Gospodarstvo

Bajuk se zaveda izzivov

Ljubljana, 16. 03. 2007 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

IMF Slovenijo med drugim opozarja na nujno reformo pokojninskega sistema. Finančni minister se zaveda izzivov.

Hvaležni smo za vsa opozorila, ki niso novost. Izzivov se zavedamo. Prepričani smo, da je Slovenija na dobri poti in da nam kratkoročno ne pretijo nikakršne težave. Finančni minister Andrej Bajuk

Minister za finance Andrej Bajuk je po 14-dnevnem obisku delegacije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zagotovil, da se Slovenija zaveda javnofinačnih izzivov, ki našo dtržavo čakajo v prihodnosti.

"V letu 2009 bodo prišle do izraza reforme na področju javnih financ," je dejal Bajuk. Prej to ni mogoče, saj se je država v tem obdobju "zavestno odločila za investicije v infrastrukturo (železnice), česar ne more preložiti v prihodnost, ker so nujne". "Odločili smo se, da bomo investicije namenili za železnice, kar povzroča dodatne stroške in onemogoča takojšnje doseganje v programu zastavljenih ciljev," je pojasnil Bajuk. Dodatne obremenitve povzročajo tudi izredni izdatki, in sicer predsedovanje EU v prvi polovici leta 2008 in vzpostavitev vsega potrebnega za uvedbo schengenske meje.

Pohvale in opozorila

Država se bo le s prilagoditvami lahko zoperstavila šokom, ki jih lahko prinese članstvo v območju evra, svari IMF
Država se bo le s prilagoditvami lahko zoperstavila šokom, ki jih lahko prinese članstvo v območju evra, svari IMF FOTO: Dare Čekeliš

Delegacija IMF se je na redni letni misiji v Sloveniji osredotočila na razpravo o tem, kako naj Slovenija ohrani dobre makroekonomske rezultate po prevzemu evra in se sooči z dolgoročnimi izzivi, zlasti v finančnem sektorju, je povzela vodja misije Piritta Sorsa.

"Slovenija napreduje dobro, z dobrim izgledom za naprej, vendar je potrebna bolj previdna fiskalna politika," je dejala. "Slovenija dosega dobre uspehe. Vsej državi čestitamo za prevzem evra. Vendar to hkrati prinaša nove izzive. Z evrom je država zavezana k zdravim makroekonomskim politikam, vendar bo morala ohraniti preudarno fiskalno in plačno politiko," je povedala na novinarski konferenci Banke Slovenije ob zaključku redne letne misije IMF.

Nujna reforma pokojninskega sistema

Pomemben je tudi nadaljnji razvoj zasebnih pokojninskih skladov v smeri večje učinkovitosti. "Sedaj so donosi tako nizki, da ljudje niso motivirani za varčevanje v njih. Če bi bili na borzi, bi s sicer višjim tveganjem prinašali večje donose," je povzela vodja misije IMF Sorsa.

V Sloveniji je po mnenju IMF nujna reforma pokojninskega sistema. "Spremembe so potrebne čim prej, tem bolje," je orisala Sorsa in dodala, da če se nič ne bo spremenilo, sistem leta 2050 ne bo več vzdržen. "V Sloveniji potekajo razprave o tem, da je treba zvišati starostno mejo in podaljšati delovno dobo. Vlada na tem področju po naših podatkih nekaj načrtuje, vendar je treba storiti več," je izpostavila.

Reforma pokojninskega sistema je nujna, menijo IMF
Reforma pokojninskega sistema je nujna, menijo IMF FOTO: Dare Čekeliš

IMF Sloveniji za ohranitev gospodarske rasti brez inflacijskih pritiskov v tem in prihodnjem letu priporoča bolj strogo in fleksibilno fiskalno politiko in proračunsko porabo, kot je načrtovana v proračunu. Država mora zagotoviti, da odhodki ne bi rasli prehitro, kar bi morala podpreti z reformo javne porabe, je povzela Sorsa. "Sloveniji priporočamo uporabo proračunskega načrtovanja na osnovi uspešnosti," je poudarila Sorsa in pojasnila, da se ta uspešnost meri po vnaprej določenih kazalnikih. To metodo uporablja mnogo držav, bistvo pa je zagotoviti učinkovitejšo porabo. Eden od načinov je tudi zagon javno-zasebnega partnerstva, pri čemer je potrebno skrbno načrtovanje. Kot je opozorila Sorsa, je pomembno zlasti to, kako prenesti tveganje tudi na zasebni sektor, da ne ostane obveznost javnega sektorja.

Razvoj finančnega trga

(Mitja) Gaspari je bil eden ključnih ljudi, ki so Sloveniji pomagali prevzeti evro. Na žalost je tako, da so pri izbiri novega guvernerja zamude, a tega ne želimo komentirati. Piritta Sorsa o postopku izbire novega guvernerja Banke Slovenije

Pomemben je nadaljnji razvoj finančnega trga. Po ocenah IMF je slovenski bančni sistem stabilen, a v primerjavi z evropskim premalo dobičkonosen. Banke morajo biti zelo pozorne na kreditno tveganje ter povečati učinkovitost in transparentnost. "Privatizacija se mora nadaljevati v skladu z vladnimi načrti, velike finančne institucije pa bi morale začeti kotirati na borzi," je priporočila Sorsa.

