Gospodarstvo

ATVP zaradi zlorabe trga ovadila pet podjetij

Ljubljana, 15. 07. 2009 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je zaradi suma hujše zlorabe trga finančnih instrumentov ovadila pet podjetij in sedem fizičnih oseb. Šlo naj bi za družbe okoli Pivovarne Laško.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma zlorabe trga finančnih instrumentov ovadila pet pravnih in sedem fizičnih oseb, so sporočili iz agencije. Šlo naj bi za družbe okoli Pivovarne Laško (Pivovarna Laško, Fructal, Radenska, Infond Holding in Center naložbe), poročajo Finance.

V pivovarni sicer niso seznanjeni s kakršnokoli prijavo ATVP. "Družbe sicer poslujejo uspešno in zakonito," so zapisali v sporočilu za javnost.

'Gre za hujšo zlorabo trga'

Na ATVP so ocenili, da gre v navedenih primerih za hujše zlorabe trga, zato je proti kršiteljem že sprožila postopke v okviru svojih pristojnosti. Sumijo pa jih kršitve zakona v točki, ki govori o poseganju naravno tržno ravnovesje. Po domače povedano, da z zavajajočimi informacijami ali posli umetno dvignejo ali znižajo ceno delnice, pri tem pa morajo imeti od tega materialno korist.

Umetno določanje cene delnic

Tržna manipulacija je ena od dveh oblik prepovedanih ravnanj zlorabe trga po Zakonu o trgu finančnih instrumentov. Kot tržna manipulacija se šteje vsakršno dejanje, ki ogroža integriteto in ruši ravnovesje trga finančnih instrumentov. Tovrstna dejanja pa spadajo med najhujše kršitve zakona.

239. člen Kazneskega zakonika krši "kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, s prepovedanim ravnanjem zlorabi trg finančnih instrumentov, tako, da sklene posel ali izda naročilo za trgovanje, ki udeležencem trga da napačno ali zavajajočo predstavo glede ponudbe, povpraševanja ali cene finančnega instrumenta, ali s tem ena ali več povezanih oseb zagotovijo ceno enega ali več finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni". Zagrožena zaporna kazen je od tri do pet let.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
16. 07. 2009 09.12
AKCIJA MORA BITI HITRA IN UČINKOVITA!! NAJ NEKDO ŽE TEM KRAJAM NAREDI KONEC!!!!
manco-capac
15. 07. 2009 19.39
Kapitalski trg je že sam po sebi zloraba. Samo da nekateri ne kradejo po pravilih.
tron3
15. 07. 2009 18.41
Zadeva je šla čisto preprosto, ta teden boš ti zaslužil, naslednji boš ti... itd, vsi so lepo služili, vse so se dogovorili, čisto preprosto
odbogaposlan
15. 07. 2009 17.52
Koga se bojijo, da ne objavijo imen? poštnih nabiralnikov ali p.p.
bozislava1
15. 07. 2009 15.58
...... v okviru svojih pristojnosti. ------------------------------------... ne že spet ta stavek! Ker potem vse tiho bo bilo !!
dumberaj
15. 07. 2009 15.45
Končno so se zmigali. Sam vprašanje če bo to dobilo zaključek v obliki kake kazni za kogarkoli...