Gospodarstvo

Banke se pripravljajo

Ljubljana, 02. 07. 2006 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske banke se pospešeno pripravljajo na uvedbo evra v začetku prihodnjega leta.

Vsak občan se lahko že sedaj oskrbi z evri
Vsak občan se lahko že sedaj oskrbi z evri FOTO: Reuters

Z julijem so za nemoten prehod na evro začele testirati programsko opremo z zunanjim okoljem. "Priprave bank tečejo v načrtovanih okvirih, torej dobro," je pojasnil direktor Združenja bank Slovenije Dušan Hočevar. Uporabniki bančnih storitev po njegovem mnenju zato kakšnih posebnih vplivov zamenjave valute ne bi smeli občutiti.

Hočevar velikih in neobvladljivih težav pri prilagoditvi informacijske tehnologije in razreševanju logističnih vprašanj v bankah ne pričakuje. Navkljub različni pripravljenosti bank, ki jo pripisuje predvsem različnim velikostim bank in njihovim dejavnostim, te po njegovih ocenah niso tolikšne, da bi lahko vplivale na delovanje celotnega sistema.

Glede zamenjave tolarske z evrsko gotovino po Hočevarjevih besedah sicer obstajajo logistični problemi. "Vendar so vse priprave in načrtovanja namenjena ravno pravočasnemu razreševanju teh težav. Prepričan sem, da bo zamenjava gotovine potekala gladko," je poudaril.

Banke v Sloveniji se v sklepni fazi priprav Slovenije na prevzem evra soočamo z izzivom ustrezne prilagoditve informacijske tehnologije, pravočasnostjo oskrbe z evrsko gotovino podjetij in bank ter z vzporednim odvodom tolarske gotovine, je povzel Marko Podlipnik s sektorja odnosov s finančnimi institucijami v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM).

V NLB bodo stroški uvedbe evra znašali več kot pet milijard tolarjev
V NLB bodo stroški uvedbe evra znašali več kot pet milijard tolarjev FOTO: Dare Čekeliš

Glede predloga Banke Slovenije, v skladu s katerim bi banke poslovale tudi v prvih dneh prihodnjega leta, se je opredelil negativno. Vsak občan se lahko že sedaj oskrbi z evri, hkrati pa bi na ta način lahko izgubili dragocen čas za izvedbo zadnjih priprav, je ocenil.

Podobno so ocenili v Novi Ljubljanski banki (NLB). "Kakršnekoli nove zahteve iz zakonodajnega oz. regulatornega okolja bi lahko ogrozile stabilnost in prilagoditev ter odprle dodatna tveganja za tekoči prehod na novo valuto," so povedali v NLB.

V NLB, kjer potekajo intenzivna notranja integracijska testiranja računalniških aplikacij, prilagojenih na evrsko okolje, bodo stroški uvedbe evra znašali več kot pet milijard tolarjev, so navedli. V NKBM pa bodo, kot je razkril Podlipnik, stroški tovrstnih priprav po grobih ocenah znašali med 500 in 700 milijoni tolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.