Gospodarstvo

Spoprijem z izzivi 21. stoletja

Quebec/Pariz, 18. 10. 2008 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovni vrh o finančni krizi, na katerem bi ključne svetovne gospodarske sile razpravljale o rešitvah za pretrese na finančnih trgih, naj bi bil novembra v New Yorku.

Sodeč po predlogu francoskega predsednika in trenutnega predsedujočega EU Nicolasa Sarkozya naj bi bil svetovni vrh o finančni krizi, na katerem bi ključne svetovne gospodarske sile razpravljale o morebitnih rešitvah za pretrese na finančnih trgih, med 21. in 23. novembrom v New Yorku. Gostiteljstvo je že ponudil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Voditelji skupine sedmih najbolj razvitih držav na svetu in Rusije (G8) ter Evropska komisija so se minulo sredo namreč zavezali k sodelovanju in usklajevanju ukrepov za rešitev svetovne finančne krize ter se izrekli za sklic vrhunskega srečanja, na katerem bi vse vpletene države razpravljale o morebitnih rešitvah.

Voditelji ZDA, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Velike Britanije, Rusije in Evropske komisije so v skupni izjavi zapisali še, da bi na omenjenem srečanju po njihovem mnenju morale sodelovati tako razvite države kot najpomembnejše države v razvoju.

"Veselimo se srečanja z voditelji ključnih držav v ustreznem trenutku v bližnji prihodnosti, na katerem bi sprejeli program za reforme, s katerimi se bomo spoprijeli z izzivi 21. stoletja," še piše v izjavi, ki so jo sprejeli v sredo.

Natančnejši dnevni red še ni natančno določen. Ban Ki Mun je med srečanjem s Sarkozyjem v New Yorku danes izrekel podporo takšnemu svetovnemu finančnemu vrhu in ponudil sedež ZN kot prizorišče srečanja nekje v začetku decembra. Ameriški predsednik George Bush je takšnemu srečanju sprva nasprotoval, a je nato začel popuščati pod pritiski drugih partnerjev G8.

Sarkozy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso bosta poskušala na srečanju z Bushem v Camp Davidu ameriškega predsednika dokončno prepričati v podporo takšnemu srečanju, na katerem naj bi po načrtih francoskega predsednika poskušali opredeliti tudi obrise novega svetovnega finančnega in gospodarskega sistema po vzoru povojne Brettonwoodske ureditve.

'Ambiciozno in zgodovinsko partnerstvo'

Sicer pa so se Sarkozy, Barroso in kanadski premier Stephen Harper v petek na vrhunskem srečanju med EU in Kanado dogovorili za oblikovanje poglobljenega gospodarskega partnerstva med stranema.

"Odločili smo se, da še bolj okrepimo naše gospodarsko partnerstvo. EU in Kanada sta se dogovorili, da opredelita uradne mandate za pogajanja o ambicioznem, poglobljenem in zgodovinskem gospodarskem partnerstvu," je po pogovorih poudaril kanadski premier.

Pobudnica novega partnerstva je bila Kanada, ki je trenutno močno odvisna od trgovinske menjave z ZDA in si želi razpršenosti zunanjetrgovinskih partnerjev.

Sarkozy in Harper
Sarkozy in Harper FOTO: Reuters

Zavezali so se, da bodo še naprej sodelovali v prizadevanjih za normalizacijo finančnih trgov in povrnitev zaupanja vanje ter podprli sklic mednarodnega vrha o finančni krizi še pred koncem tega leta.

Sarkozy je ob tem poudaril, da bi bila "največja napaka, če bi finančno krizo obravnavali zgolj kot nek začasen pojav in gojili prepričanje, da bo po njenem koncu spet vse tako, kot je bilo prej". "Tega Francija ne bo sprejela, saj bi bilo tako početje povsem neodgovorno," je bil jasen.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
18. 10. 2008 23.46
Daj še en pir.
saso999
18. 10. 2008 13.22
amerikanosi bojo zjebal ceu svet