Gospodarstvo

BiH grozi plinski mrk

Sarajevo, 23. 08. 2006 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi neplačanega plina iz vojnih let 1992-95 namerava ruski plinski velikan z oktobrom prekiniti dobavo plina.

Podružnica ruskega velikana Gazprom, Gazexport, je opozorila Bosno in Hercegovino, da ji bo s 1. oktobrom prekinila dobavo plina, če ne bo poravnala 81,8 milijona evrov dolga. BiH denar Gazexportu dolguje še iz vojnih časov, je sporočila bosanska družba za uvoz plina Energoinvest.

Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina
Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v tovarni plina FOTO: Reuters

Predstavniki Gazexporta vztrajajo, da mora BiH plačati plin, ki ga je ta ruska družba dostavila državi v letih med 1992 in 1995. Če BiH dolga ne bo poravnala, so po 1. oktobru odprte vse možnosti, med njimi tudi popolna prekinitev dobave plina, opozarjajo v ruski družbi. Gazxport je sicer edini dobavitelj plina BiH.

BiH se z rusko družbo o dolgu neuspešno pogaja že od konca vojne. Če bo dobava plina v oktobru prekinjena, bo to prizadelo predvsem Sarajevo.

V težavah bo okoli 70.000 porabnikov v prestolnici, ki nimajo druge možnosti ogrevanja kot s plinom. Plin za ogrevanje uporablja tudi večina šol in bolnišnic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.