Gospodarstvo

ATVP v akciji

Ljubljana, 04. 09. 2009 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je tožilstvu zaradi suma nepravilnosti naznanil več pravnih in fizičnih oseb. Odkrila jih je delovna skupina, pristojna za nadzor nad tržno manipulacijo.

stisk rok
stisk rok FOTO: iStockphoto
Neuradno naj bi ATVP zaradi zlorab trga vrednostnih papirjev ovadila ljudi okoli Staneta Valanta in Igorja Bavčarja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe trga finančnih instrumentov Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani podala naznanilo zoper 7 pravnih in 12 fizičnih oseb. Gre za drugi primer tovrstnih zlorab, ki jih je ATVP odkril v zadnjih dveh mesecih.

Kot so na ATVP zapisali v sporočilu za javnost, je posebna delovna skupina, zadolžena za nadzor nad tržno manipulacijo, po dolgotrajnem spremljanju poslovanja sedmih pravnih oseb odkril določene elemente, ki kažejo na obstoj kaznivih dejanj zlorabe trga finančnih instrumentov.

Na ATVP ob tem pojasnjujejo, da kazenski zakonik kot zlorabo trga finančnih instrumentov med drugim opredeljuje tudi sklenitev posla ali izdajo naročila za trgovanje, ki udeležencem trga da napačno ali zavajajočo predstavo glede ponudbe, povpraševanja ali cene finančnega instrumenta, s čimer ena ali več povezanih oseb zagotovi ceno finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni.

Poleg tega za zlorabo trga finančnih instrumentov velja tudi širjenje napačne ali zavajajoče informacije o finančnih instrumentih, s ciljem širjenja napačnih in zavajajočih novic v medijih ali na drug podoben način. Za tovrstne kršitve je predvidena kazen do treh let zapora oz. do pet let zapora v primeru pridobitve velike premoženjske koristi ali povzročitve velike premoženjske škode.

Zloraba trga finančnih instrumentov pa obenem predstavlja tudi hujšo kršitev zakona o trgu finančnih instrumentov. Ta namreč kot prepovedano ravnanje zlorabe trga finančnih instrumentov navaja tržno manipulacijo in trgovanje na podlagi notranjih informacij. Zaradi storjene tržne manipulacije v omenjenem primeru je ATVP v okviru svojih pristojnosti že sprožil ustrezne postopke proti kršiteljem.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Socialisti?ni kulak
06. 09. 2009 16.02
pra gotov kar se mene tiče, lahk kupujejo in prodajajo,mojga gotovo ne bodo nikol več, ampak oblast pa jim je štango držala, skoz drnovškova, pa ropovo, pol janševa in ne me j.... tud pahorjeva ima prrste globoko v medu....
Socialisti?ni kulak
06. 09. 2009 15.58
popovci, ste ljši ful in cool, sam ko delate kak copy-paste je pa le fajn če sio to prej preverete in če razumete pol prlepte, če pa ne prej prevedite, da bomo tudi zemčjani razuml, kaj sta narobe nardila bavčar in valant. vem da doslej že vse, ampak kaj konkretno v tem primeru me pa res zanima????
Uporabnik113189
05. 09. 2009 10.59
Mislim, da trga vrednostnih papirjev v Sloveniji sploh ni. Če so trije prekupčevalci, ki so vse med seboj dogovorejni trg, za katerega država piše celo zakonodajo, potem je na svetu marsikaj mogoče. Gre ze mešetarsko družbo, ki bi jo bilo najbolje v celoti ukiniti. Z iztiskanjem malih delničarjev, se je ideja o trgu spremenila v malo polprivatno mešetarnico. In dokler ne bo sodelovalo vsakodnevno veliko število malih delničarjev pri trgovanju, toliko časa je vse skupaj ena sama velika farsa. Ker pa so večinoma male delničarje "iztisnili", bo vrnitev komaj mogoča. Slovenija potrebuje ZELO RESEN razmislek o tem, kaj je s tem trgom sploh mogoče početi. Z zapornimi kaznimi ali brez..
Buena Vita
04. 09. 2009 19.17
povedali so da predvsem VALANTU HOČEJO PREREZAT PERUTI,LE ZAKAJ VERJETNO JE PRI BANČNI MAFIJI KR VELIK BOTER
Buena Vita
04. 09. 2009 19.16
jah--predvsem valantovov klan je na kupu,heh
odbogaposlan
04. 09. 2009 18.45
he,he,he V sloveniji - moji banana republiki, samo še osel verjame, da se ne dogovarjajo pri delnicah.
manco-capac
04. 09. 2009 18.25
to gre za Bavčarjeve poslovne prjatle
NiVec
04. 09. 2009 18.06
Kateri so kršitelji?
kg1
04. 09. 2009 15.59
heh...nič novega...kao da ATVP nekaj dela...v bistvu pa se v ozadju dogajajo veliko večje hudobije...