Gospodarstvo

Bajuk zavrača navedbe Bruslja

Ljubljana, 23. 01. 2007 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če želi Slovenija ohraniti dolgoročno stabilnost financ, bo morala sprejeti korenitejše ukrepe, menijo v Bruslju.

Program stabilnosti Slovenije je realističen, a ne dovolj ambiciozen. Cilje bi lahko dosegli prej, meni Evropska komisija.
Program stabilnosti Slovenije je realističen, a ne dovolj ambiciozen. Cilje bi lahko dosegli prej, meni Evropska komisija. FOTO: POP TV
Prvi konvergenčni program je Slovenija predložila Evropski komisiji maja 2004, pravkar ocenjen program stabilnosti pa decembra 2006.

Slovensko gospodarstvo je bilo v zadnjem desetletju "izrazito stabilno". Scenarij države glede gospodarske rasti, inflacije in proračunskega primanjkljaja za konsolidacijo javnih financ se zdi verjeten in realističen, v oceni prvega slovenskega programa stabilnosti za obdobje 2006-2009 poudarja Evropska komisija. Komisija hkrati opozarja, da bo morala država sprejeti korenitejše ukrepe, če želi ohraniti dolgoročno stabilnost javnih financ. Svoje cilje bi lahko po mnenju komisije dosegla hitreje.

Gospodarska rast naj bi se v prihodnjih letih ohranjala malo nad štirimi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), inflacija naj bi do leta 2009 padla na 2,2 odstotka, proračunski primanjkljaj pa naj bi se do tega leta znižal na odstotek BDP. Ukrepi za dosego tega cilja pa so večinoma osredotočeni na zadnje leto, torej 2009, ugotavlja komisija, ki ob tem poudarja, da bi lahko bil program stabilnosti "bolj ambiciozen", saj bi lahko ta cilj država dosegla že prej.

"Slovenijo pozivam, naj prilagoditve za dosego srednjeročnega cilja, to je uravnoteženost proračuna, izvede že v prvih letih in ne na koncu obdobja," je v Bruslju ponovil evropski komisar za gospodarstvo in monetarne zadeve Joaquin Almunia. Dodal je, da za Slovenijo veljajo nekatera tveganja, pri čemer se vedno znova izpostavlja reforma pokojninskega in zdravstvenega sistema zaradi staranja prebivalstva.

Delež obveznih izdatkov iz proračuna v Sloveniji kljub naporom ostaja izredno visok, zato komisija v svoji oceni pravi, da so tveganja glede uravnoteženosti proračuna na splošno "uravnotežena za leti 2007 in 2008, za leto 2009 pa bi lahko bil rezultat precej slabši, kot se napoveduje".

Slovenijo pozivam, naj prilagoditve za dosego srednjeročnega cilja, to je uravnoteženost proračuna, izvede že v prvih letih in ne na koncu obdobja. Evropski komisar za gospodarstvo in monetarne zadeve Joaquin Almunia

Zato je komisar Slovenijo tudi pozval, naj izkoristi trenutne dobro gospodarsko stanje za izvedbo potrebnih ukrepov. Kot je v svoji oceni ugotovila komisija, naj bi se strukturno ravnotežje izboljšalo, a vendar naj bi doseglo zgolj četrtino odstotka BDP v celotnem obdobju, lahko pa bi še več. Pakt o stabilnosti in rasti za članice območja evra zahteva "višje prilagoditve", poudarja komisija, zato vendarle opozarja, da morebitni srednjeročni cilj odstotnega proračunskega primanjkljaja ne bo dosežen.

Ocena Evropske komisije je bila pričakovana in je realna, je povedal direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič. "Gre za priporočila, za katera smo vedeli, da jih bomo dobili," je dodal. Kot je pojasnil, priporočila Bruslja glede proračunskega primanjkljaja izhajajo iz pakta o stabilnosti in rasti, opozorila glede dolgoročne vzdržnosti javnih financ pa iz že znanih demografskih projekcij in ocen.

