Gospodarstvo

Baraga novi predsednik

Ljubljana, 04. 08. 2006 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Petrola je za novega predsednika nadzornega sveta izvolil Viktorja Barago. Seznanili so se tudi s poslovanjem.

Petrol je v letošnjem prvem polletju ustvaril 217,7 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje.
Petrol je v letošnjem prvem polletju ustvaril 217,7 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje. FOTO: Dare Čekeliš
Skupina Petrol je v prvih šestih mesecih prodala 942.000 ton proizvodov iz nafte, kar je en odstotek več kot v prvem polletju leta 2005. Prihodki od prodaje dopolnilne ponudbe in ostalega trgovskega blaga pa so znašali 23,1 milijarde tolarjev oziroma deset odstotkov več. Konec junija je imel Petrol 353 bencinskih servisov, od teh 303 v Sloveniji.

Za dva odstotka na 20.000 ton se je povečala tudi količinska prodaja utekočinjenega naftnega plina, medtem ko se je prodaja zemeljskega plina povečala za 17 odstotkov na 22,9 milijona kubičnih metrov. Skupina Petrol je v prvem polletju prodala tudi 173.786 MWh električne energije.

Nadzorni svet družbe Petrol je na današnji seji za novega predsednika nadzornega sveta izvolil Viktorja Barago. Ta je tako na čelu nadzornikov nasledil Jožeta Zagožna, ki je v začetku julija, dobro leto po nastopu funkcije, naznanil svoj odhod iz vrst Petrolovih nadzornikov.

Petrol posluje uspešno

Člani nadzornega sveta so se sicer seznanili tudi s poročilom uprave o poslovanju skupine Petrol v prvem polletju letošnjega leta. Poslovanje skupine Petrol v letošnjem prvem polletju je bilo z vidika finančnih in fizičnih kazalcev poslovanja ocenjeno kot zelo uspešno, in sicer tako v primerjavi z lanskim letom kot v primerjavi z načrti.

Skupina Petrol je v letošnjem prvem polletju ustvarila 217,7 milijarde tolarjev čistih prihodkov od prodaje, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem povečal za 69 odstotkov na 6,3 milijarde tolarjev, čisti dobiček pa za 44 odstotkov na 6,5 milijarde tolarjev, je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavil Petrol.

Polletne poslovne rezultate skupine naj bi danes obravnaval nadzorni svet družbe. Petrolova uprava jih je še pred sejo predstavila javnosti zato, ker so bile določene informacije v zvezi s poslovanjem družbe brez vednosti oziroma brez predhodne potrditve družbe Petrol v četrtek že objavljene v časniku Finance. Ljubljanska borza je zato v četrtek začasno zaustavila trgovanje s Petrolovimi delnicami, z današnjim dnem pa ga je spet sprostila. Realizirani celotni dobiček Petrola v prvem polletju znaša 8,2 milijarde tolarjev, kar je 58 odstotkov več kot v prvem polletju leta 2005.

Država bo plačala zaradi nerazumnih rokov

Čisti dobiček skupine Petrol v prvem polletju vključuje 951 milijonov tolarjev, ki jih je Petrol pridobil na podlagi sodbe višjega sodišča, po kateri mu mora država zaradi nerazumno dolgih rokov pri odločanju v upravnem postopku o davčnih obveznostih plačati odškodnino v višini 947 milijonov tolarjev ter zakonite zamudne obresti in pravdne stroške. Ob tem v Petrolu dodajajo, da je čisti dobiček v lanskem prvem polletju vseboval 902 milijona tolarjev kapitalskega dobička pri prodaji deleža v NFD.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.