Gospodarstvo

Z načrtom za rešitev ne bo nič

Washington, 29. 09. 2008 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
14

Ameriški predstavniški dom je zavrnil načrt za rekordno pomoč bankam, ki so se znašle v krizi. Borzni ineksi na Wall Streetu so takoj padli.

Predstavniki ameriških demokratov in republikancev ter administracije predsednika Georgea Busha so ta vikend vendarle oblikovali dogovor o načrtu za pomoč finančnim institucijam. Po njem bi vlada za 700 milijard dolarjev od bank odkupila dolgove, s čimer bi dosegli, da bi lahko še naprej posojale denar in da se gospodarski cikel ne bo prekinil. Pogajanja so trajala ves teden, v teh dneh pa naj bi dogovor potrdila še oba domova ameriškega kongresa. A se je zalomilo že v predstavniškem domu. Predlog so z 228 glasovi proti 205 zavrnili, zanj pa je bilo usodno nasprotovanje republikancev.

Voditelji obeh taborov so se že sestali in iščejo nove izhode iz krize, najverjetneje bodo predlog dali tudi na ponovno glasovanje. Iz Bele hiše pa so sporočili, da so nad potekom dogodkov zelo razočarani. Bush je že napovedal, da se bo po sestanku s strokovnjaki s področja gospodarstva in odločil o nadaljnih korakih.

Pelosi: Predlog ni idealen

700 milijard dolarjev naj bi izvleklo ameriško gospodarstvo iz krize. Pa bo res?
700 milijard dolarjev naj bi izvleklo ameriško gospodarstvo iz krize. Pa bo res? FOTO: Reuters
Pelosijeva je dramatično sporočila Wall Streetu, da je "konec zabave" in se s tem skušala ubraniti pričakovanih napadov, da kongres rešuje tiste, ki so zakuhali krizo s stavami. Krivdo je naprtila Bushevi administraciji, ki menda ni izvajala nadzora nad Wall Streetom in si je prizadevala za deregulacijo velikih korporacij.

Ob predstavitvi predloga je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi povedala, da ni idealen, je pa boljši od uvodnega predloga administracije. 700 milijard namreč ne bi sprostili takoj, ampak bi finančni minister Henry Paulson najprej dobil 'le' 250 milijard dolarjev, dodatnih 100 pa še, če bo Bush tako presodil. Preostalih 350 milijard dolarjev bi potrjevali kasneje, po potrebi. Predlog je predvideval tudi omejitev plač vodilnim v podjetjih, ki so se znašla v težavah. Po petih letih izvajanja pa bi preverili, kdo je imel od tega koristi, in ta bi moral dobičke vrniti v proračun. Točko so dodali na zahtevo demokratov, ki so ves čas poudarjali, da morajo davkoplačevalci plačevati za napake Wall Streeta.

Predsednik Bush je dogovor nemudoma podprl in napovedal težko glasovanje v kongresu, vendar pa njegovega poraza ni pričakoval. "Brez tega načrta bi bili stroški za ameriško gospodarstvo uničujoči," je sporočil Bush. Načrt sta načeloma podprla tudi oba predsedniška kandidata, tako demokrat Barack Obama kot republikanec John McCain. Prvi je v odzivu na današnji 'ne' v predstavniškem domu izrazil prepričanje, da bo kongres načrt prej ali slej podprl. "Stabilnost celotnega gospodarstva je postavljena na kocko, nobene druge možnosti nimamo," je dejal.

Teden dni mučnih pogajanj

Spomnimo. Paulson je prvotni predlog na treh tipkanih straneh za največje vladno posredovanje v gospodarstvo od časa velike gospodarske krize v 30. letih prejšnjega stoletja poslal kongresu pred tednom dni. Prosil je za 700 milijard dolarjev, s katerimi bi vlada lahko odkupovala slabe naložbe finančnih podjetij v vrednostne papirje podprte s hipotekarnimi posojili.

Kongresniki so bili načeloma za takojšnje ukrepanje, vendar so vladni predlog zavrnili, ker ni imel skoraj nobenih varovalk. Minister bi lahko namreč neomejeno razpolagal z velikansko vsoto denarja. Začela so se mučna pogajanja z razlagami, da je ukrepanje nujno za preprečitev zloma ameriškega gospodarstva po vrsti propadov velikih finančnih ustanov in kreditnega krča, ki je zajel trg.

Kongresni pogajalci so načelen dogovor sprejeli že pretekli četrtek, vendar so ga porušili konservativni republikanci iz predstavniškega doma, ki so predlagali, da vlada namesto porabe proračunskega denarja da jamstva zasebnim podjetjem, ki bi sprejela vlogo odkupovanja slabih naložb finančnih podjetij. Ta zahteva je sedaj deloma zajeta v zadnjem predlogu, o katerem so se dogovorili v nedeljo. 

