Gospodarstvo

Alitaliji grozi odvzem licence

Rim, 22. 09. 2008 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če družba ne bo predložila sanacijskega načrta, bi ji lahko licenco odvzeli v treh ali štirih dneh. Berlusconi za propad sanacijskega načrta krivi sindikate.

Alitalija pridela na dan tri milijone evrov izgube.
Alitalija pridela na dan tri milijone evrov izgube. FOTO: Reuters

Italijanskemu letalskemu prevozniku Alitalia grozi odvzem licence. Če družba ne bo predložila sanacijskega načrta, bi ji po besedah predsednika civilnih letalskih oblasti Vita Riggia licenco lahko odvzeli v treh ali štirih dneh. Riggio naj bi se danes sestal z upraviteljem Alitalie Augustom Fantozzijem.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Riggio v pogovoru za radijsko postajo Radio 24, Alitalia leti le z začasno licenco. "Če načrt finančne sanacije ne prispe v treh ali štirih dneh, ji bomo odvzeli licenco," je dejal Riggio.

Berlusconi obtožuje sindikate

Italijanski premier Silvio Berlusconi medtem znova obtožuje sindikate, da so krivi za propad načrta, po katerem bi podjetniški konzorcij CAI s finančno injekcijo v višini milijarde evrov rešil letalsko družbo pred stečajem. "Sindikati so neodgovorni. Ne upoštevajo dobrobiti države in socialnih težav, ki so nastale zaradi njihovega ravnanja. Posledice bodo brezposelnost in katastrofe," je dejal Berlusconi.

Upravitelj Fantozzi medtem išče možne rešitve iz skoraj brezizhodnega položaja, v katerem se je znašla Alitalia. V torek bo v domačih in tujem časniku objavil javni poziv interesentom za nakup celotne družbe ali posameznih delov, ponudbe naj bi morebitni kupci posredovali do 30. septembra. Poziv je danes že objavljen na spletni strani Alitalie.

Italijanski premier Silvio Berlusconi pravi, da sindikati ne upoštevajo dobrobiti države.
Italijanski premier Silvio Berlusconi pravi, da sindikati ne upoštevajo dobrobiti države. FOTO: Reuters

Na strani sindikatov se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA znova kaže pripravljenost na nadaljevanje dialoga. Najmočnejši sindikat CGIL, ki je s svojim odklonilnim stališčem do predloga CAI bistveno prispeval k propadu pogajanj, je v nedeljo izrazil željo po nadaljevanju dialoga, a ob posredovanju Fantozzija.

Minuli teden je konzorcij CAI umaknil svojo ponudbo. V zameno za rešitev družbe bi ukinili 3250 delovnih mest, kar ni bilo sprejemljivo za šest od skupno devetih sindikatov, ki delujejo v Alitalii. Italijanski prometni minister Altero Matteoli je v nedeljo opozoril, da bodo v primeru neuspelega reševanja razmere letala Alitalie čez tri ali štiri dni ostala na tleh.

Skupni dolg Alitalie se je povzpel že na 1,2 milijarde evrov

Alitalia, ki je že dlje časa v težavah, vsak dan izgubi tri milijone evrov, je poročala ameriška tiskovna agencija AP, njen skupni dolg pa se je povzpel že na 1,2 milijarde evrov. Italijanski časniki pa poročajo, da so oblasti v Izraelu zasegle račun in drugo premoženje podjetja v Izraelu, kjer se je dolg letalskega prevoznika povzpel na 350 milijonov evrov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
25. 09. 2008 10.06
flota je ogromna. kriza je namerna, da se razproda 4,9% državnega deleža. Boli berlusconija za alitalio. hoče del flote! dvignil bo DDV za plačilo socialnih transferjev, letala bo pa preko slamnatih firm odkupil in ustanovil svojo letalsko družbo...
LouD
22. 09. 2008 15.50
Še en dokaz več, da je nepremišljenost sindikatov prej slaba, kot pa dobra za delavce.
src
22. 09. 2008 15.12