Gospodarstvo

Šrot na kolenih

Ljubljana, 06. 08. 2009 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek/K.Š.
Komentarji
82

Potem ko je zasežene delnice Infond Holdinga prodala še Abanka, se je Šrotov krog dobil na kriznem sestanku. V Infond Holdingu namreč trdijo, da bi bilo s prodajo delnic možno iztržiti bistveno več, zato menijo, da so bili oškodovani.

Prodana svežnja delnic Mercatorja in Pivovarne Laško
Prodana svežnja delnic Mercatorja in Pivovarne Laško FOTO: Ljubljanska borza

Na Ljubljanski borzi sta bila tudi danes sklenjena dva večmilijonska posla z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, kaže današnja tečajnica borze. V Abanki so že potrdili nakup omenjenih svežnjev, podrobnosti posla pa zaradi varovanja podatkov niso želeli izdati. Neuradno pa naj bi šlo za zasežene delnice z naslova nepoplačanega kredita Infond Holdinga.

V prodanem svežnju Mercatorjevih delnic je 100.100 delnic, ki so se prodale po 167,15 evra, vrednost posla je znašala 16,73 milijona evrov. Gre za 4,87-odstotni delež v Mercatorju. Sveženj delnic Pivovarne Laško pa je obsegal 285.463 delnic, prodane so bile po tečaju 32,31 evra, vrednost posla pa je bila 9,22 milijona evrov.

Večinski lastnik Infond Holdinga Boško Šrot
Večinski lastnik Infond Holdinga Boško Šrot FOTO: POP TV

Infond Holding razglasil insolventnost

Insolventnost podjetja pomeni, da podjetje ni več sposobno plačevati zapadlih obveznosti, torej, da je plačilno nesposobno.

Direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je podan razlog za razglasitev insolventnosti. "V kolikor držijo v javnosti objavljeni podatki, s katerimi je družba pripravila računovodske izkaze na dan 5. avgusta, izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv," pravijo v Infond Holdingu.

Uprava Infonda je sedaj do nadaljnjega dolžna ravnati v skladu z določili Oddelka 2.2 Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti ter prisilnem prenehanju.

Odvetniki preučujejo prodajo deležev Pivovarne in Mercatorja

Ob 15. uri so se na kriznem sestanku dobili Boško Šrot, Andrijana Starina Kosem in menda tudi Pierpaolo Cerani. Tako kot včeraj, ko je pri njih zavladalo izredno stanje, so na zvezi z odvetniki, s katerimi se odločajo, ali bi zaradi oškodovanja Infond Holdinga, upnikov in delničarjev tožili banke.

Sicer pa so iz podjetja sporočili še, da so "neprijetno presenečeni spričo nenavadnih potez NLB in Banke Celje." In še: "Način prodaje, ki sta ga izbrali obe banki, je neobičajen v poslovnih krogih. Po našem prepričanju bi bilo ob primernem načinu prodaje delnic možno doseči bistveno višjo ceno za prodane delnice. Zato domnevamo, da so obe banki vodili drugi in ne poslovni razlogi. Družba Infond Holding je s takšno prodajo oškodovana, prav tako ostali upniki in delničarji. Skupaj z odvetniki proučujemo možne pravne poti za rešitev nastale situacije."

Po zasegu delnic naj bi imela omenjena družba okoli 160 milijonov evrov premoženja, dolgov pa za okoli 270 milijonov evrov.

NLB je potrdila prodajo deležev.
NLB je potrdila prodajo deležev. FOTO: Dare Čekeliš

NLB potrdila prodajo in nakup delnic

Sicer pa so v NLB danes potrdili včerajšnji posel z omenjenimi delnicami. "Kot je znano, je NLB 19. junija objavila poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup zastavljenih delnic podjetij Mercator in Pivovarna Laško po zapadlih kreditih družbe Infond Holding. Poziv se je iztekel 10. julija letos. Glede na to, da ni bilo primernih ponudb za zastavljene delnice, se je NLB odločila, da ponudbo za prodajo delnic posreduje v borzni sistem. Ker kupcev za vse ponujene delnice ni bilo, je na koncu nakup večine delnic izvršila odvisna družba NLB," so včerajšnje posle pojasnili v NLB.

Mercator: Delnice je kupila Fin-Do

V Mercatorju pa so prek Ljubljanske borze sporočili, da jih je NLB včeraj obvestila, da je njena odvisna družba Fin-Do pridobila 404.832 delnic Mercatorja, kar predstavlja 10,75 odstotka družbe. Prodajo delnic so potrdili tudi v Pivovarni Laško.

Se bankam mudi zaradi stečaja Infond Holdinga?

