Gospodarstvo

Blaženje posledic poplav: med predvidenimi ukrepi tudi moratorij na kredite

Ljubljana, 16. 08. 2023 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarsko ministrstvo bo začelo ocenjevati škodo, ki je nastala v gospodarstvu po nedavnih ujmah, je povedal minister Matjaž Han. Med ukrepi za pomoč predvidevajo tudi moratorij na kredite in hitrejše zaposlovanje tujcev. Znižali bodo tudi pogoj, po katerem bodo do pomoči upravičeni samozaposleni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gospodarstvo utrpelo hudo škodo
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Gospodarstvo utrpelo hudo škodo
  • Iz 24UR ZVEČER: Prebilič in Brežan o posledicah poplav
    06:46
    Iz 24UR ZVEČER: Prebilič in Brežan o posledicah poplav
  • Iz 24UR ZVEČER: Tretnjak o pozivu vladi
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Tretnjak o pozivu vladi
  • Iz 24UR: Dodatna obdavčitev izrednih dobičkov
    03:05
    Iz 24UR: Dodatna obdavčitev izrednih dobičkov
  • Iz 24UR: Ogromna škoda na gospodarstvu
    03:12
    Iz 24UR: Ogromna škoda na gospodarstvu
  • Iz 24UR: Predhodni program odprave posledic
    02:49
    Iz 24UR: Predhodni program odprave posledic
  • Iz SVETA: Plačali bodo večji del obnove
    02:53
    Iz SVETA: Plačali bodo večji del obnove

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je danes skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Lukom Mescem ter predstavniki ministrstva za finance srečal s predstavniki obrtno-podjetniške, gospodarske, trgovinske in turistično-gostinske zbornice ter Civilne zaščite glede blaženja posledic obsežnih poplav, ki so v začetku meseca prizadele državo.

"Na gospodarskem ministrstvu bomo od danes naprej začeli ocenjevati škode v gospodarstvu, in sicer z oceno škode, ki je nastala na strojih, opremi, zalogi in predvsem zaradi izpada dohodka," je v izjavi po srečanju pojasnil Han. Po dogovoru z gospodarstveniki računajo, da bi škodo popisali do 1. septembra. Do tega dne imajo podjetniki čas, da na podlagi posebnega obrazca naredijo oceno škode, ministrstvo pa bo nato pripravilo sklep za sprejem na vladi, čemur bo sledil začetek izplačevanja škode.

Trenutno velja, da bo ministrstvo sofinanciralo do 10 odstotkov škode, ki je nastala na strojih, prometu in zalogah. So pa zbornice prosile, da bi se ta delež zvišal. Za koliko bi se ta delež lahko zvišal, Han ni želel ugibati, saj je to stvar pogovorov na vladi. Kot je še poudaril Han, bo medtem ministrstvo za obrambo ocenjevalo škodo, ki je nastala na infrastrukturi, torej na objektih. Iz gospodarstva bodo morali tako javiti tudi to škodo.

Na srečanju so se pogovarjali tudi o pomoči samozaposlenim, kmetom in kulturnim delavcem. Kot je dejal minister, so ugotovili napako v sprejeti noveli Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo bodo zato spremenili.

Na gospodarskem ministrstvu bodo vladi predlagali tudi ukrep, ki ga je prvotno predlagala Banka Slovenije, in sicer moratorij za kredite, ki so jih podjetja najela pred nedavno ujmo.
Na gospodarskem ministrstvu bodo vladi predlagali tudi ukrep, ki ga je prvotno predlagala Banka Slovenije, in sicer moratorij za kredite, ki so jih podjetja najela pred nedavno ujmo. FOTO: Shutterstock

V skladu s trenutnim zakonom so do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, katerih prihodki bodo letos zaradi poplav v primerjavi z lanskim letom upadli za najmanj 50 odstotkov. Glede na to, da se upošteva izpad na letni ravni in da so do konca leta samo še štirje meseci, bodo višino izpada znižali na 20 odstotkov, je predstavil Han.

Na gospodarskem ministrstvu bodo vladi predlagali tudi ukrep, ki ga je prvotno predlagala Banka Slovenije, in sicer moratorij za kredite, ki so jih podjetja najela pred nedavno ujmo. Ministrstvo razmišlja tudi o možnosti zavarovanja predplačil, če podjetja ne morejo dobiti bančne garancije. Han je obenem izrazil željo, da bi bila posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada za zagotavljanje likvidnosti za prizadeta podjetja na voljo že septembra.

Prizadevali si bodo, da bodo posojila čim bolj ugodna, a je to stvar regulatorjev, v tem primeru finančnega ministrstva, Banke Slovenije in komercialnih bank, je poudaril minister. "Upam, da bomo šli čim bolj na roke gospodarstvu in tudi fizičnim osebam, ker jaz moratorija ne bi sprejemal samo za gospodarstvo, ampak tudi za fizične osebe," je povedal Han.

