Gospodarstvo

Berlin bo imel novo letališče

Berlin, 16. 03. 2006 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško sodišče je dalo zeleno luč za gradnjo novega mednarodnega letališča v Berlinu.

Prek novega letališča naj bi letno potovalo 22 milijonov ljudi
Prek novega letališča naj bi letno potovalo 22 milijonov ljudi FOTO: Reuters

Nemška prestolnica naj bi v petih letih dobila moderno mednarodno letališče, ki bi nadomestilo sedanja Schönfeld, Tegel in Tempelhof. Ideja, da bi v Berlinu zraslo novo letališče, je nastala že kmalu po padcu Berlinskega zidu, a je sodišče po pritožbi okoliških prebivalcev šele sedaj dalo zeleno luč za začetek gradnje.

V letu 2003 so sier investitorji že dobili dovoljenje za začetek širjenja letališča nekdanjega Vzhodnega Berlina, Schönfeld, v Berlin Brandenburg International (BBI), prek katerega naj bi letno potovalo 22 milijonov ljudi. Zaradi pritožbe okoličanov, ki jih je skrbel hrup, nasprotovali pa so tudi dejstvu, da bodo morali izprazniti dve vasi, pa del niso začeli.

Projekt, ki bo stal dve milijardi evrov, bo tako stekel s triletno zamudo. Nemško zvezno sodišče je sicer delno ugodilo tudi prebivalcem. Tako bodo morali storiti vse, da čim bolj omejijo hrup, nočni letalski promet bo močno omejen, tisti, ki bodo morali zapustiti svoje domove, pa bodo prejeli nadomestila.

V Berlinu sicer gradnja novega letališča uživa veliko podporo. Po besedah župana Klausa Wowereita je to eden najpomembnejših projektov v mestu, strokovnjaki pa predvidevajo, da bodo z njim ustvarili 40 tisoč delovnih mest. Navdušeni so tudi turistični delavci, ki računajo na več obiskovalcev nemške prestolnice, radi pa bi dobili tudi primat med nemškimi letališči. Trenutno je Berlin po letalskem prometu četrti za Frankfurtom, Münchenom in Düsseldorfom, mesti, ki imajo skupaj manj prebivalcev kot nemška prestolnica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.