Gospodarstvo

Beli konji v rdečih številkah

Dunaj, 13. 01. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovita dunajska jahalna šola, v kateri nastopajo slovenski beli konji, ima finančne težave.

Lipicanci v španski jahalni šoli
Lipicanci v španski jahalni šoli FOTO: Reuters

Dunajska španska jahalna šola, ena glavnih turističnih znamenitosti avstrijske prestolnice, je na robu bankrota. Slavna šola, v kateri bivajo beli lipicanci, je namreč lani zabeležila izgubo v višini najmanj 1,9 milijona evrov.

Vodja šole Elisabeth Gürtler je pojasnila, da se je jahalna šola v rdečih številkah znašla zaradi prevelikih stroškov za osebje, administracijo in tehnično vzdrževanje. Zato je že uvedla nekaj ukrepov, s katerimi bi priljubljeno jahalno šolo obvarovala pred bankrotom. Povečala je število prireditev doma, turneje po svetu pa odpovedala z izgovorom o krutem ravnanju z živalmi. "Konj na tisoče kilometrov dolgi poti v zabojniku v ZDA trpi mnogo bolj, kot če nastopa v Avstriji. Zato sem odpovedala turnejo po ZDA in iz 38 na 69 povečala število predstav na Dunaju," je povedala Gürtlerjeva.

Vsako leto si predstave dobro izurjenih belih konj v habsburški cesarski rezidenci v Hofburgu ali na mednarodnih turnejah ogleda približno 250.000 ljudi. Gürtlerjeva, direktorica nič manj poznanega dunajskega hotela Sacher in organizatorka dunajskega opernega plesa, je v 430-letni zgodovini prva ženska na čelu te šole.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inexslo@hotmail.com
14. 01. 2008 14.21
knes | 14.01.2008 | 02:43 take rabmo, hvala
knes
14. 01. 2008 02.43
inexslo, na vodenem obisku Lipice ti povedo, da je lipicanec pasma, ki bazira na avtohtonem kraskem konju, ki se je bojda pred stoletji prosto pasel po Krasu, nato pa so ga krizali z razlicnimi pasmami toplokrvnih konj in to poceli do, mislim da, 19. stoletja, ko so s tem prenehali in lipicance kot samostojno pasmo gojili (in ne vec dopolnjevali) naprej. Krizanja in vzreja so potekali za potrebe Dunaja, originalni konj je slovenski, Lipica je v Sloveniji (cetudi je v svetu bolj znan italijanski zapis Lipizza in lipizzaner, je se vedno jasno, da Lipica oznacuje majhno lipo), konje, ki izhajajo iz originalnih linij pa danes gojijo tudi drugje, recimo na Hrvaskem, gre pa za prave linije lipicancev, ki jih je tudi parijo lahko z onimi iz Lipice, ne da bi dobil 'mesance'. Torej je to vec ali manj slovenski konj, narejen po narocilu iz Dunaja, zdaj pa se sam odloci cigav je bolj :). So pa res krasni, se posebej ce vidis celo credo, kako se pase med tistimi hrasti tam :)
tisk
14. 01. 2008 00.20
Dokler bo drzava vpletena v management in lastnistvo Lipice, ni svetle prihodnosti za Lipico. Nerentabilnost in gromozanske izgume so bile pricakovane. Kdo bo to placal? Slovenski davkoplacevalci! Ali smo res pripravljeni placevati v nedogled? Naj bo privatnik lastnik Lipice in potem bomo placevali le ko bomo sli obiskat Lipico, namesto da placujemo ne glede ali imamo osebno korist od Lipice ali ne. Saj tudi tisti, ki se nikoli niso videli Lipice, tisti ki je nikoli ne bodo in tisti, ki jim je prav vseeno kaj se zgodi z Lipico morajo placati davke, da potratna in nepodjetna drzava krije izgubo projekta, ki sluzi majhnemu segmentu trga.
inexslo@hotmail.com
13. 01. 2008 20.00
ikos mlakar iz kje pa si drugače
Tonček Balonček
13. 01. 2008 19.58
Lipicanci so v svetu znani kot simbol mučenja živali z državno podporo! Najbolčje, da Lipico prevzaem Pečečnik. Če skrbi za Čeplakovo, bo pa ja še za tiste konje!
tomazbodner
13. 01. 2008 17.56
pravicen: Pri Ruplu ni dvakrat za reci, da ne bo Lipica kdaj na Hrvaskem ali pa v Italiji...
pravicen
13. 01. 2008 17.01
inexslo no mogoče ti bo ime teh konjev kaj povedalo lipicanci oz. po nemško lipicaner cccc zdaj če najdeš lipico v avstriji ali pa na hrvaškem mi javi
inexslo@hotmail.com
13. 01. 2008 16.12
ok, ker hrvati so dol v slavoniji pametni, zdaj ko so jim srbi vrnili *avtohtone hrvaške konje*
Irena Mlakar
13. 01. 2008 15.59
nasi so nasi pravjo da so ratal iz mesanice slovenske kraske kobile in drugin npr arabcev itd... so slovenski to je zihr
inexslo@hotmail.com
13. 01. 2008 14.47
je kdo bistroumnež tukaj, da mi razloži komu naj bi ti konjji zares pripadali-ali so prišli iz arabije ali so bili v slovenijo dani iz avstrije ali so hrvaški.......al so naši