Po poročanju medijev pa naj bi se bankam z zaseganjem deležev Infond Holdinga v Pivovarni Laško in Mercatorju mudilo zaradi morebitne insolventnosti in stečaja družbe. V tem primeru bi namreč lahko prišlo do prepovedi razpolaganja z delnicami in s tem do dodatnih zapletov z delnicami.

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
07. 08. 2009 13.53
Tole bo še štala. Mislim da bo Šrot vse nazaj dobil in to takrat ko bo preteklo kaj nekaj vode, in nihče ne bo vedel zakaj je sploh šlo. Tudi danes večina ne ve zakaj gre, le vpijejo primite tatu, vejo pa ne če tat sploh obstaja. Kar se tiče korupcije, pa nimam pojma zakaj bi tu obstajala. Basali so v žepe, ko je zakonodaja to dopuščala. Če je nekdo to naredel hitro, pametno.... in ni bilo nobenega ki bi vpil, je danes čisto vredu. (naprimer Kordež)
Leandra
07. 08. 2009 11.42
KORUPCIJA OBLIKE KORUPCIJE Korupcija v širšem pomenu Najrazličnejše oblike moralno zavržnega, vprašljivega in nedopustnega ravnanja, pri katerem si skupina ali posameznik pridobi kakršno koli zasebno korist, običajno na račun skupnega dobrega. Korupcija v ožjem pomenu Dejanja, ki so z zakonom opredeljena kot protipravna oziroma prepovedana. Običajno pod tem razumemo kazniva dejanja s koruptivnim predznakom oziroma različne oblike podkupovanja (aktivnega ali pasivnega). LOČEVANJE KORUPCIJE Glede na obseg organizirana, množična - samoumevna, avtomatična v obliki daril, provizij občasna ali priložnostna Glede na količino denarja v transakciji veliko ali malo denarja Glede na stopnjo organiziranosti sistemska strukturna (povezana s kriminalom ali zaradi neustreznega birokratskega delovanja) individualna Glede na način vsiljena prostovoljna Pri nas pa sodniki samo študirajo o trajnem mandatu poslanskih plačah in širijo pravljice kako je pravna država odvisna od njihovih plač..
JanezNovakJohn
07. 08. 2009 10.13
No, tole je višek nepravne države. Banke so "parkirale" delnice. Torej prodale same sebi po najnižji ceni. pri tem so infond holding ali vse firme ki so v lasti Inf.hold.oškodovale za razliko med prodano in resnično prodano. Cela zgodba se je začela zaradi nesposobnostjo vlade in naših prepametnih ekonomistov in pravnikov, ki niso poznali mehanizmov pri prehodu iz socializma v tržno ekonomijo. Tisti ki so vedeli, znali in si upali so danes bogataši brez pravne krivde, torej čisti. Kdo bo razrešil to klobaso. Monopoli se nadaljuje pred očmi Slovencelnov, ki smo tako ali tako ovce in potomci Butalcev.. Je Taku, taku, taku...
amber@email.si
07. 08. 2009 10.10
priest...sej zdej bojo pa bake upravljale z ljudskim denarjem...oz sej to ze tako ali tako ves cas pocnejo... šrotu je pa čist fajn, on ima vec kot pa rabi...
priest
07. 08. 2009 08.32
Tako se dela Banke!.Treba je izkoreniniti malotrudneže in ljudi,ki brez truda upravljajo z ljudskim denarjem.To,kar je počel Šrot,bi lahko počel vsak izmed nas,samo delat ne!.Zaupati nekomu,ki je bil še pred kratkim le nek nepomemben delavec,takšne vsote denarja je absurdno in naivno od bank.Vsaj tam bi morali imeti usližbenci kaj pod kapo,ko se gre za takšne reči.vsi ti,ki delajo ogromne biznise,nikoli ne delujejo v duhu v dobro vseh nas,ampak slej kot prej stvar zapletejo in vsoto denarja speljejo na svoj mlin,ter oškodujejo velike množice ljudi.NE MEČI SVINJAM BISEROV-Jesus!
bergfurer
07. 08. 2009 08.17
jaz bi bil tudi na kolenih, če bi kolena bila na evrih. Bošku že ni hudo in mu gotovo tudi ne bo.
Netman
07. 08. 2009 08.16
Adijo kaki bedni naslov :) Brez skrbi, da se mu smeje! Možakar ima v takvinu več denarja kakor nekaj tisoč delavcev (ki so mimogrede RES NA KOLENIH) zasluži skupaj v kar nekaj letih...
