Gospodarstvo

Američani kupujejo Plivo

Zagreb, 28. 06. 2006 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uprava Plive je delničarjem priporočila, naj sprejmejo ponudbo ameriškega podjetja Barr Pharmaceuticals.

Največja hrvaška farmacevtska družba
Največja hrvaška farmacevtska družba FOTO: POP TV

Po sestanku nadzornega odbora je uprava največje hrvaške farmacevtske družbe Pliva delničarjem podjetja priporočila, da sprejmejo ponudbo največjega ameriškega proizvajalca kontracepcijskih tabletk družbe Barr Pharmaceuticals. 

Ameriško podjetje za delnico Plive ponuja 705 kun (23.265 tolarjev) oziroma za celotno družbo 2,2 milijarde dolarjev. 

Iz Plive so sporočili, da ponujena cena vsebuje 81-odstotno prevzemno premijo glede na povprečno ceno v zadnjih 12 mesecih (389 kun; 12.837 tolarjev). Poleg tega je za 24 odstotkov višja od prevzemne cene v višini 570 kun (18.810 tolarjev), ki jo je v neobvezujoči ponudbi pred meseci ponudil islandski Acitivis. 

Delničarji Plive si lahko poleg odkupne cene za delnice obetajo tudi 12 kun (396 tolarjev) dividende za leto 2005.

Kot glavne prednosti ponudbe navajajo prisotnost na večjem številu tržišč in povečanje diverzifikacije izdelkov. Z morebitnim prevzemom bi nastala ena največjih globalnih farmacevtskih družb z letnimi prihodki okoli 2,5 milijarde dolarjev, ocenjujejo v Plivi. Skupno podjetje bo prodajno močno predvsem na trgih Severne Amerike ter Srednje in Vzhodne Evrope.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.