče plina imamo veliko godljo! Še najbolj prvični komentar se mi zdi od slovaške vlade!
Myhajlo Todurov
07. 01. 2009 00.21
eiffel kaj se je pa zgodil pred parimi (približno 5imi) leti, ko so v Ukrajinski pošiljki za Bljižni Vzhod našli jedrske konice. Pa tista Ukrajinska ladja, ki naj bi jo pirati pred kratkim ugrabl je bla slučajno polna orožja, čeprav je v dokumentih \"pisal hrana pa ostala pomoč\"?
darvil
07. 01. 2009 00.02
eifel; Ne ni res Ukrajina je obdržala številne jedrske rakete,katere je potem uničila skupaj z ZDA in za nagrado prejela 20 mio $.
laufer
06. 01. 2009 20.25
Problem je poznan že leto dni. Sprašujem se, kaj je delal komisar EU za energetiko celo leto?
eiffel
06. 01. 2009 19.50
kren88 in saladin, Ukrajina NIMA jedrskega orožja. Kompletno vsega sovjetskega je pohopsala Rusija, FYI.
tesroz
06. 01. 2009 19.49
No haha...od kje bojo pa rusi dobil dnar če ne bodo nič prodal evropi? na koncu bojo tudi oni na izgubi!
Replica
06. 01. 2009 19.42
Sedaj pa bo nafta spet zrasla v višave pa delnice tudi je traba vedno najti neko rešitev
kritika@email.si
06. 01. 2009 19.41
Ukrajinci so prostitutke Američanov. Zato pa vse to načrtno delajo, da preko Ukrajincev izsiljujejo Rusijo in hkrati izvajajo agresijo preko Izraela. Vse je to del večjega plana ZDA, ki ga sprovajajo njihovi lobiji tik preden odide največji zločinec in terorist na svetu-GEORGE W. BUSH!