Sorsa: Velike finančne intitucije bi morale začeti kotirati na borzi
Sorsa: Velike finančne intitucije bi morale začeti kotirati na borzi FOTO: POP TV

Glede privatizacije je Sorsa povedala, da IMF pozdravlja načrte vlade na tem področju. Dober primer je po njenih besedah privatizacija jeklarn in uvrstitev Telekomovih delnic na borzo. "Vlada je potrdila kar ambiciozen načrt za letošnji proces privatizacije. V bančnem sektorju ima načrte, da zniža delež v treh največjih bankah. Zelo podpiramo te načrte in upamo, da se bodo čim prej uresničili," je povedala.

Delegacija IMF je še ocenila, da bo Slovenija le z večjo učinkovitostjo in produktivnostjo lahko zagotovila nadaljnjo gospodarsko rast brez inflacijskih pritiskov. "Če se bodo plače začele naraščati hitreje od produktivnosti, Slovenija lahko izgubi konkurenčnost in pade v zanko nizke rasti," je ponazorila Sorsa in izpostavila, da se bo država le s prilagoditvami lahko čez čas zoperstavila morebitnim šokom, ki jih lahko prinese članstvo v območju evra.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
18. 03. 2007 15.00
še najbolj žalostno od vsega je to, da nam vodi javne finance bajukova žena, gospodinja,ki je pa zares nepismena.
albertinum@excite.com
18. 03. 2007 09.33
Victoriosus, tudi jaz verjamem IMF-ju, da je stanje gospodarstva dobro. Potrebuješ pa intelektualno zaostalo osebo, da verjame, da je to rezultat dvoletnega dela finančnega ministra. Ta je pač bosa. Temeljni gospodarski kazalci se pač ne ustvarjajo na rok dveh let. Poleg tega naj te spomnim na konjukturo v EU, od katere je v mnogočem odvisno stanje gospodarstva v SLO. Večinoma se torej šlepamo na EU in Bajuk ni čarovnik, ki je v dveh letih popravil vse, kar sta prej skupaj z Janšo trdila, da je razsuto in slabo. Pa še nekaj: napovedovane so bile gospodarske, davčne in finančne reforme. Dobili smo le nekaj lepotnih popravkov. Janševa vlada in Bajuk NIMATA POJMA, saj doslej niso pokazali nič temeljnega. Flikajo. Štrikajo. Edino, kar jim je ratalo, je rezanje sposobnih direktorjev in njihova zamenjava s partijskimi aparatčiki.
victoriosus
18. 03. 2007 01.07
Najprej Jezeru, ki ima daleč najbolj ignorantski post: novi bogataši so znak napredka (vsaj njihovega). Koncesije so še vedno del javne mreže in pacientom ni treba plačati niti centa več kot prej. Jaz sem hodil v privatno šolo. SO WHAT? Ideologizacija šol je bila prej, v komunizmu. Zdaj obstaja učni načrt, ki se ga držijo vse šole. Če pa misliš verouk, pa lepo pojdi na kakšno katoliško šolo da se informiraš, kako poteka ta pouk. Boš presenečen. Btw, Škofijska gimnazija v Lj je imela lani najboljši rezultat na maturi v celi Sloveniji. Blejski otok ma meni ne predstavlja problemov, saj na otok hodijo turisti. Če jih oberejo pletnarji (in denar gre v njihove žepe) jih lahko tudi župnija, ki bo vsaj obnovila cerkev. Pa pustimo ideološke spore. GLede Bajuka: vsi nekaj govorite, da je nesposoben, ampak dokazov nimate NOBENIH!!! Govorite, da je idiot, ampak ob kazalcih, ki kažejo samo lepe stvari, pa o poročilu IMF ki je zelo dober!!!!!!!!!!!! Mislim.... če je vse tako katastrofalno, to vidite samo vi!!! Bolj verjamem IMFju, pa brez zamere ;)
jezero
17. 03. 2007 16.33
to vlado ne bo pokopal Bajuk, ampak novi bogataši, zdravstvene koncesije t.j. neenakost (Bračun) ter priviligiran šolski sistem s privatizacijo in ideologizacijo šol. Pa Blejski otok s Šturmom seveda.
esfflight
17. 03. 2007 16.31
Bajuk je nekaj posebnega. Odstranil je vse, kar mu je bilo na poti, da postane glavni in edini. Na svoja vprasanja ne odgovori, saj so njegove izjave dalec od realnega stanja. Ali ne ve, ali pa se spreneveda. Saj ni sam kriv, da je tak. Videti je da nas bo se naprej s temi stvarmi hranil, vse pa je na ljudeh ali bodo proti ali pa bodo kot ovce sledili lazem in zavajanju. Ce ima kdo kaksno besedo drugacno naj pove, saj komentarji so zato da se razcistijo dejstva.
