Gospodarstvo

Baraga: Petrol bo holding

Ljubljana, 21. 08. 2006 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik nadzornega sveta Petrola meni, da bo družba postala holding v slovenski večinski lasti.

Petrol mora ostati v slovenski večinski lasti, pravi Baraga
Petrol mora ostati v slovenski večinski lasti, pravi Baraga FOTO: Dare Čekeliš

Petrol naj bi se skladno s strateškim načrtom navpično povezal kot holding. To po besedah predsednika nadzornega sveta družbe Viktorja Barage pomeni, da od zgoraj navzdol nadzoruje ves proces od vira do prodaje na drobno in da o operativnih zadevah odločajo ljudje, ki se na ta posel spoznajo. "Vsekakor pa je eden od ciljev, da Petrol ostane v slovenski večinski lasti," je za Delo FT povedal Baraga in dodal, da je to v nacionalnem interesu.

"Če želite imeti navpično povezavo, se morate kapitalsko povezati tako ali drugače z nekom, ki ima lastne energetske vire, drugače ste odvisni od dnevnih dogajanj na naftnem trgu," je pojasnil Baraga. Kot je dodal, se ne bo nihče strateško povezoval brez lastniškega vstopa. "Vsekakor pa je cilj v strategiji ta, da je Petrol še vedno večinski lastnik povezav v tej navpični integraciji," je povedal Baraga.

Petrol želi ostati večinski lastnik v povezavah na operativni ravni: da se torej ne povezuje prek matičnega podjetja, ampak na "hčerah". Nadzorni svet je, tako Baraga, dal zeleno luč upravi, da se z vsemi potencialnimi partnerji enakovredno pogovarja. In da se hkrati v skladu s strateškim načrtom pogovarja v smeri Petrola kot lastnika kontrolnega deleža v teh povezavah.

Baraga je prepričan, da Petrola ni treba prodati. "Zakaj ne bi raje počakali in morebiti pozneje, ko bo res nujno, zanj iztržili več? Ko enkrat prodaš, ni več poti nazaj," poudarja predsednik Petrolovih nadzornikov.

Baraga je kot predsednik nadzornega sveta novogoriškega Hita tudi pojasnil, da projekt izgradnje megazabavišča v Novi Gorici ne stoji. Prihodnji mesec bo o njegovih besedah Slovenijo obiskala ekipa Harrah's Entertainmenta s konkretnimi predlogi, te pa mora seveda izdelati tudi Hit in jih doreči skupaj z ameriškimi partnerji.

Do novega povezovanja po Baragovih ocenah ne more priti za vsako ceno. "Harrah's Entertainment kot največja družba v igralniškem poslu ima zagotovo določene večvrednostne komplekse, s katerimi se bo treba spoprijeti. Ponovno se bo treba lotiti tudi povsem operativnih vprašanj načrtovane izgradnje in posla: kako, kje, zakaj, pod kakšnimi pogoji, za koliko," je pojasnil.

Američani zaenkrat niso izrazili še nobenih pogojev in želja, načelno pa si zelo želijo, da se davki na igre na srečo zelo znižajo. V opravičilo oziroma kot protiutež nižjim davkom, tako Baraga, ponujajo delovna mesta in dopolnitev dejavnosti z neigralniškimi posli. Vlada ni Američanom še ničesar obljubila; bili so pogovori in izražene določene želje, ni pa bilo nič drugega, je še zagotovil Baraga.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.