Gospodarstvo

Prevzemne ponudbe ni bilo, pa bi morala biti!

Ljubljana, 29. 07. 2008 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je zoper Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Infond Holding zaradi suma kršitve zakona o prevzemih pri prevzemu Mercatorja sprožila postopek.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zoper Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Infond Holding ter njihove vodilne, zaradi suma kršitve zakona o prevzemih pri prevzemu nadzora nad Mercatorjem, začela postopek.

ATVP je tudi zoper Boška Šrota začela postopek.
ATVP je tudi zoper Boška Šrota začela postopek. FOTO: POP TV

Na spletnih straneh Ljubljanske borze sta Pivovarna Laško in Infond Holding objavila, da je ATVP zaradi domnevne kršitve delov 71. člena zakona o prevzemih, ta opredeljuje kršitve in globe v primeru neobjave prevzemne ponudbe, začela postopek zoper omenjene družbe in odgovorne osebe – Boška Šrota iz Pivovarne Laško, Dušana Zorka iz Pivovarne Union, Tomaža Blagotinška iz Radenske in Matjaža Rutarja iz Infond Holdinga.

ATVP družbam očita, da naj bi s skupnim delovanjem, nakupi delnic, na dan 14. septembra 2007 imele v lasti 48,34 odstotka Mercatorja in s tem presegle prevzemni prag, zato so bile v skladu z zakonom o prevzemih zavezane dati prevzemno ponudbo, kar pa niso storile.

Na ATVP za komentarje niso dosegljivi, iz Infond Holdinga pa so sporočili, da bo družbi ATVP podala pisno izjavo o neutemeljenosti očitanega prekrška.

Družba Infond Holding ima v lasti 25 odstotkov Mercatorja. Pivovarna Laško ima 8,43 odstotka, Pivovarna Union 12,33 odstotka, Radenska pa 2,57 odstotka "najboljšega soseda".

Podjetja iz skupine Pivovarne Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) pa bodo ATVP zaprosila za sedemdnevno podaljšanje petdnevnega roka, v katerem naj bi podali pisno izjavo o očitanem prekršku. Podjetja bodo za podaljšanje roka zaprosila zaradi počitnic in odsotnosti nekaterih zakonitih zastopnikov pravnih oseb in odgovornih oseb ter razmeroma kratkega roka za obsežne očitke o prekršku za tri leta nazaj, so sporočili iz Laškega in dodali, da podjetja ter njihove odgovorne osebe niso storile očitanega prekrška, saj so bile na ta dan skupaj imetnice 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju in tudi niso usklajeno delovale z družbo Infond Holding. Ta je postala nadrejena družba Pivovarne Laško 17. marca letos, ko je ATVP izdala odločbo o uspešno izvedeni prevzemni ponudbi. Javnosti pa je tudi znano, da je Infond Holding na Urad za varstvo konkurence že pred časom vložil zahtevo za odprodajo deleža v Mercatorju, kar pa ta še ni dovolil, poudarjajo Laščani.

V Laškem tudi ugotavljajo, da se jim zdi "zelo zanimivo, da je ATVP začela postopek 25. julija letos, medtem ko naj bi bil prekršek storjen 14. septembra lani." To po mnenju Laščanov lahko kaže na "določeno politično 'obarvanost' očitanega prekrška".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
30. 07. 2008 08.35
jaz pa verjamem, da so tjkunom šteti dnevi. naj pokažejo in dokažejo legalnost svojega premoženja. Pečečniku to ni problem, Šrotu pa je; tudi Horvat, pa Zidar, pa gantar, pa Valant, pa Janković in še kdo se najde, ki ne morejo dokazati, da so do enormnega premoženja prišli na legalen način. Komaj čakam nadaljevanja te sage, saj vem, da se bo končala z aretacijami tajkunov. In z zaupanjem v to vlado. Kje, za hudiča, so bili LDSovci 12 let?
juventus
29. 07. 2008 22.33
Te teme jutri ne bo več kot ni danes več včerajšnega Tuša , je verjetno Mirko kej poslal na POP.
juventus
29. 07. 2008 20.36
Zakaj kurca ne zaprejo ..............
mindfucker
29. 07. 2008 18.43
heineken je zakon!