Buucka
17. 03. 2007 13.33
albertinum hvala za neodgovor....
albertinum@excite.com
17. 03. 2007 13.28
Grgec, poglej, kako Janševa vlada hvali stanje gospodarstva in javnih financ, visoko gospodarsko rast, nizko inflacijo itd. Mar res verjameš, da se to lahko doseže v dveh letih mandata katerekoli vlade (kaj šele Janševe nesposobne vlade)? Tu imaš svoj odgovor - to je rezultat dobrega dela v preteklosti, tudi Gasparija kot finančnega ministra in guvernerja BS.
boschko1@yahoo.com
17. 03. 2007 13.21
bajuk je en zelo senilen ata, ki mu je mesto na fotelju, da ujčka unučke. Ata se tok zgublja, da ga jaz nebi mel niti za vratarja, kaj šele za finančnika. On je lahko finančnik le unučkom pri igri monopolija. A res folk ne opazi kok se ata zgublja ko govori?!
Uporabnik113189
17. 03. 2007 13.15
victoriosus, mogoče res nekaj veš o zdravstvu ampak o ekonomiji pa bolje da komentarjev vzdržiš. Rajši si preberi, česa se ekonomisti najbolj bojijo..DEFLACIJE. Takrat gre vse narobe. 100x bolje je, če imaš kakšen procent inflacije. Imaš pa prav, to je zasluga Bajuka. Če bi razumel kako stvari potekajo, potem bi vedel, da makroekonomski kazalci kažejo dogodke stare leto ali dve, vse to je je že zgodovina....Današnja gospodarska situacija se bo v kazalcih pokazala čez poldrugo leto..S tem da je že današnja brezposelnost zlagana..Strinjam se z albertinumom, Bajuk je katastrofa za javne finance..Pa še to, argentinski slovenci ljubijo Slovenijo, ne ga srat, hehehehe, na jeziku..blablablabla, mi moramo pa v njej živeti kakršnakoli že je, slaba ali dobra, ne glede ali jo ljubimo ali sovražimo..Nič slabega o njih, ker jih ne poznam, ampak nekoga opazovati od daleč ali pa z njim živeti, to je popolnoma druga zgodba..
zupancicevajama@email.si
17. 03. 2007 12.57
Jožajoža Greva skupaj? Imam par idej .Drugace se pa nehaj dreti na forumu in pisati zaljivo o ljudeh-volilcih.Nisi se ravno izkazal z inteligenco. Ce pa mislis, kako si pameten in dober politik...evo..vpisi se v kaksno stranko..naredi svojo...in nam vsem ostalim pokazi in dokazi, kako se dela..Bos? Ce ne bodi rajsi tiho in beri rajsi dr romane, bo boljse za tvoje zivcke..
Buucka
17. 03. 2007 12.38
no albertinum kaj so pa naredili prejšni finančni ministri toliko dobrega za Slovenijo? hvala za odgovor
albertinum@excite.com
17. 03. 2007 12.35
Bajuk je katastrofa za javne finance. Razen milijardnih kreditov za avtoceste in lažnjivih obljub o finančnih, davčnih in gospodarskih reformah (ki jih ni od nikoger), ni naredil še nič. Sramota!
victoriosus
16. 03. 2007 22.18
Argentina je čudovita država, in Slovenci, ki v njej živijo, so biser našega naroda, ki bolj ljubijo Slovenijo od nas, ki tu živimo. Ampak itak tisti, ki niste bili dol, ne morete komentirat, ker nimate podlage. Naš finančni minister je pa najboljše, kar se nam je v financah zgodilo. Že dva meseca imamo deflacijo, gospodarska rast je višja od evropskega povprečja, brezposelnost padla za 15000 ljudi, Sorsova je POZDRAVILA načrte vlade za privatizacije, pravi da napreduje dobro in z dobrim izgledom za naprej. TO SO DEJSTVA, PODPRTA Z DOKAZI.
Jožajoža
16. 03. 2007 20.51
janezgorenc, jaz sem jožajoža,v argentino pa odhaja bajuk, janša in vlada, ki ste jo volili vi,nepismeni volilci z nizkim IQ.že po vaših komentarjih vas ne moreš zgrešit.
janezgorenc@email.si
16. 03. 2007 20.25
Potem pa srečno pot Joža in naj vam bo v novi domovini postlano z rožicami - tako dobro celo, da se ne boste nikoli več vrnili sem. Še celo na teh forumih vam najbrž ne bo treba sodelovati.
Jožajoža
16. 03. 2007 20.09
HVALAŽNI SMO VAM ZA VSA OPOZORILA O KATASTROFALNEM STANJU JAVNIH FINANC V SLOVENIJI.KRATKOROČNO NAM NE GROZI KAKŠNA KATASTROFA (odliv v tujino),DOLGOROČNO NAS PA NIČ NE BRIGA, KER PO MANDATU OZ NEMIRIH V SLOVENIJI ZAPUŠČAMO POTAPLJAJOČO LADJO, KI NAM JE NESLA ZLATA JAJCA.ARGENTINA, domovina moja, se kmalu vidimo.VRNIL SE BOM KOT MILJARDER.