Gospodarstvo

BMW zaradi težav z zavorami odpoklical 1,5 milijona vozil

Frankfurt, 10. 09. 2024 18.26 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov BMW je zaradi težav z zavorami odpoklical okoli 1,5 milijona vozil. Zaradi tega je znižal tudi celoletno napoved poslovanja. Če so pred tem pri proizvajalcu avtomobilov na letni ravni za letos pričakovali povečanje števila dobav, po novem pričakujejo zmanjšanje.

Avtomobilski velikan BMW po novem za letošnje poslovno leto niža pričakovanja glede prodaje in dobička. Napoveduje od šest- do sedemodstotno operativno maržo, medtem ko so v družbi prej pričakovali, da se bo ta gibala med osmimi in 10 odstotki.

BMW
BMW FOTO: Shutterstock

Prilagoditev napovedi je posledica ustavitve dobave in tehničnih ukrepov, povezanih z integriranim zavornim sistemom, ki ga zagotavlja dobavitelj. "Ustavitev dobave vozil, ki še niso v rokah kupcev, bo imela negativen učinek na svetovno prodajo v drugi polovici leta," so pri nemškem proizvajalcu avtomobilov zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so dodali, tehnični ukrepi zadevajo več kot 1,5 milijona vozil in bodo v tretjem letošnjem četrtletju povzročili visoke dodatne stroške jamstva.

Kot poročajo tuje agencije, so se po objavi sporočila delnice družbe pocenile za 7,1 odstotka, kar je največja dnevna pocenitev po marcu 2022.

Padcu delnic pa se niso izognili niti drugi nemški avtomobilski proizvajalci. Delnice Volkswagna so se denimo pocenile za 4,2 odstotka, delnice Mercedes-Benza pa za 3,7 odstotka, in sicer zaradi skrbi, da bi težave z dobavo delov lahko vplivale tudi na druga podjetja, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avtomobilska industrija se sicer sooča z vse večjim upočasnjevanjem povpraševanja, zlasti na Kitajskem.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
10. 09. 2024 19.12
+2
ojej, lastniki nemskih...VW,Audi,Skoda....pocasi se BMW...prodajte , dokler je se cas