Gospodarstvo

BenQ-Mobile v stečaju

München, 29. 09. 2006 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanja Siemensova hčerinska družba se je pod enoletnim lastništvom v tajvanskih rokah znašla na robu.

Proizvajalec prenosnih telefonov BenQ-Mobile je pri upravnem sodišču v Münchnu podal predlog za uvedbo stečaja. Predstavniki sodišča so potrdili, da predlog preučujejo, iščejo pa tudi primernega stečajnega upravitelja. Gre za družbo, ki jo je pred enim letom od nemškega Siemensa kupila Tajvanska družba BenQ.

Kitajske delavke v BenQ-jevi tovarni blizu Šanghaja: Tajvanska družba bo proizvodnjo mobilnikov preselila v Azijo, kjer je delovna sila nekajkrat cenejša kot v Nemčiji.
Kitajske delavke v BenQ-jevi tovarni blizu Šanghaja: Tajvanska družba bo proizvodnjo mobilnikov preselila v Azijo, kjer je delovna sila nekajkrat cenejša kot v Nemčiji. FOTO: Reuters

Po objavi stečaja so delnice BenQ na borzi v tajvanskem glavnem mestu Tajpeju poskočile. Borzni posredniki so nad odločitvijo zadovoljni, saj je BenQ pred tem ukinil finančno pomoč za svojo hčerinsko družbo BenQ-Mobile, s čimer je nekaj časa preprečevala uvedbo stečaja.

"Proizvajalcem mobilnikov bo v naslednji letih težko obdržati dobičkonosnost," je povedal analitik CLSA Vincent Chen. Investitorji se preusmerjajo v druge panoge, denimo v proizvodnjo sestavnih delov za novo generacijo televizijskih zaslonov.

Azijci so proizvodnjo prenosnih telefonov od Siemesa prevzeli junija 2005. Še pred prevzemom je Siemens v proizvodnjo mobilnikov investiral 250 milijonov evrov in odpisal za 100 evrov dolgov. V Nemčiji je ogroženih okrog 3000 delovnih mest, s stečajem pa namerava BenQ proizvodnjo mobilnikov preseliti v Azijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.