Gospodarstvo

Neenotni o tem, kdo naj vodi družbo

Ljubljana/Koper, 11. 05. 2009 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J./T.Š.
Komentarji
18

Nadzorni svet Istrabenza je zaradi različnih mišljenj prekinil sejo, na kateri so izbirali kandidate za predsednika in člana uprave.

Ker naj bi imeli člani nadzornega sveta Istrabenza različne poglede na to, kdo bi moral voditi družbo, so prekinili današnjo sejo in jo bodo nadaljevali v torek.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

"Nadzorni svet se je seznanil s kandidati in ugotovil, da potrebuje še dodaten čas, da sprejme dokončno odločitev," je po seji povedal njihov predsednik Tomaž Toplak. Po njegovih besedah je v ožjem izboru pet kandidatov, o imenih pa ni želel govoriti. "Na podlagi razprave, ki je potekala danes, lahko potrdim, da si člani nadzornega sveta nismo enotni, kdo naj bi družbo vodil," je povedal in dodal, da poskušajo glede predsednika in člana uprave nadzorniki najti konsenz. Po njegovih navedbah si nadzorniki želijo, da bi predsednika uprave imenovali čim prej, vsekakor pa do 15. maja, kot to zahteva statut. Z odločanjem o novem vodstvu bodo nadaljevali v torek popoldne.

Toplak ni povedal, ali nameravajo nadzorniki imenovali enega ali dva člana uprave, kar naj bi sicer omogočal statut. Po njegovih navedbah razpis omogoča tudi, da nadzorniki k sodelovanju v upravi povabijo še koga, ki se do zdaj na razpis ni prijavil, čeprav naj v tem trenutku drugih kandidatov naj ne bi imeli.

Neuradno naj bi imela največ možnosti za mesto predsednika uprave sedanji član uprave Bogdan Topič in nekdanji član uprave Droge Matjaž Jazbec, za člana uprave pa svetovalec v Istrabenzu za kontroling Rudi Grbec in predsednik uprave Simfonike Goran Brankovič.

Toplak je potrdil, da je bil na seji nadzornega sveta nekaj časa navzoč tudi predsednik uprave Igor Bavčar, ki je nadzornike v kratkem poročilu seznanil z današnjimi pogovori uprave družbe z bankami upnicami. Novih dejstev glede programa finančnega prestrukturiranja trenutno ni, je poudaril Toplak.

Brez podrobnosti

Podrobnosti o današnjem sestanku bank upnic sicer tudi tokrat niso znane.

Igor Bavčar le ne bo novi stari predsednik uprave.
Igor Bavčar le ne bo novi stari predsednik uprave. FOTO: Kanal A

Bavčar je ob prihodu v Koper pojasnil, da je umaknil svojo kandidaturo za predsednika uprave, še vedno pa ni jasno, ali je še med kandidati za člana uprave. Kot je povedal, je bankam upnicam danes predstavil svoj program, ob tem pa izrazil upanje, da bodo z bankami glede sanacije Istrabenza našli dogovor. V petek so se nadzornemu svetu družbe predstavili nekdanji član uprave Droge Matjaž Jazbec, ki uživa tudi podporo bank upnic, nekdanji predsednik uprave Droge Matjaž Čačovič, predsednik uprave telekomunikacijske družbe Sinfonika Goran Brankovič, sedanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, član uprave Istrabenza Bogdan Topič, nekdanji direktor Papirnice Vevče Vladimir Brezavšček, ime sedmega kandidata pa ni znano.

Potem ko je Istrabenz 30. marca postal insolventen, je morala uprava v skladu z zakonodajo v enem mesecu nadzornemu svetu družbe predložiti poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja. Nadzorniki so omenjeni načrt v petek podprli.

