Gospodarstvo

Altima umaknila ponudbo

Ljubljana, 19. 04. 2006 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Altima je umaknila ponudbo za odkup delnic Mercatorja, potem ko je pridobila nekaj več kot dva odstotka delnic.

Altima se še ni dokončno umaknila, pojasnjujejo v Iliriki
Altima se še ni dokončno umaknila, pojasnjujejo v Iliriki FOTO: POP TV

Investicijski sklad Altima, ki je nameraval po 41.000 tolarjev za delnico kupiti do 25 odstotkov Mercatorja, je preklical svojo ponudbo. Kot je za 24ur.com povedal direktor pravnega sektorja borzno posredniške družbe Ilirika Rok Rozman, so se tako odločili, ker ni imelo smisla vztrajati pri ceni 41 tisočakov, saj so nasprotniki lastniškega vstopa Altime v Mercator poskrbeli, da so vso ponudbo odkupili nad tem tečajem.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković je razloge Altime za umik ponudbe označil kot "razumne".

V času, ko je veljala ponudba, je Altima po dostopnih podatkih pridobila dobra dva odstotka Mercatorjevih delnic. Kot je povedal Rozman, Altima o njihovi prodaji zanekrat ne razmišlja. Njen cilj namreč še naprej ostaja, pridobiti eno delnico manj kot 25 odstotkov delnic Mercatorja, za kar bo iskala druge poti, morda preko povezav malih delničarjev. Če to ne bo mogoče, se bo umaknila iz Slovenije, je še pojasnil Rozman.

S prstom kažejo na nadzorni svet

Po preklicu ponudbe Altime se je tečaj delnice največjega slovenskega trgovskega podjetja krepko znižal. Enotni tečaj se je v primerjavi s torkom znižal za dobrih pet odstotkov na 38.974 tolarjev.

V sporočilu za javnost je Altima zapisala, da se je za ta korak odločila, potem ko je nadzorni svet Mercatorja predlagal dokapitalizacijo družbe v višini do 50 odstotkov osnovnega kapitala, pri tem pa zdajšnji delničarji ne bi imeli prednostne pravice do novih delnic. Predlagani sklep je po oceni Altime sovražen do interesov manjšinskih delničarjev. "Ker obstaja velika verjetnost, da bosta glavna delničarja Istrabenz in Pivovarna Laško izglasovala predlagani sklep, bo Altima glasovala proti predlaganemu sklepu in močno priporoča tudi drugim delničarjem, da glasujejo ravno tako," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Altimi zatrjujejo, da so bili resno zainteresirani za nekaj manj kot četrtinski delež v družbi
V Altimi zatrjujejo, da so bili resno zainteresirani za nekaj manj kot četrtinski delež v družbi FOTO: POP TV
Altima je ponudbo za odkup do 25-odstotnega deleža Mercatorja objavila 4. aprila, veljala pa naj bi do 28. aprila; ponudnik si je v objavi pridržal pravico, da zaradi spremenjenih okoliščin lahko skrajša rok veljavnosti ponudbe.

V Altimi zatrjujejo, da so imeli resen namen, da se kot pomemben manjšinski delničar udeležijo v kapitalu Mercatorja. Predlagani sklep, o katerem bo odločala skupščina družbe, predvideva, da bo odločanje o pomembni zadevi preneseno z delničarjev na upravo družbe, v katero je - posredno - imenovana le majhna skupina delničarjev. To po mnenju Altime pomeni, da bo odpravljeno normalno poslovanje družbe in soodločanje delničarjev pri povečevanju kapitala družbe.

V Altimi med vzroki za odstop ponudbe navajajo tudi poročanje medijev, da Pivovarna Laško in Instrabenz delujeta skupno in usklajeno
V Altimi med vzroki za odstop ponudbe navajajo tudi poročanje medijev, da Pivovarna Laško in Instrabenz delujeta skupno in usklajeno FOTO: Dare Čekeliš

V Altimi so med vzroki za odstop od ponudbe navedli tudi poročanje slovenskih medijev, da je za dva največja Mercatorjeva delničarja - Pivovarno Laško in Istrabenz - možno domnevati, da pri uresničevanju svojih korporacijskih pravic delujeta skupno in usklajeno. Zato je upravičeno sklepati, da bo predlog o dokapitalizaciji na skupščini potrjen, razen če bodo manjšinski delničarji odločno ukrepali zoper takšen sklep, so zapisali v sporočilu za javnost.

Janković: Umik Altime je razumen

Janković, ki je svoje delnice Mercatorja tako kot večina članov nekdanje uprave prodal Altimi po ceni 41.000 tolarjev, je izpostavil nadaljnjo usodo malih delničarjev, ki imajo v Mercatorju približno 24-odstotni lastniški delež. Po njegovih besedah so se množili nasveti naj s prodajo delnic počakajo, da Altima zviša ponudbo. "Kaj jim bodo rekli zdaj, če se cena denimo spusti na 35.000 tolarjev," se sprašuje Janković.

Slovensko-srbsko povezovanje

Uprava Mercatorja je po ugotovitvah Altime že nakazala, kako bo po vsej verjetnosti uporabljala in izrabljala podano pooblastilo, in sicer v škodo manjšinskih delničarjev. Ob tem navajajo Mercatorjevo sporočilo za javnost z dne 14. aprila o podpisu pisma o nameri s srbsko skupino Rodič M&B, ki je zgolj površno obrazloženo, javnosti pa ne obvešča niti o pogojih posla niti o predvidenih rokih za njegovo uresničitev.

Mercator je v petek napovedal povezovanje s srbsko skupino Rodič M&B
Mercator je v petek napovedal povezovanje s srbsko skupino Rodič M&B FOTO: POP TV

Kot še ugotavljajo v Altimi, je bil predlog o pooblastilu upravi za dokapitalizacijo družbe predlagan za odločitev na skupščini v tem času zato, da se onemogoči poskus Altime priskrbeti likvidnost za pravično ceno in postati pomemben manjšinski delničar. Ob tem dodajajo, da Altima doslej nikdar ni imela namena objaviti obvezne ponudbe za odkup, temveč je bil njen namen sodelovati z vsemi delničarji in tako graditi uspešno slovensko podjetje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pawno
20. 04. 2006 01.00
važn da sem prodal delnice po 43.000 sit :)