Glede javnega dolga države je Slovenija v programu stabilnosti zapisala, da se bo raven zadolženosti sektorja države v BDP ohranjala na stabilni ravni okoli 28 odstotkov. To je precej pod mejo 60 odstotkov, kot določajo maastrichtski konvergenčni kriteriji, ugotavlja komisija, ki pa je vendarle prepričana, da se Slovenija kljub možnemu stabiliziranju deleža javnega dolga na srednji rok sooča "z visokimi tveganji" glede vzdržnosti javnih financ. Stroški zaradi staranja prebivalstva naj bi namreč po letu 2020 izrazito poskočili.

Svet EU za finančne zadeve bo ocene in priporočila komisije obravnaval februarja in marca in ne prihodnji teden, ko se bo ukvarjal z letnim poročilom o izvajanju lizbonske strategije, je danes povedal Almunia.

Prvi konvergenčni program je Slovenija predložila Evropski komisiji maja 2004, pravkar ocenjen program stabilnosti pa decembra 2006. Do danes programa še ni uspelo predložiti Romuniji, Avstriji in Češki. Prva je pred tremi tedni komaj vstopila v EU, v drugih dveh pa je nedavno prišlo do sprememb v vladi. Danes je komisija objavila še ocene programov stabilnosti za Nemčijo, Francijo, Italijo in Nizozemsko ter ocene programov konvergence za Dansko, Ciper in Slovaško. "Na splošno nismo zadovoljni, vendar obeti omogočajo pozitivne sklepe glede na prizadevanja držav članic," je še ocenil Almunia.

Bajuk Bruslju: Nismo premalo ambiciozni

Letos javnofinančni primanjkljaj ne bi smel preseči 1,5 odstotka BDP, je menil Bajuk in dodal, da lahko glede leta 2007 "mirno spi"
Letos javnofinančni primanjkljaj ne bi smel preseči 1,5 odstotka BDP, je menil Bajuk in dodal, da lahko glede leta 2007 "mirno spi" FOTO: 24ur

Finančni minister Andrej Bajuk je v odzivu na ocene Evropske komisije, poudaril, da bo Slovenija na očitke komisije odgovorila s predstavitvijo uspehov na področju zmanjševanja javne porabe, izpostavila pa bo tudi večjo učinkovitost pri izvrševanju proračuna in nadzorovanju njegovih odhodkov.

Delež javne porabe v BDP se bo v Sloveniji zmanjšal z 48,1 odstotka leta 2000 na 45,1 odstotka v letu 2008, je napovedal Bajuk. Poudaril je, da zniževanje javne porabe omogoča širjenje zasebnega sektorja in s tem pospešuje gospodarsko rast.

Slovenija na te izzive odgovarja z aktivno politiko zaposlovanja, za katero bo v letih 2007 in 2008 namenjenih 58,7 odstotkov več sredstev kot leta 2005, je poudaril Bajuk. S tem se zmanjšuje brezposelnost in povečuje stopnja zaposlenosti, kar ugodno vpliva na javne finance.

Glede opozorila Bruslja v zvezi z dolgoročno vzdržnostjo slovenskih javnih financ zaradi staranja prebivalstva je Bajuk dejal, da bodo izdatki, povezani s starostjo, v Sloveniji začeli naraščati leta 2020. Danes ti znašajo okoli 18,8 odstotkov BDP, leta 2020 bodo znašali 20,9 odstotkov BDP, leta 2050 pa 30,1 odstotka BDP, je pojasnil Bajuk.

Bajuk je opozoril, da najnovejši podatki kažejo, da bo javnofinančni primanjkljaj v letu 2006 znašal med 1,2 in 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda in ne 1,7 odstotka BDP, kakor je še zapisano v programu stabilnosti. Ta je sicer v Bruselj romal decembra lani.