Istrabenz sicer devetnajstim bankam upnicam dolguje skoraj 900 milijonov evrov, avstrijska banka Bawag je vložila na koprsko okrožno sodišče celo predlog za uvedbo stečaja Istrabenza, a je sodišče odločanje o zadevi odložilo do 30. junija.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 05. 2009 15.26
mili33 Narobe sklepaš. G.Bavčarju ne zavidamo ničesar in tudi privoščljivi nismo. Si je skuhal vso godljo sam s svojim ravnanjem, ki je vse prej kot v duhu dobrega gospodarja. In bolje bi bilo, da se teh 5000 ljudi takoj sooči z resnico, da g. Bavčarju ne pomenijo nič. On rešuje svojo kožo pa čisto nič drugega. Očitno ni računal, da se tudi njemu lahko zgodi recesija. Sploh ker vse visi na pufih. O vrednosti premoženja ne bi izgubljala besed. Holdingi so pač umetne združbe, ki krojijo usodo povezanih podjetij. Od vsega imajo največ koristi lastniki, v kolikor imajo pametne gospodarje. V tem primeru pa se je gospodar hudičevo precenil! Pa povej koliko delodajalcem pomenijo danes delavci? Če spremljaš zgodbe ti je odgovor jasen.
mili33
12. 05. 2009 11.09
Mislim, da vsi tisti, ki komentirate dogajanje v Istrabenz holdingu ne veste o čem govorite. Vse informacije imate samo iz medijev, ki pa kot vemo, lahko lansirajo novice tako ali drugače. Vsi vidite samo g. Bavčarja in mu iz nevoščljivosti privoščite, da gre holding v stečaj. Ampak Istrabenz ni samo g. Bavčar, tu je okrog 5000 ljudi,ki so zaposleni v družbah,katerih solastnik je holding, ki dobro poslujejo in ki bi lahko zaradi nepravilnih potez reševanja problema zadolženosti ostali brez dela. Sicer pa tudi banke ne razmišljajo o teh ljudeh, ampak samo o tem, kaj bo kdo pograbil. Jaz osebno mislim, da so bankirji veliko bolj nesposobni kot g. Bavčar. Že šest mesecev se dogovarjajo in nič. G. Bavčarja sicer ne zagovarjam, ampak po mojem mnenju bi tega problema z vračanjem kreditov resnično ne bilo, če se ne bi zgodila recesija in padec vrednosti delnic. Pa še nekaj. Kaj pa vsi tisti, ki so polastnili podjetja na enak način ali še slabši (MIP), vendar še pravočasno? Sicer pa je tako. Tudi vi, ki tako obsojate ta dejanja, bi, če bi imeli možnosti lastniniti, naredili enako. Davkoplačevalcem pač najbrž ne bo treba ničesar plačati zaradi Istrabenza, saj je premoženje veliko, samo ni ocenjeno po tržni vrednosti. Raje se vprašajte zakaj bo treba plačati 2,6 milijona evrov zaradi družine Volk v MIPu in njim podobnih. To pa vas ne moti.
resslovenka
12. 05. 2009 07.41
Po vnaprejšnjih predvidevanjih ima g. Bavčar bolj močno zaledeje kot si sploh lahko predstavljamo. Zgodba se še ne bo tako kmalu končala. Izid je predvidljiv. G.Bavčar bo imel tako ali tako vplival na dogajanje v Istra Benzu. Če bi res hoteli presekati gordijski vozel bi moral ISTRA BENZ brezkompromisno v stečaj. V nasprotnem primeru se ne nikoli znebil g. Bavčarja. Nikoli!
Princo
12. 05. 2009 06.40
Bavčar iz istrabenza nebo šel proč skoraj 100% vedno bodo neki zmutili da bo ostal in spet vlekel mastne pare. Če pogledamo drugače razen špilat direktorja nezna nič drugega.
RADO62
12. 05. 2009 01.23
In spet se bo najdla kakšna levičarska komunistična baraba, ki bo pohopsala še ostanke te nekoč mogočne firme.... heh
