Gospodarstvo

Beopetrol za Petrol ni zanimiv

Ljubljana, 08. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Petrol ni oddal zavezujoče ponudbe za nakup deleža srbske naftne družbe Beopetrol. V Petrolu so se po skrbnem pregledu Beopetrolove dokumentacije odločili, da bodo na trgu Srbije in Črne gore raje postopno kupovali delujoče bencinske servise ali najugodnejše lokacije za izgradnjo črpalk.

Upravna stolpnica Petrola
Upravna stolpnica Petrola FOTO: Dare Čekeliš

V Petrolu pojasnjujejo, da so v okviru skrbnega pregleda in analize izdelali dve različici razvoja poslovanja družbe Petrol na trgu skupnosti držav Srbije in Črne gore. V prvi različici je bil razdelan vstop prek nakupa deleža družbe Beopetrol, v drugi pa vstop prek tako imenovane "green field" investicije.

Nakup Beopetrola ne bi bila dobra investicija

Projekcija bodočega poslovanja in pričakovanih donosov po prvi različici je pokazala, da ekonomske razmere na srbskem trgu v primeru nakupa deleža v podjetju Beopetrol - zlasti zaradi njegove nujno potrebne posodobitve - ne zagotavljajo, da se bo investicija povrnila v skladu z običajnimi Petrolovimi standardi, ki veljajo za investicijska vlaganja.

Petrol bo na trgu SČG raje gradil lastno mrežo črpalk
Petrol bo na trgu SČG raje gradil lastno mrežo črpalk FOTO: Dare Čekeliš

Uprava Petrola se je zato odločila, da bo Petrol po zgledu nastopa na trgu Hrvaške in BiH raje postopno tudi na trgu SČG kupoval že delujoče bencinske servise ali najugodnejše lokacije, na katerih bo gradil nove bencinske črpalke oz. jih preuredil v skladu s standardi prodajnih mest matične družbe.

Rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 79,53-odstotnega deleža Beopetrola se je sicer iztekel v četrtek. Pristojna komisija agencije za privatizacijo naj bi že danes sporočila, katera naftna podjetja želijo postati lastniki največjega srbskega naftnega trgovca.

Za nakup Beopetrola se bosta potegovala MOL in Lukoil

Za nakup skoraj 80 odstotkov družbenega kapitala Beopetrola se bosta potegovali madžarska naftna družba MOL in ruski Lukoil, ki sta izpolnila vse pogoje razpisa natečaja za nakup druge največje srbske trgovine z naftnimi derivati. Komisija srbske agencije za privatizacijo je zaradi nepopolne dokumentacije zavrgla ponudbo grške naftne družbe Hellenic Petroleum.

Agencija za privatizacijo bo ocenila ponudbi naftnih družb MOL in Lukoil, komisija pa bo 25. avgusta sporočila, kateri med njima bo ponudila v podpis kupoprodajno pogodbo. Beopetrol naj bi bil vreden 130,5 milijona dinarjev oziroma približno dva milijona evrov, neuradno pa je slišati, da se Srbija nadeja najmanj 100 milijonov evrov izkupička od njegove prodaje.

SORODNI ČLANKI