Gospodarstvo

ATVP: Slovenija je varna pred Madoffom

Ljubljana, 15. 01. 2009 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske družbe niso vlagale v sheme Bernarda Madoffa, zato na našem območju ni nevarnosti za morebitno škodo iz tega naslova, so sporočili z ATVP.

Slovenske družbe so varne pred školjivimi posledicami naložb v Madoffove sheme, so ugotovili na ATVP.
Slovenske družbe so varne pred školjivimi posledicami naložb v Madoffove sheme, so ugotovili na ATVP. FOTO: Dare Čekeliš

Borznoposredniške družbe, banke, ki se ukvarjajo z investicijskim bančništvom, in družbe za upravljanje so na podlagi poziva Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) poročale o morebitnih naložbah v družbe oziroma sheme Bernarda Madoffa. Na podlagi prejetih informacij je ATVP ugotovila, da nobena od družb ni izpostavljena naložbam iz domnevno spornih shem B. Madoffa, in o tem obvestila Odbor evropskih nadzornikov trga vrednostnih papirjev.

Zaradi velikega vpliva, ki so ga očitno imele sheme B. Madoffa na nekatere evropske banke, na primer BNP Paribas, Santander in HSBC, je Združenje evropskih nadzornikov trga vrednostnih papirjev (CESR) takoj po prvih objavah začelo svoje aktivnosti. V prvi vrsti so članice združenja ugotavljale potencialno škodo množične prevare pri svojih licenciranih in nadzorovanih subjektih, predvsem bankah in investicijskih skladih. Tovrstne aktivnosti CESR se tudi zaradi obveznosti CESR, da o tem poroča evropskim institucijam, nadaljujejo tudi v januarju 2009. Zato je tudi ATVP pred časom pozvala vse investicijske družbe, naj ji poročajo o morebitnih naložbah v Madoffove sheme.

Spomnimo: Zaradi naložb v sheme ob 50 milijard dolarjev

Finančna prevara, ki jo je izvedel znani posrednik z Wall Streeta in tudi nekdanji predsednik newyorške elektronske borze Nasdaq Bernard Madoff, naj bi bila ena od največjih v zgodovini. Žrtvam Madoffovega piramidnega sistema je v zrak izpuhtelo okrog 50 milijard dolarjev. Madoff je namreč v svojo tako imenovano Ponzi shemo pridobil številne mednarodne banke, fonde in premožne zasebne vlagatelje.

Bernard Madoff je veljal za uspešnega borznega posrednika, bil je tudi predsednik newyorške elektronske borze.
Bernard Madoff je veljal za uspešnega borznega posrednika, bil je tudi predsednik newyorške elektronske borze. FOTO: Reuters

Sistem je deloval po načelih piramidnega sistema vlaganja. Tako je starim vlagateljem izplačeval denar, vendar pa je zato potreboval vedno nove in tako postal odvisen od njih. Precej hitro je prišlo do težav, saj denarja ni plemenitil z vlaganji, ampak ga je zgolj jemal enim in dajal drugim. Sistem je propadel, prav tako vsi investitorji, ki svojega denarja najverjetneje nikoli več ne bodo videli.

Madoffu grozi 20 let zaporne kazni in denarna kazen v višini pet milijonov dolarjev

Gre za znano finančno prevaro, ki je dobila ime po Charlesu Ponziju, največjemu prevarantu v ameriški zgodovini. V 20. letih prejšnjega stoletja je namreč sprožil verigo pisem, preko katerih je s kuponi za povratno pošto zaslužil milijone. Okrog 17 tisoč ljudi je v njegov fond vložilo več milijonov dolarjev. Ponzi, ki s svojim delom nikoli ni zaslužil niti centa, je s pomočjo prevare v žep pospravil okrog 250 tisoč dolarjev na dan.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
16. 01. 2009 10.53
Kazen je pravi izziv za nove prevare novih lopovov - prodajalcev megle. Lahko pričakujemo , da se bodo kot muhe spustili nad nas.
Nauders
15. 01. 2009 16.08
men ni treba nikamor vlagat, samo kumarce je treba i npapriko
balastala
15. 01. 2009 14.35
ni vazno kam smo vlagal MI. sj je pa nemčija ke vlagala pa bomo šli skupej z njo dol! tapru mal indekse poglejte pol pa pište take članke
Etwa
15. 01. 2009 12.38
Slovenija je itak varna pred takim bedarijam pr ns ze nasi pokradejo vse kar se da. Juznaki ilegalno. politiki, pravniki, ekonomisti etc pa legalno.
Cofar
15. 01. 2009 12.15
Pa še to, Slovenčki so preveč nori na ta vlaganja. Poberte dnar vn kokr ga je in vse skup v predal doma ne pa v neka vlaganja!!! Moje mnenje je - ne vem kje je tle dodana vrednosti...
JanezNovakJohn
15. 01. 2009 12.15
Slovenske družbe niso varne pred samim seboj, pred nesposobnimi politiki ki mislijo, da so gospodarstveniki. Slovenija ni varna pred Slovenskim bančnim sistemom, požrešnostjo navo nastalih bogatašev, ki niso rasli z kapitalom in ga bodo v večini tudi zapravili oziroma uničili.
Cofar
15. 01. 2009 12.14
zakaj taka mila kazen??? Ker verjetn ni sam ima verjetn še koga za sabo :) pure mafia :) Kaj nej drugza rečemo. Jst ne vlagam nič. Mene lahko prepričujejo dej sm dej tja ne boš mel penzije. In kok bom mel, če vlagam nekam privat??? ŠE MANJ :)
DavidBizjak
15. 01. 2009 11.43
"Madoffu grozi 20 let zaporne kazni in denarna kazen v višini pet milijonov dolarjev." V čem je fora?? Nakrade 50 miljard, plača pa kazen 5 milijonov!!!