Gospodarstvo

Bill Gates se bo upokojil

Seattle, 16. 06. 2006 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbogatejši človek na svetu in soustanovitelj Microsofta je sporočil, da se bo v dveh letih umaknil iz podjetja.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: Reuters

Soustanovitelj računalniškega velikana Microsoft in najbogatejši človek na svetu, 50-letni Bill Gates, je v četrtek po zaprtju poslovanja na ameriških borzah s sedeža podjetja v Redmondu v ameriški zvezni državi Washington sporočil, da se bo v dveh letih poslovil od aktivne vloge v podjetju in se posvetil dobrodelnim dejavnostim. Ob najavi slovesa je Gates, ki bo še naprej ostal predsednik podjetja, zatrdil, da ne dvomi v svetlo prihodnost Microsofta.

Gates, katerega osebno premoženje revija Forbes ocenjuje na 50 milijard dolarjev, je leta 2000 skupaj s svojo ženo ustanovil dobrodelni sklad Bill in Melinda Gates, ki je z 29,1 milijarde dolarjev premoženja danes največji na svetu.

Gates je podjetje Microsoft ustanovil skupaj s prijateljem Paulom Allenom leta 1975. Leta 2000 je odstopil s položaja generalnega direktorja, na katerem ga je zamenjal Steve Ballmer, sam pa je ostal predsednik največjega svetovnega proizvajalca računalniških operacijskih sistemov.

Poleg predsedovanja je prevzel nalogo vodje oblikovanja programske opreme, kar bo zdaj v naslednjih dveh letih predal tehničnima direktorjema Rayju Ozzieu in Craigu Mundieu. Gates je ob najavi postopnega slovesa od aktivne vloge v podjetju zavrnil ugibanja o težavah Microsofta s konkurenco in izzivi pri izdaji nove različice operacijskega sistema windows. Dejal je, da se je Microsoft vedno soočal s konkurenco in izzivi in je še vedno tu.

Delnice Microsofta so bile v četrtek vredne 22,07 dolarja, danes pa bo verjetno prišlo do sprememb.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plaso
03. 11. 2008 15.12
RES SE JE ZMOTU PRI TISTEMU,DA BO 640KB VEČ KOT DOVOLJ PA ŠE 1MB JE SKORAJ PREMALO
kobra1
16. 06. 2006 10.20
upam da si je plačeval dodatno pokojninsko