Gospodarstvo

Istrabenz: Tuje banke upnice za prostovoljno poravnavo

Koper, 21. 07. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tuje banke upnice prostovoljni poravnavi Istrabenza ne nasprotujejo več. Nadzorni svet pa je upravi dal vsa pooblastila, da z aktivnim upravljanjem naložb poveča premoženje družbe.

Istrabenz se vse ''boljše'' pogaja z bankami.
Istrabenz se vse ''boljše'' pogaja z bankami. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki Istrabenza so upravo danes pooblastili, da z aktivnim upravljanjem naložb v skupini Istrabenz poveča premoženje družbe. Po besedah prvega nadzornika Zorana Boškovića so aktivnejše upravljanje z naložbami na zadnjem sestanku zahtevale tuje banke upnice. Bošković je potrdil, da tuje banke upnice prostovoljni poravnavi ne nasprotujejo več.

Nadzorni svet se je na današnji seji tudi seznanil s sklepom okrožnega sodišča v Kopru, ki je 8. julija sprožilo začetek postopka prisilne poravnave družbe. Nadzorni svet je dal soglasje k poslovnemu načrtu skupine in družbe Istrabenz za letošnje leto.

"Banke pričakujejo aktivno upravljanje naložb. Istrabenz se že šest mesecev ukvarja sam s sabo," je po končani seji pojasnil Bošković. Nadzorni svet je po besedah Boškovića upravi tako dal vsa pooblastila, da z aktivnim upravljanjem naložb poveča premoženje družbe.

Aktivno upravljanje bodo zagotovili z različnimi ukrepi, kakšnimi natančno, Bošković ni pojasnil. Po njegovih besedah je zdaj na vrsti uprava, ki bo nadzornemu svetu predlagala nabor ukrepov. Ti naj bi se med drugim dotikali investicij in odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja družbe, je razumeti iz sporočila za javnost, ki ga je Istrabenz objavil po končani seji.

"Aktivno upravljanje pomeni ohranitev premoženja. Poplačati moramo 450 milijonov evrov dolgov," je še dejal Bošković. O prodaji naložb po njegovih besedah nadzorniki danes niso govorili, ker da prodajanje v letošnjem letu tudi ni bilo predvideno. Bošković je poudaril še, da bodo vse prodaje javne in transparentne.

S predlogom o prostovoljni poravnavi se je strinjalo vseh sedem tujih bank, ki so bile navzoče na zadnjem sestanku, je še potrdil Bošković. Na odgovore domačih še čakajo, znano pa je, da je prostovoljni poravnavi doslej nasprotovalo pet bank upnic, ki naj bi bile v tuji lasti.

"Sedem tujih bank, ki so bile predvsem nasprotnice dogovora, se je strinjalo, da dosežemo izvensodno poravnavo z delno dokapitalizacijo s strani lastnikov," je še pojasnil Bošković. Petrol se po njegovih besedah glede dokapitalizacije v vrednosti sedmih milijonov evrov še ni izjasnil, razlog pa naj bi bile spremembe, ki se trenutno dogajajo v upravi družbe.

Kdaj bo do morebitnega dogovora med bankami upnicami prišlo, Bošković ni želel napovedati, je pa dejal, da bo "postopek verjetno dolg". Ponovil je, da Istrabenz kljub sproženemu postopku na sodišču še vedno "preferira" prostovoljno poravnavo.

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
22. 07. 2009 23.12
VAUUUU ČRVIVI BOREC A S VIDU KAKO TVOJ LAHEC UNIČUJE PODJETJA,TAKA TA MALA,KO SO LJUDJE VSE ULOŽILI NOTR,VSE SVOJE ŽIVLJENJE,VSE IMETJE,,PO ŠTIRIDESET IN VEČ LET DELA GRE V REMENGO---RES DOBRA JE TA VLADA ŠE STALIN JI NI RAVEN
Buena Vita
22. 07. 2009 23.10
PRVI NOREC TEBE NE BODO ZAPOSLILI
SherlockH
22. 07. 2009 07.16
Politični klientelizem in intervencionizem Pahorjeve vlade v največji banki NLB sta pomembno pripomogla k zaostritvi posojilnega in likvidnostnega krča, ki gospodarstva ne rešuje, ampak ga potaplja! Dejstvo!
Prvo Borec
22. 07. 2009 07.12
Boste videli, kaj bo napravil Uni Credito !! Upam, da Lahovnik tega ne bo dovilil, ker Istrabenz ima dobre pozicije in VSI smo odvisni od njega.
borc82@yahoo.co.uk
21. 07. 2009 19.48
Lahko se je norca delat s tujim denarjem, ker če bi morali menagerji odgovarjat s svojim premoženjem za njihove napačne odločitve bi se stvari malce drugače začele odvijat.
truzika
21. 07. 2009 19.45
JA ČE SI TAJKUN IN ŠE FAJN ZAPUFAN POVRH LAHKO DRŽIŠ V ŠAHU VSE PO SPISKU.VSI LEPO RAVNAJO S TEBOJ IN POHLEVNO ČAKAJO ČE JIH BO KAJ PRITEKLO OD POSOJILA. ČE PA SI UBOGA PARA, KI NE MORE VRNITI POSOJILA PA SE VE KAJ TE ČAKA.
odbogaposlan
21. 07. 2009 18.20
tralali tralla
manco-capac
21. 07. 2009 18.19
Gospod Bavčar pa še kar vleče plačo...