ankosir
12. 05. 2009 00.46
Mislim, da ga ni norca na tem planetu ki bi mu uspelo ustvarit za milijardo evrov pufov, razen če to povzroči namirno. Zato je vseeno koga dajo na čelo, pa če ga grejo iskat na center za motene osebe, bi moglo bit boljše. Pa še ena prednost je.........bedaku ne moreš zamerit..
sandi101
12. 05. 2009 00.37
Dobro si zapomnite, Igor Bavčar se bo kaj kmalu vrnil nazaj veliko bolj močan kot sedaj! Potem se pa pazite ...
mr.dezan
12. 05. 2009 00.15
lahko mene postavite na čelo :)
djdj
11. 05. 2009 23.32
Kako je lahko Bavčar sploh kansidiral če je vse zavozil? Še dobro da je umaknil kandidaturo.
m12
11. 05. 2009 22.50
@tron3 stečajnega upravitelja se ne bo iskalo, ampak bo na vrsti kar naslendji an spisku okrožnega sodišča v kopru.mogoče pa odlašajo s stečajem zato, da bo na vrsti pravi stečajni upravitlj
Uroš Palhartinger
11. 05. 2009 21.40
Nemudoma se bom vpisal na FDV, ker žal Srednja politična Josipa Broza Tita v Kumrovcu ne deluje več... Morda pa tako pridem v ožji izbor za predsednika uprave Istrabenza...
mac4_m
11. 05. 2009 21.10
toliko veleumnih študiranih velesposobnih kadrov, ki naj bi za to garaško študiranje in strokovnost zaslužili ne vem kaj vse. Njihovi učinki pa so: nesposobnost razumevanja in predvidevanja trga, sklepanje katastrofalno slabih poslov, prodaja kur, ki nosijo zlata jajca, poskus prevzema (kraje) podjetja, v katerem naj bi bili zaposleni za to, da to podjetje dobro posluje in še in še.. Človek se vpraša kakšne fakse imamo pri nas. Gospodarstveniki, sodniki, tožilci, politiki - vsi veleštudirani, veleumni : učinki pa prava katastrofa, serija potez, ki jih ne bi zagrešili niti prvošolčki, popoln propad in nedelovanje sistema. Medtem, ko nešolani zaposleni znajo vestno opravljati svoja dela in so njihovi učinki vedno odlični - pa naš velesposobni študirani kader razpravlja in razpravlja, kaj kako zakaj - učinki pa vedno popolna katastrofa...
F12
11. 05. 2009 21.09
mene izberte. da še jaz vzamem kak milijon
kazakstan
11. 05. 2009 20.39
Kako lahko nekdo zapravi tako firmo mimo vseh kontrolnih mehanizmov.Če ne bi Avstrijska banka zahtevala stečaja bi se tovarišijski kapitalizem nadaljeval in to na račun davkoplačevalcev.Kjer je policija in tožilstvo,ki morajo sedaj ugotoviti tok denarja,ki je poniknil?Ju ni ,ker sta obe instituciji pregona kriminala politično vodeni.Bavčar pa je bil kompatibilen vsem političnim opcijam dosedaj.
laufer
11. 05. 2009 20.39
Ko norci sanjajo o pameti se zgodi Istrabenz!
focus2031
11. 05. 2009 19.31
ISTRABENZ V STEČAJ, BAVČAR V KEHO, NJEGOVO PREMOŽENJE PA ZAPLENIT ....TOPLAK, KI JE KOT NADZORNIK ZA VSE SKUPAJ KRIV PA PRAV TAKO KOT BAVČAR V KEHO......SAMO NE V ISTO CELICO
tron3
11. 05. 2009 17.52
Ne razumem, kaj se še sploh pogovarjajo, dogovarjajo. Zadeva je jasna, Istrabenz mora v stečaj, da se lahko poplačajo terjatve. Treba bo pač poiskati stečajnega upravitelja, ki bo postopek vodil. To je vse. Bavčarja in Toplaka in ostalo združbo, pa se ve kje jim je mesto.!
jezek_pika_poka
11. 05. 2009 13.03
Forum 21 stoji na čedalje bolj trhlih gospodarskih temeljih .