Letos javnofinančni primanjkljaj ne bi smel preseči 1,5 odstotka BDP, je menil Bajuk in dodal, da lahko glede leta 2007 "mirno spi." V kolikor Slovenija ne bi sprejela zavez za vlaganja v železniško omrežje v tem letu, bi primanjkljaj znašal 1,1 odstotka BDP, srednjeročni cilj javnofinančnega primanjkljaja v višini enega odstotka BDP pa bi Slovenija dosegla leta 2009.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

przelmuding
27. 01. 2007 23.54
Bajuku ne smeš verjeti čeprav govori resnico, ker je nikoli ne govori.
aldainternational@yahoo.com
26. 01. 2007 22.48
rdeče..., kar smrdi... problem, da stranka LDS zgublja je samo zato, ker ne zna misliti. Bolje, da gredo v Anglijo se učiti...
albertinum@excite.com
24. 01. 2007 17.15
Victoriosus, da je Bajuk finančni minister leta, trdi nek evropski časnik. Časnikov je veliko, kakšnega se da tudi zlobirati. Naziv je Bajuk dobil po dobrem letu ministrovanja - le kako so tako hitro ugotovili, da je Bajuk tako odličen? Po enem letu? In kaj je naredil? Kvazi-davčna reforma je skropucalo, evro ni njegova zasluga (vse so naredili predhodniki), javna poraba se ne zmanjšuje ... Kaj je torej naredil Bajuk?
donato
24. 01. 2007 14.56
Gospodu ministru ni za verjeti,ker dvakrat za isto stvar ne pove enako! Bolj verjamem evropskemu komisarju, kot njemu.
hinko.murovec@siol.net
24. 01. 2007 14.37
Hinko MUROVEC, Spoštovani " Victoriosus" bi mi povdal samo eno stvar , tako na uho potihem ? Ali ste res zdravnik ali morda dr. na področju obrambe JJ pred notranjim sovražnikom. Po eni strani tako vehementno trdite, da ste nepristransko na strani " dejstev in resnic" po drugi pa na kritiko sedanje vlade velikega JJ odreagirate kot " bik na rdečo ruto". Sprijazniti se bo treba z dejstvi, ki ne bodo vedno v korist eni strani. Če bi vsi zagovorniki SDS uporabljali malo več politične modrosti in ne bi takoj vlačili v obrambo na svetlo grehe " ta rdečih" bi bilo predvsem bolje za Vas. Prav ta " absolutističen" odnos , moj prav je edini prav, ki ga poskuša uveljaviti sedanja oblast in njeni pristaši neglede na nadsprotne argumente je enostavno bebav. Končno ima menda cela EU tudi kakega pametnega človeka, ali mislite, da je vsa svetovna politična pamet združena v g. JJ in nekaj dolencih in savinčanih?. Hinko MUROVEC
J.B.Tito
24. 01. 2007 14.16
Ne vem, na osnovi katerih kriterijev je g.Bajuk, v naslednjih letih napovedal zmanjšanje javne porabe, vendar me zanima ali so na ministrstvu upoštevali dodatne stroške za nabavo oklepnikov, očitno slabšanje klimatskih razmer in možnost vedno večjih naravnih katastrov ter s tem povezanih odškodnin v kmetijstvu in vedno večje zahteve po odšodninah cerkve.
djordjevic.dejan@triera.net
24. 01. 2007 12.43
Saj bi človek morda še mirno prenašal politično kadrovanje in si rekel, hej, saj tega je bilo tudi prej en kup. Ampak po letu 2004 naj bi prišlo do edinstvenega premika. Predsednik vlade je dejal, da njega vlada pa že ne bo politično kadrovala, kajti to da je domena LDS. Zdaj pa ne vem, ali imajo ljudje res tako kratek spomin ali pa se takšnih izjav enostavno nočejo spomniti.
jezero
24. 01. 2007 12.23
