Gospodarstvo

'Alitalia gre v stečaj'

Rim, 20. 09. 2008 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se je do zadnjega trenutka boril za usodo Alitalie, priznava nemoč in dejstvo, da je letalska družba tik pred bankrotom.

Kljub temu, da so letala italijanskega letalskega prevoznika Alitalia, nekoč italijanskega ponosa, danes še letela, predsednik vlade Silvio Berlusconi obupuje. V intervjuju za eno od italijanskih televizij je povedal, da se zaveda, da rešitve v zadnjem trenutku ne bo, kar ga je zlomilo, saj je bila zanj rešitev nacionalnega letalskega prevoznika ena glavnih volilnih obljub.

Alitalia je zaradi visokih cen goriva in ekonomskega primanjkljaja že nekaj let na robu propada.
Alitalia je zaradi visokih cen goriva in ekonomskega primanjkljaja že nekaj let na robu propada. FOTO: Reuters

"Nobene možnosti ni več, rečemo lahko, da gre Alitalia v stečaj," je povedal Berlusconi, ki je do zadnjega poskušal pomagati in je po telefonu celo poskušal prepričati vodjo konzorcija Compagnia aerea italiana (CAI) Roberta Colaninna, naj znova sede za pogajalsko mizo, kar pa je le-ta zavrnil.

CAI je svojo ponudbo za prevzem Alitalie umaknil v četrtek, potem ko sindikati zaposlenih v Alitalii niso dosegli soglasja glede predlaganega načina reševanja družbe. CAI je bil v novo Alitalio, zdravi del podjetja, pripravljen vložiti milijardo evrov, to pa bi pomenilo tudi odpustitev približno 3000 zaposlenih; s tem so se strinjali trije od devetih sindikatov, ostalih šest združenj, med njimi zastopniki pilotov in stevardes, pa ne.

Izredni upravitelj družbe Augusto Fantozzi je prejšnji teden stopil v stik z letalskimi družbami Air France, Lufthansa in British Airways, a so možnost odkupa vse zavrnile. "Večje letalske družbe niso zainteresirane, da bi Alitalii pomagale iz težav,“ je dejal Berlusconi, ki je meseca maja obljubljal, da bo našel rešitev za družbo, katere 49,9-odstotni delež ima v rokah država.

Zaprtje družbe v naslednjih nekaj dneh

Berlusconi je maja obljubljal, da bo Alitalio obdržal v italijanskih rokah.
Berlusconi je maja obljubljal, da bo Alitalio obdržal v italijanskih rokah. FOTO: Reuters

Alitalia se v zadnjih petih letih spopada z visokimi izgubami. Lani na primer je izguba znašala kar 495 milijonov evrov. Do 31. julija se je Alitalia zadolžila še za skoraj 1,2 milijarde evrov, kar je glede na junijsko stanje za 57 milijonov evrov več. Delnice družbe so zaradi strmoglavega padanja tečaja junija umaknili z borze.

Zaradi tako imenovanih tehničnih težav je Alitalia že v petek odpovedala 30 poletov. Berlusconi napoveduje, da bi se popolna likvidacija družbe lahko zgodila v naslednjih nekaj dneh. To bi bilo zanj veliko razočaranje, saj - odkar je rešil krizo s smetmi v Neaplju, zmanjšal ulični kriminal in težave z ilegalci - žanje uspehe in uživa podporo javnosti.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
22. 09. 2008 13.01
biciklist: zgodba na las podobna slovenskim zeleznicam ;) ...
igor.zemljic1@telemach.net
22. 09. 2008 12.59
Berlusconi - kdo pa je to? A je to človek,ki drži besedo ali pa tipičen italijanski hujskač ljudstva.Verjetno mora biti zelo pošten,če je v Italiji večkratni miljarder,saj je to danes s poštenim delom težko postati.Zato se čudim Italjanom,ki ga dodobra poznajo,da so mu še enkrat nasedli,saj jih je že peljal žejne čez vodo! In obljuba v zvezi z Alitlio je bila,samo predvolilna saj Silvio v Italji na dolgi rok še ni nikoli uspeval, in tudi to pot ne bo,ker menim,da je populist brez resne vizije.
due
21. 09. 2008 14.02
naj prodajo nekaj letal in obratujejo kot manjša letalska družba. air italy nima težav z denarjem. alitalia ima 181 letal in če jih 50 proda bo dobila dovolj denarja, da se izkoplje iz krize.
biciklist
21. 09. 2008 12.29
Harrison, ne govori neumnosti. Italijani so Alitaili že večkrat pomagali. Nazadnje s 300 mio € finančne injekcije, a pomagalo ni nič. Ker pa je Alitalia nacionalni interes, skladišče odpadlih političnih kadrov, niso hoteli pristati na prodajo podjetja ali obvezna odpuščanja. Zato je tam, kjer je... V riti...
Harrison
21. 09. 2008 08.07
Država ITA se ne ubada za zgubaši, kot pri nas. Elanu so že dvakrat dali po 20 mio € pa je še vedno v rdečih cifrah. V ITA bi že ta prvič bili na borzi, država pa bi 40 mio € prihranila in denar, če že treba, bolj smotrno \"zapravila\". Ti pa, če ne boš plačal DDV-ja, ti takoj blokirajo TRR. Zato, da imajo za take voluharje in še cel kup drugih. In koga bomo volili danes. Sorry, jaz nimam kandidata, žal.
civitasstain@gmail.com
21. 09. 2008 03.34
juventus A ne greš volit????
pijanec22
21. 09. 2008 03.33
Niso je hoteli prodati Francozom zaradi nacionalnega interesa in ker bi ti naj odpustili malo več kot 3000 ljudi, zdaj pa jih bo službo izgubilo več kot 20.000. BRAVO! Tako se dela.
juventus
20. 09. 2008 18.38
Vsi odpuščeni delavci (3000)in tok bodom dobivali 80% sedanje plače , kar za našo kurčevo državo ni spremeljivo .........In vse to bo trajalo nasljednih 8.let ...............