Gospodarstvo

Barroso zadovoljen z ukrepi

Bruselj, 02. 12. 2008 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrepi, ki jih je v odzivu na finančno in gospodarsko krizo napovedala Slovenija, so po mnenju predsednika Evropske komisije ustrezni.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik vlade Borut Pahor sta po srečanju v Bruslju izpostavila predvsem pogovore o finančni in gospodarski krizi. "Pozdravljam pozitiven odnos in močno podporo Slovenije načrtu za oživitev gospodarstva, ki ga je predstavila Evropska komisija," je poudaril Barroso.

Barroso je pozdravil ukrepe, ki jih je v odzivu na krizo izvedla ali napovedala Slovenija, saj so po njegovem mnenju v skladu s predlogi komisije.
Barroso je pozdravil ukrepe, ki jih je v odzivu na krizo izvedla ali napovedala Slovenija, saj so po njegovem mnenju v skladu s predlogi komisije. FOTO: Reuters

Slovenski načrti so "dobro usklajeni z načrti na evropski ravni", je dejal Barroso. Pahor je ob tem na kratko predstavil slovenske ukrepe in poudaril, da je bil dosežen politični konsenz, da "se vlada mora osredotočiti na upočasnitev gospodarske rasti in da ima podporo za to".

Barroso je poudaril, da je dejstvo, da je Pahorjev obisk v Bruslju njegova prva pot v tujino po prevzemu položaja "signal zavezanosti Slovenije naši skupni evropski prihodnosti".

"Prepričan sem, da bodo Pahorjeve prejšnje evropske izkušnje, ko je bil evropski poslanec, dragocena dodana vrednost pri iskanju skupnih odgovorov na izzive, ki so pred nami," je poudaril.

Pahor je ob tem dejal, da je Barrosa obvestil "o naših prioritetah doma". "Prva je soočanje z upočasnitvijo gospodarske rasti," je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah "v dobri gospodarski kondiciji", a hkrati je globoko vpletena v dogajanje v svetu.

"Vzpostavili smo posebno delovno skupino v vladi, odločili smo odpreti velik socialni dialog, ki bo vključeval podjetja, sindikate, upokojence, mlade, univerze. Vse smo povabili, naj sodelujejo v tem velikem socialnem dialogu, v razpravi o vprašanjih, povezanih s finančno in gospodarsko krizo," je pojasnil. Najpomembneje pa je po njegovih besedah dejstvo, da obstaja "politični konsenz v hiši", da se vlada mora osredotočiti na upočasnitev gospodarske rasti in da ima podporo za to. Vsaka stranka, v opoziciji in koaliciji, bo povabljena k partnerstvu za razvoj, ta konsenz je ključen za sposobnost vlade, da se sooča s krizo, napravil bom, kar je mogoče, da se osredotočim na soočanje z upočasnitvijo gospodarske rasti, je Pahor zatrdil Barrosu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spes
03. 12. 2008 11.23
besede so močne... upajmo da bodo tudi dejanja... čas (ki ga nimamo) bo pokazal vse...
vsevid
03. 12. 2008 09.48
PAHOR niti besedice ti ne verjamemo
fantodfare
02. 12. 2008 18.58
he,he. kaj nam je predlagal omarni predalni pohištveni ukrep, he,he. KURITE na BIOMASO, he,he.
laufer
02. 12. 2008 18.18
ZMAGOVALEC BO TISTI, KI BO USPEL OBDRŽATI ČIM VIŠJO GOSPODARSKO RAST, NE PA DOBRO USKLAJENE GOSPODARSKE NAČRTE. HALO!
fantodfare
02. 12. 2008 18.15
he,he. Pravijo pijanci za šankom, he,he.