Cesar je gol, represija prehaja v diktaturo. Tudi sicer se do sedaj samo zlorablja delo prejšnjih vlad-in dobro živi od tega. Normalno, da je tvorec uspešnega gospodarstva Gaspari prav iskreno odbijajoč uspešnež za upravljalce Merkatorjev, Istrabenzov, Pivovarn!
victoriosus
24. 01. 2007 08.28
Kako smo eni dvolični... Če v Evropi pravijo, da je Bajuk finančni minister leta in če je nominiran za Evropejca leta, je to slabo, narobe, izmišljeno in zmenjeno, ane? Če pa Gaspariju rečejo, da je dober, je to sveta beseda? In sem že enkrat povedal: imamo zelooo sposobnega ministra za finance, tudi če ni iz tiste stranke, ki jo Vegos in esfflight podpirata. Tako kot je LDSovec Gaspari dober guverner BS (in jaz LDSa ne podpiram). Politično kadrovanje je bilo že prej (kako je Gaspari prišel na to mesto?), tako da če se zgodba ponovi, je popolnoma enako, kot so LDSovci nekoč delali. Ivan.sbistrica, glede javne porabe se napoveduje 3 odstotno zmanjšanje... no ja, številke so tle gor, pa je meni jasno.
ivo55
24. 01. 2007 07.53
Nekatere zapise je pač za lažje razumevanje vsebine pač prevesti. Delež obveznih izdatkov proračuna kljub naporom ostaja izredno visok - pomeni, da v državi ni ekonomske svobode, da gre za previsoko javno porabo ter praktično za državni kapitalizem ect.. samo mnogim je zato zelo lepo živeti v tej združbi.
Vegos
24. 01. 2007 02.50
Pa saj je pri nas vedno tako, ko nas iz Bruslja pohvalijo, se trkamo po prsih, ko nas okregajo, jih pa obtožimo da lažejo. Ane, g. Bajuk?
esfflight
24. 01. 2007 01.55
Ljudje, ki opozarjajo, ze vedo, zakaj je treba. Bajuk, kar lupa v tri dni, resnica pa se je izkazalo ze veckrat je na drugi strani. Ne vem in ne razumem, kako ima ta polozaj clovek, ki pac ne ve kaj dela in daje izjave, ki niso tocne. Ali laze ali pa ne ve, vremena Kranjcem bodo se zjasnila...
Krbo?
23. 01. 2007 20.34
@janez105 in @victoriosus se popolnoma strinjam
jezero
23. 01. 2007 15.14
nekaj je narobe;ali ni uravnotežen tale ćlanek ali pa ni uravnotežena evr.komisija ali pa kar oba. Takih izpadov mi ne bomo prenašali. Zato je potrebno delegirati za evr. centr. banko brigadirja Krkoviča.
janez105@gmail.com
23. 01. 2007 14.08
Klasik, ker predvidevam, da si bolj pameten (ali pač ne?) kot tvoji naravnost zelo zelo neumni komentarji, so lahko potem le-ti namenjemi le/ali ustvarjanju slabe klime, delanju megle, kjer je ni ter neargumentiranemu ter neupravičenemu blatenju vlade. Če si za to plačan, te morda še razumem, če pa ne, si pa lahko le en velik masten polž.
Uporabnik113189
23. 01. 2007 13.46
Sorry victoriosus, ampak je tko smešno to tvoje zagovarjanje napak te vlade, da moram kakšno dodati. Ja potem ko so zagonili vse v oklepnike, podkupnine RKC in drugim pajdašem je zmanjkalo denarja za resno politiko. Pa so dobil opozorilo iz Bruslja..hehehe. Zdej se pa umirjamo..Jasno kaj pa drugega..
victoriosus
23. 01. 2007 13.26
Realističen je. Pika. Je treba pa še upoštevat, da ko smo se osamosvojili, smo štartali zelo zelo nizko, in je napredovanje bilo izjemno hitro. Pa ne zaradi vlad, pustimo politiko. Zdaj, ko smo veliko bolj razviti, se krivulja uspešnosti počasi umirja, ker je težje priti višje. Upam, da sem razumljivo predstavil svoje mnenje...