Gospodarstvo

ATVP trem borznim posrednikom odvzela dovoljenja

Ljubljana, 27. 10. 2009 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ATVP je zaradi odkrite tržne manipulacije s slovensko družbo trem borznim posrednikom odvzela dovoljenje za opravljanje tega posla.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Z Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so sporočili, da so v okviru nadzora nad borznim trgovanjem odkrili tržno manipulacijo pri trgovanju z delnico slovenske gospodarske družbe. V tržno manipulacijo so bili vpleteni trije borzni posredniki, zato je vsem trem odvzela dovoljenje za opravljanje poslov borznega posrednika.

Pri tem je ATVP dvema dovoljenje odvzela pogojno, pri enem pa so se odločili za najstrožji ukrep – odvzem dovoljenja. Za posrednika, ki so jima dovoljenji odvzeli pogojno, so na agenciji določili preizkusno dobo dveh let, v kateri ne smeta storiti nove kršitve, ki je lahko razlog za odvzem dovoljenja ali izrek opomina. "Če bosta borzna posrednika v tem času storila novo kršitev, bo ATVP pogojni odvzem dovoljenja preklicala in dovoljenje odvzela,“ še pravijo na agenciji.

Tržna manipulacija se kot ena izmed oblik prepovedanega ravnanja zlorabe trga finančnih instrumentov šteje za hujšo kršitev zakona o trgu finančnih instrumentov. Dober primer tržne manipulacije je bil tako imenovani "pump and dump" delnic Pivovarne Laško, ki se je dogajal letos spomladi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poetess
28. 10. 2009 05.05
pogojni odvzem... to ni nobena kazen...lahko se jim samo smejita
odbogaposlan
27. 10. 2009 19.33
he,he, so se igrali izmenjave notranjih informacij, pa to je vskadnja igra borznikov!
Spondgeeee
27. 10. 2009 17.56
mickica
27. 10. 2009 14.40
A drži, da gre za borznike iz Medvešek Pušnik, Poteze in Publikuma?