Gospodarstvo

Bajuk o privatizaciji NKBM

Maribor, 11. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru vladnega obiska v Pomurju je finančni minister Andrej Bajuk spregovoril o privatizaciji NKBM.

Andrej Bajuk je povedal, da je temeljni cilj gospodarske politike te vlade razvoj slovenskega podjetništva
Andrej Bajuk je povedal, da je temeljni cilj gospodarske politike te vlade razvoj slovenskega podjetništva FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je kot največji posredni in neposredni lastnik finančne skupine Nove kreditne banke Maribor (NKBM) odločila, da je zdaj pravi trenutek, da se izpostavi vizija, kako ukrepati glede prihodnjega razvoja te skupine, je po obisku novega vodstva NKBM v Mariboru dejal finančni minister Andrej Bajuk. Napovedal je postopno in pregledno privatizacijo NKBM, ki pa je po njegovih besedah možna le na borzi.

Bajuk je povedal, da je temeljni cilj gospodarske politike te vlade razvoj slovenskega podjetništva, kar zahteva precej ukrepov, med njimi so pomembni zlasti tisti na področju slovenskega bančnega in kapitalskega sistema.

Finančni minister je dejal, da je zaenkrat še nemogoče določiti natančen datum, kdaj bo NKBM začela kotirati na borzi, vlada pa se bo potrudila, da se bo to zgodilo čim prej. Pri tem želi uresničiti takšen model, da bo domači zasebni kapital odigral svojo vlogo, čeprav vlada nima zadržkov niti proti tujim investicijam.

Ocenil je, da lahko NKBM postane tista skupina, ki jo razvoj slovenskega podjetništva še kako potrebuje. "Ravno morebitne sinergije, ki jih je treba še dokončno izrabiti na področju povezovanja NKBM in Poštne banke Slovenije ter na področju povezovanja z zavarovalniškim sektorjem v tej regiji, lahko vzpostavijo takšno finančno ustanovo, ki bo zares vseslovenska banka s sedežem v Mariboru in bo služila zastavljenim ciljem," je dejal finančni minister.

Po ministrovih besedah bo za zastavljene načrte potrebno izvesti dokapitalizacijo, v ta namen pa je vlada že začela prve pogovore z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), ki naj bi jih v najkrajšem času začela tudi uresničevati. Dolgoročni cilj vlade je, da bo NKBM kot drugi finančni steber odigrala svojo vlogo tudi v skladu z zgodovinsko tradicijo, ki jo ima NKBM kot naslednica nekdanje Hranilnice mesta Maribor, saj je ta bila že v prejšnjem stoletju močna finančna ustanova in jedro za razvoj tega dela Slovenije.

Novi predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič: V vsakem primeru so domači investitorji vabljeni v proces konsolidacije finančne skupine NKBM, ki jo moramo izpeljati in katere potrditev smo na banki danes tudi dobili.


V zvezi z napovedano privatizacijo je Bajuk še dejal, da bo ta potekala le tako, da bo država obdržala ključno besedo pri določanju poslovnih načrtov te ustanove v prihodnosti. Pri tem je dodal, da bo vlada enako ravnala tudi v primeru prvega finančnega stebra oziroma Nove ljubljanske banke in Zavarovalnice Triglav. "Pogovori z ostalimi lastniki omenjenih skupin se bodo začeli v najbližji prihodnosti in tako bomo skušali enkrat za vselej narediti konec dolgim debatam o stebrih, ki naj bi nastali, a še niso," pravi Bajuk.