Gospodarstvo

ATVP z ustavno pritožbo zaradi Istrabenza

Ljubljana, 02. 09. 2009 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je vložil ustavno pritožbo zaradi postopka odločanja vrhovnega sodišča v primeru Istrabenz. Očitajo jim namreč kršitev pravice do enakega varstva pravic.

ATVP zaradi Istrabenza vložil ustavno pritožbo.
ATVP zaradi Istrabenza vložil ustavno pritožbo. FOTO: Dare Čekeliš

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je na ustavno sodišče vložila pritožbo zaradi kršitve enakega varstva pravic v postopku odločanja vrhovnega sodišča v zadevi Istrabenz. Za ustavno pritožbo se je odločila, ker meni, ''da je sodba vrhovnega sodišča z dne 16. 12. 2008 očitno napačna, sklep o zavrženju revizije z dne 19. 6. 2009 pa v nosilnem razlogu neobrazložen''.

Iz ATVP so danes sporočili, da jim je bila zaradi navedenega kršena pravica do enakega varstva pravic.

ATVP je 3. julija lani izdal odločbo, s katero je ugotovil, da delniške družbe Maksima Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond, Fidina, in NFD Holding v družbi Istrabenz delujejo usklajeno. Navedenim družbam je ATVP tudi prepovedal uresničevanje glasovalnih pravic v družbi Istrabenz.

Odločbo je Vrhovno sodišče s sklepom in sodbo dne 16. decembra lani zaradi procesnih razlogov odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Zaradi prepričanja, da je sodišče v sodbi zmotno uporabilo materialne določbe Zakona o trgu finančnih instrumentov, je ATVP vložil zahtevo za revizijo, ki pa jo je vrhovno sodišče 19. junija letos s sklepom zavrglo. Sklep je obrazložilo s tem, da ATVP za revizijo nima pravnega interesa, ker mu je bila zadeva vrnjena v ponovni postopek.

Kot so še zapisali v ATVP, ''je bil ATVP novi postopek ugotavljanja usklajenega delovanja v ciljni družbi Istrabenz zaradi spremenjenega dejanskega stanja prisiljen ustaviti''. ''V tem primeru se je izkazalo to, kar ATVP že ves čas poudarja – to je nujnost takojšnjega in hitrega ukrepanja, ne le ATVP, ampak tudi sodne veje oblasti,'' so še zapisali v izjavi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonymous82
03. 09. 2009 09.48
Živel BAVČAR ;););)
alterego
02. 09. 2009 12.15
naj gre Istrabenc že enkrat v stečaj, pa bojo takšna natezanja po sodiščih postala brezpredmetna
predan
02. 09. 2009 10.43
Brez vstrajnega oranja mag. Valanta, tudi v Drogi Kolinski.