Dow Jones zabeležil rekordni padec 

Odločitev kongresnikov je povzročila vrtoglav padec na svetovnih borzah, ključni newyorški indeks Dow Jones pa je utrpel enega največjih padcev. Že med glasovanjem je zaradi bojazni vlagateljev pred zavrnitvijo načrta izgubil več kot 700 točk, kar je eden največjih padcev v zgodovini borze. Nato se je nekoliko okrepil, kljub temu pa je poldrugo uro pred zaprtjem borze glede na začetno vrednost izgubil 450 točk oz. dobre štiri odstotke. Tehnološki indeks Nasdaq jo je odnesel še slabše, saj je izgubil 134 točk oz. dobrih šest odstotkov. Občutne padce, v povprečju več kot šest odstotkov, so pred in po zavrnitvi reševalnega načrta zabeležili tudi ključni borzni indeksi v Kanadi, Mehiki in v Južni Ameriki. 

SBI 20 spet navzdol

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Izgubile so tudi skoraj vse azijske borze, čeprav je v času njihobega poslovanja še veljalo prepričanje, da bo ameriško gospodarstvo dobilo 700-milijardno finančno injekcijo. Tudi v Evropi ni bilo dosti bolje, slovenski indeks SBI 20 pa se je po začetnem dvigu prav tako obarval rdeče. 

Na Ljubljanski borzi so se tečaji delnic znižali. Borzni posredniki so sklenili za 1,9 milijona evrov poslov, največ pa se je trgovalo z delnicami Krke. Z njimi je bilo sklenjenih za 498.510 evrov poslov, enotni tečaj delnice pa se je znižal za 1,24 odstotka na 79,05 evra.

Finance tako pišejo, da bi današnji dan na borzi lahko na kratko opisali z besedo 'žalost'. Tečaji večine delnic so padli, kar je indeks SBI 20 skrčilo za 1,13 odstotka na 6.454 točk. Boren je bil tudi promet, ki je ostal daleč pod dvema milijonoma evrov — lastnika je skupno zamenjalo za 1,7 milijona vrednostnih papirjev. 

S 500 tisočaki je bila na prvem mestu Krka. Dan je zaključila s primanjkljajem v višini 1,24 odstotka, zadnji posel pa je bil izpeljan po 79,35 evra oziroma 2,11 odstotka pod izhodiščem. Še slabše sta končala Telekom in Triglav, prvi je konec dneva izgubil dva odstotka in pol, drugi pa več kot štiri in je zaradi tega padel na 38,2 evra. Tudi vrednost Laškega se je zmanjšala za več kot štiri odstotke, povsem na dnu je bil Istrabenz, ki je izgubil šest odstotkov in pol. 

Med večjimi poraženci današnjega dne sta tudi Luka Koper in Sava Re. Slednja se je spustila za skoraj šest odstotkov na 22,6 evra. Luka je konec dneva upadla za tri odstotke in pol, dobre štiri odstotke pod gladino je pristala Intereuropa. Večji padec indeksa je tako preprečila povprečna rast Heliosa za tri odstotke ter skok Save in Mercatorja v višini približno odstotka, še poročajo Finance.

Težave finančnih koncernov v Evropi 

Banka Bradford & Bingley
Banka Bradford & Bingley FOTO: Reuters

Medtem pa so se zamajali nekateri veliki finančni koncerni v Evropi. Težave so doletele koncern Hypo Real Estate (HRE), vendar se je nemški bančni sektor hitro odzval ter mu priskočil na pomoč. Nemška centralna banka in finančni nadzornik BaFin sta ob tem sporočila, da so nemške banke HRE ponudile kredit v 'zadostni višini', ki bo tej hipotekarni banki pomagala iz težav. 

Vlade so že priskočile na pomoč tudi belgijsko-nizozemski banki Fortis, ki so ji cene delnic močno padle, ker družba s svojimi zagotovili ni uspela pregnati skrbi vlagateljev glede svoje likvidnosti. Rešitev Fortisa je dokaz, da evropski sistem deluje, so prepričani v Bruslju, kljub številnim opozorilom, da je primer Fortisa še en v vrsti pokazateljev, da se ameriška finančna kriza širi v Evropo. "To so težke razmere in evropski finančni sistem dokazuje, da deluje," je v odzivu na delno nacionalizacijo Fortisa v Bruslju zatrdil tiskovni predstavnik Evropske komisije Johannes Laitenberger

V težavah se je znašla tudi britanska hipotekarna banka Bradford & Bingley. Njeno mrežo 200 poslovalnic in 22,2 milijarde funtov prihrankov 2,5 milijona strank naj bi za 500 milijonov evrov odkupil španski bančni koncern Santander, preostanek pa bo prišel pod državno okrilje. 