Ministrstvo bo v nadaljevanju v skladu s finančnimi možnostmi obenem preučilo možnost izvedbe javnega razpisa za nabavo novih strojev in opreme ter drugih investicij, ki bodo omogočile obnovo oz. nadaljnji razvoj tako gospodarstva kot turizma na prizadetih območjih.

Skupaj z ministrstvom za delo so se dogovorili tudi, da bodo pospešili postopke zaposlovanja tujcev, pri čemer bo pripravljen obsežen seznam poklicev, kot so krovci, montažerji, inženirji. "Zavod za zaposlovanje bo v roku desetih dni dal dovoljenje, potem pa bodo imele upravne enote tri mesece časa za izdajo vse potrebne dokumentacije, tako da bomo nekaj delovne sile dobili tudi na tak način," je povedal Han. Kot je dodal, bodo spremembe tudi pri upokojencih in študentih, a bodo te podrobneje predstavili naknadno na ministrstvu za delo.

Na sestanku so se dogovorili tudi, kako bo potekalo subvencioniranje čakanja na delo in nezmožnost opravljanja dela zaradi višje sile. Minister Mesec je na sestanku pojasnil, da se je treba prijaviti do 28. avgusta in od tega dne bo ukrep veljal retroaktivno. Kdaj točno bi lahko podjetja prejela prvo pomoč, Han ni želel ugibati. Prizadevali si bodo, da bo do izplačil prišlo čim prej po koncu zbiranja ocen škode.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
20. 08. 2023 20.15
-1
Tudi če moratorij bo, bodo vsaj obresti morali plačevati vsak mesec. Bankam je tako vseeno, koliko časa bodo vlekli moratorij, se bo pa odplačilo kreditov zavleklo.
bronco60
17. 08. 2023 14.24
+0
Sedaj naj odplačujejo kredite za hišo, ki je ni več, tudi zemljišče je odneslo, kaj bi sedaj banka, naj pokasira od zavarovalnice, kjer je kredit zavarovan, ki ga itak plača kreditojemalec.
Rafael Kramar
20. 08. 2023 20.11
-2
Betuul
16. 08. 2023 21.06
+1
Pol pa še SID banka na ulici Turnograjske lj! Pred leti nazaj so na zavodu za zaposlovanje podali pobude za neko posojilo za brezposelne! Pol je to prišlo v nič ! In vse posojilo v višini nad 250.000€ pokasiral en sam in se pelu v dubaj!
Betuul
16. 08. 2023 21.02
+1
Mlade drudine sred asfalta plačujejo po 800€ najema! Ljudje pa v nadstropjih zemljiški prispevek!
txoxnxy
16. 08. 2023 20.23
+3
Ne nasedajte tem praznim obljubam . Najprej ti ponudijo ugoden kredit z ugodno obrestno mero ko začneš pa odplačevati se začnejo pa obresti nenormalno povečevati. Osebno se mi je ravno prvkreditu za pomoč po korono obrestna mera dvignila od nastopa goloba za več kot 3,5 X . Afera s švicarskimi franki ni omembe vredna proti temu oderuštvu .
tron3
16. 08. 2023 20.01
+0
Zakaj moratorij na kredite, to mi pa ni jasno, saj narod je zelo bogat po hišah, avtomobilih sodeč, kaj je vse to na kreditnih, tega pa nisem vedel!
Rommy Cerar
16. 08. 2023 19.10
+2
država...ne naredite napake kot ste jo ob koroni ko ste talali naš denar, potem pa so si podjetja oz njihovi lastniki delili milijonske dobičke...naj kar sami vlagajo tiste milijone nazaj v svoja podjetja, za ostale pa klavzula da morajo denar vrnit v proračun takoj ko začnejo poslovati z dobičkom
Stalin
16. 08. 2023 16.50
-4
Pa kaki moratorij, odpišite ljudem kredite. Ali pa jim postavite nove hiše, saj je denarja zdaj dovolj. Na kup ga dat pa porabit pametno pa bo za vse dovolj.
mmickica
16. 08. 2023 17.08
+7
Te zadeve niso stvar drzave ampak dogovora med banko in kreditojemalcem. Kam pa pridemo,cce bo drzava kar uzakonila neke privilegije, saj nismo v komunizmu?! Upam vsaj!
wsharky
16. 08. 2023 15.23
+0
tovariša Han in Mesec bosta ob sodelovanju mag. Alenke rešila Slovenijo
Makalunga
16. 08. 2023 14.58
+10
Se ne pišejo Jankovič, da bi jim odpisali dolgove tako kot njemu..
Nebodijetreba
16. 08. 2023 14.58
+7
Če so Jankovičem odpisali dolgove zaradi zgrešenih poslovnih odločitev ... Tisti, ki jim je naravna katastrofa uničila vse, prav vse, pa bodo dobili moratorij na odplačevanje kredita za hišo, ki je ni?!
deny-p
16. 08. 2023 14.57
+9
Mhm..., to pomeni, da plačuješ samo obresti, glavnica pa ostaja....??? Se motim?
Top Gun
16. 08. 2023 14.43
+3