Gospodarstvo

Aprilska inflacija 0,8 odstotna

Ljubljana, 28. 04. 2006 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V primerjavi z marcem so se aprila v Sloveniji cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,8 odstotka.

Na aprilsko inflacijo so vplivale tako višje cene blaga kot tudi višje cene storitev
Na aprilsko inflacijo so vplivale tako višje cene blaga kot tudi višje cene storitev FOTO: POP TV

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin aprila zvišale. V primerjavi z marcem so bile višje za 0,8 odstotka, je danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočil državni statistični urad. Inflacija na letni ravni je znašala 2,7 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,4 odstotka.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v aprilu znašala 2,3 odstotka. Po zadnjih podatkih, in sicer za marec 2006, je konvergenčno merilo glede stopnje inflacije znašalo 2,6 odstotka, kar pomeni, da je bila Slovenija v preteklem mesecu za 0,3 odstotne točke pod njim.


Najbolj se je podražilo poltrajno blago

K skupni rasti cen so aprila največ prispevale višje cene naftnih derivatov
K skupni rasti cen so aprila največ prispevale višje cene naftnih derivatov FOTO: Reuters

Na aprilsko inflacijo so vplivale tako višje cene blaga (v povprečju za 0,9 odstotka) kot storitev (za 0,5 odstotka). Med blagom se je najbolj podražilo poltrajno blago (za 2,6 odstotka), blago dnevne rabe je bilo dražje za 0,8 odstotka, trajno blago pa se je pocenilo za 0,1 odstotka. Med storitvami so se najbolj podražili letalski prevozi ter izobraževalni tečaji.

K skupni rasti cen so aprila največ prispevale višje cene naftnih derivatov ter oblačil in obutve. V skupini obleka in obutev so se cene povečale za 3,6 odstotka, sledijo pa skupine izobraževanje (za 2,2 odstotka), prevoz (za 1,8 odstotka), stanovanje (za odstotek), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,8 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,5 odstotka), stanovanjska oprema (za 0,3 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak, zdravje in raznovrstno blago in storitve (za 0,1 odstotka).

V skupini obleka in obutev so bile cene obleke in storitev za obleko višje za 3,4 odstotka, obutev pa je bila dražja za 4,2 odstotka. V skupini izobraževanje so se cene izobraževalnih tečajev zvišale za sedem odstotkov, v skupini prevoz pa so se najbolj podražila pogonska goriva (za 5,1 odstotka) ter letalski prevozi (za 8,7 odstotka). Na rast cen v skupini stanovanje so najbolj vplivale višje cene goriv za ogrevanje; tekoča goriva so bila dražja za 3,9 odstotka, trda goriva za 2,1 odstotka, plin za 0,7 odstotka ter daljinska energija za 0,6 odstotka.

V aprilu so se poleg omenjenega občutneje zvišale še cene prenočitev v hotelih (za 4,3 odstotka), popravila opreme in izdelkov so bila dražja za 3,4 odstotka ter počitnice v paketu za 2,7 odstotka, še pojasnjujejo na statističnem uradu.

K skupni rasti cen so višje cene tekočih in pogonskih goriv prispevale 0,4 odstotne točke, višje cene oblačil in obutve 0,3 odstotne točke, dražje počitnice in ostale podražitve pa po 0,1 odstotne točke.

Hrana se je pocenila

Aprila letos je bila letna stopnja inflacije v evroobmočju 2,4-odstotna, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Marca je bila inflacijska stopnja za dve desetinki odstotka nižja. Evropska centralna banka je sicer mejo za stabilnost cen določila pri dveh odstotkih. Eurostat bo dokončne podatke o aprilski inflaciji v evroobmočju in celotni Evropski uniji sporočil 17. maja.


Pocenitev je bilo aprila malo. Znižanje cen je statistični urad zabeležil v skupinah hrana in brezalkoholne pijače (za 0,4 odstotka) ter komunikacije (za 0,2 odstotka). Za razliko od lani, ko so se cene zelenjave in sadja občutneje znižale šele v aprilu, smo letos znižanje teh cen zabeležili že v marcu.

V aprilu se je zelenjava pocenila samo za 0,5 odstotka, medtem ko je bilo sadje v povprečju za 0,6 odstotka dražje. V tej skupini so se najbolj pocenile ribe (za 1,9 odstotka), znižale so se še cene sladkorja in konditorskih izdelkov (za 1,7 odstotka) ter olja in maščob (za 1,2 odstotka). Nižje cene hrane so znižale skupno rast za 0,1 odstotne točke.

V zadnjih 12 mesecih so se cene najbolj zvišale v skupinah stanovanje (za 7,3 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 4,5 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 4,1 odstotka), izobraževanje (za 3,5 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 3,4 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 3,2 odstotka). Za izdelke in storitve v skupinah zdravje ter komunikacije pa velja, da so njihove cene v povprečju še vedno nižje kot pred letom dni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.