JohnWayne.
07. 08. 2009 08.10
revčk je zdej oškodovan.. srečo ma, da živi v Sloveniji, kjer je vse to možno.. drugod bi bil že kamenjan do smrti..
SherlockH
07. 08. 2009 08.10
...z drugimi besedami povedano: nujna presaditev možganov raji!
SherlockH
07. 08. 2009 08.09
Šroti in ostala lopovska banda bo blizu korita vse do takrat, dokler bo raja volila po principu in sistemu - našivanšizem!
crtus777
07. 08. 2009 08.09
kaj pa medo (bavčar) smo v akciji ali še ne in kdaj se bo ta akcija začela
resslovenka
07. 08. 2009 08.09
Hja, ampak kakorkoli postopek detajkunizacije g. Šrota in g. Bavčarja niti malo ni enak. Kot da ima ta drugi za sabo res močne botre. Mislim, da se bo na temo Pivovarne Laško še marsikaj dogajalo. Zato je govoriti o zmagi še preuranjeno. Ja kaj pa drugi t.i. tajkuni? Kot da so imuni.
McBobo
07. 08. 2009 08.03
Ne, jaz nebi isto delal. Če bi bil jaz direktor, bi gledal, da se firma razvija, poštene delavce bi ekstra nagradil, lenuhe pa nagnal iz firme. Tako bi bilo še več denarja. Če pa bi že kaj ekstra vzel, bi vzel v mejah normale, ne pa tako, da bi cel koncern spravil na kolena.
Cofar
07. 08. 2009 01.28
Jst bom pa tkole reku - Boško, Bavčar in njim podobni, so skoz izkoriščal luknje v zakonu. Kdo jim je to dovolu??? Ja vse vlade do zdej! Kakorkoli, obogatel so, tud če majo na konc mogoče sam 100.000 € pa so dost odnesl!!! KAj hočem s tem povedat. Mi lahko kritiziramo Boška Šrota. Očitno je izkoristil vse luknje v zakonu pa še pr korit je bil. Pa mi vi povejte - vi nebi isto delal če bi mel možnost??? Seveda da bi :)
York
07. 08. 2009 00.52
Ej, Boško, v poslovnem svetu tudi ni običajno privleči od nekje nekega Cerani, ki od otroštva obožuje Radensko in je zato zainteresiran za nakup podjetja. Prvi si začel s prodajo delnic, torej zapri usta in potegni vodo.
kiki13
07. 08. 2009 00.45
uf, testosteron dela svoje, kajne? Resnično, resnično; če bi vsaj ta detektivski talent usmeril v iskanje pravičnosti...
testosteron
07. 08. 2009 00.32
kiki13 06.08.2009, 23:03 0 drhal slovenska, raja neuka, kdo vas je na silo potegnil iz blata srednjega veka, kjer ste svet še razumeli; bogata cerkev pa cesar, kmet pa tlačan! Sedaj pa ste zgolj kmetje na šahovnici med dvema "taboroma", vse se krade levo in desno, vi pa kar sanjate o neki pravični državi, ki bo uničila vse šrote in potem bosta vladala mir in blaginja... Slovencelni, sploh veste za kaj se tukaj gre??? Kot otroci ste, objokani, ker vam je zlobni stric Boško malce ponagajal, ampak sedaj bo prišla dobra mamica država, ki bo vse popravila... Vi pa nazaj v enoumje, sanjat o cerkvi al o titu, karkol že je vaš fiks... a nisi v nekem drugem komentarju trdil , da ne znaš dobro slovensko ??? evo tvoj komentar : kiki13 07.08.2009, 00:04 -4 dober večar. Jaz se upravičujem, nisem iz slovenije pa ne znam vaš jezik dobro. Ampak delam diplomo na Gea College z temo: "Mednarodni odnos in vloga medijev", pa me zanima če je vam se zdi 24ur verodostojen portal za informacije ali pa so pristranski ali celo hujskaški? Hvala na odgovoru, lp iz Argentine! daj ne seri s takimi,...
privat.baldrick
07. 08. 2009 00.29
Seveda, uči, uči, delu bo pa svet lojze, za starih dobrih 500 eura. U napad!
Buena Vita
07. 08. 2009 00.26
TALIJANSKI MAFIOZO NI KUPIL NIČ,KER BREZ DENARJAS NI NIČ
Buena Vita
07. 08. 2009 00.24
VSAK KREDIT IMA PODPISAN LIST Z IMENOM IN PRIIMKOM ODGOVORNE OSEBE,,,TISTE PRIJET ZA ROGOVE,,,IN BOMO HITRO IMELI VSE SKORUMPIRANCE NA BELEM,,, SAMO PETSTO SODNIKOV JE TEREBA VREČ IZ SLUŽBE,IN ZAPOSLIT ENIH STO NOVIH IN AMBICIOZNIH