Izgub se otepa francoska Dexia, podobna zaskrbljujoča poročila pa prihajajo tudi iz Rusije, z Danske in Islandije.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
30. 09. 2008 16.57
Kriza bo in to velika! Svetovne hipotekarne in ostale banke in podjetja padajo, ker nimajo kritja. Normalno. Se sploh ne spoznajo na ekonomijo. Naj svetovna bančna srenja pride v Slovenijo, ter se na lastne oči prepriča, da vložek ne igra nebene vloge. Praktično jim bomo pokazali, kako se zavarovalnice, podjetja itd., kupujejo, garancije pa so iste delnice podjetja, katere morajo zaposleni poravnati, lastnik pa niso. Istočasno pa direktorji in nadzorni odbori prejemajo visoke zneske, za morebiten krah pa ne odgovarja nobeden. Čeprav so premazani z vsemi mogočimi mažami, jim to lahko na preprost način povemo. Janez ima 500 evrov plače, gre v banko po kredit za avto, kot garancijo pa zastavi ta isti avto, obroke pa mu plačuje direktor podjetja v katerem dela. Tuja finančna srenja bi takoj zaprosila za nujen pregled na Polju,
MojcaCoh
30. 09. 2008 16.26
Ko ekonomisti ti se namreč spoznajo na čisto vse je ni panoge je ni strokovnosti ,ki je ne bi poznali , in kjer niso primerni za direktorja čeprav še povohali, teme pardon artikla ali panoge niso in se še jimsanja ne zakaj se gre vendar vse vedo.... To so klovni kjer kupuje kuruzo tisti ,ki je noče in ne rabi od tistega ki je nima na nek x dan..kako se že temu reče aja Terminski trg..Groza,, Delnice nekega avstralsgega rudnika in tako drage delnice u bistvu gre za kup dreka ali tablo itd itd.. In taki Osli prednjačijo no ja razen Kravate puhle glave in dolgega jezika ne premorejo ničesar..gre za palamudeže..in potem je rezultat tak kot je.. Propad neke kolise neke režije neke risanke brez podlage..zato pa se morajo podjetja teh potičkarjev prvo otresti to je predpogoj za realnost katere ekonomisti ne premorejo, čas za strokovnost katere ekonomisti nimajo in čas za razum in pamet katero ekonomisti nikoli ne bodo imeli.. Morda bi tem Teslom z Ekonomsko diplomo vredno 10 evrov kdo povedal, da se največja tovarna in ekonomska grupacija Združenih držav vozi po zraku in vodi ter ubijateh ekonomistov in ekonomske moči pa ostale države nimajo.. Lp In lep popoldan Mojca Coh
polonafink
30. 09. 2008 12.11
Kdor si je izplačeval nagrade in dobiček naj pa še zdaj plača nespametno posojanje. Tudi v Ameriki dajajo kredite brez osnove,na bodočo hišo in delnice, kot našim tajkunom.
Myhajlo Todurov
30. 09. 2008 07.31
hahaha smacky .... kva bi ti rad slovensko gospodasrstvo sesul?
Smackyx
30. 09. 2008 06.54
#Tom46 29.09.2008, 11:27 Če hočete, da bo tudi v Sloveniji nekaj akcije, pozivam vse slovence, da dvignejoi ves denar, ki ga imajo na svoji banki. Panika... Jst mam že itak minus, tk da nimam kej dvignat. Pa verjetn nisem edini?
Myhajlo Todurov
29. 09. 2008 21.39
na wall street-u so indexi že izgubili povprečno od 6% do 8%, tko da jutr lahk tu pr nas pričakujemo podobn padec .... po možnosti še večji k smo mel par hudih skokv prejšn teden .... :(
Buena Vita
29. 09. 2008 20.03
HJA SLOVENSKE BANKE BODO ŠEKAKO KREPAVALE, KAJ MISLITE DA RAZNI ŠROTI POSOJILA VRAČAJO VRAČALI JIH BOMO MI, Z RAZLIKO desničarji imamo dve desni roko,zato znamo delat levičarji z dvema levima rokama da boste vedli,boste pa tenko piskal,triangel vam sigurno nebo pomagal
julij13
29. 09. 2008 19.34
\"da bodo banke še naprej lahko posojale denar\", katerega dejansko ni. Le kdo se je lepo omastil s temi štosi,...
CezDrnInStrn
29. 09. 2008 16.00
Ha se je že začelo!Bo dialogni Borut rešil tole kot malo malico ;)
morski_sadez
29. 09. 2008 12.43
Vse kar se zgodi v Ameriki ima vpliv na vse.
E-OL
29. 09. 2008 11.29
Ameriška finančna injekcija nima vpliva na Slovenijo - vic leta
Tom46
29. 09. 2008 11.27
Če hočete, da bo tudi v Sloveniji nekaj akcije, pozivam vse slovence, da dvignejoi ves denar, ki ga imajo na svoji banki. Panika...
selector
29. 09. 2008 11.21
Kr nej še mal delnice padejo pod knjigovodsko vrednost pol jih grem pa mal nabavlat :P Tale poteza bo pa itak povzročila še hujši pritisk na gospodarstvo in še kakšna banka bo šla po zlu. Boljš za nas :)
kunilingus
29. 09. 2008 09.59
Šalabajzarji